Πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη.

0
912

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ
κ. Γ. Σουφλιά
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. Μ. Τζίμα

Θέμα: Πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι Υπουργοί,

Επανέρχομαι στην ερώτησή μου με αριθμό 4973/23-01-08, σχετικά με την παρακολούθηση των υδάτων του Θερμαϊκού κόλπου, ο οποίος συνεχίζει να αργοπεθαίνει.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών του κόλπου έχει σταματήσει από την αρχή του φθινοπώρου, γεγονός που επισημαίνει και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα αστικά λύματα οικισμών που καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτική, σχετικά με την ανάκτηση κονδυλίων. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον Θερμαϊκό, καθώς θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή του.
Επιπλέον, η σχετική οδηγία για τους υδάτινους πόρους επιβάλει την υποχρέωση κατάρτισης συνολικού προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει κοινοποιήσει αυτή τη σχετική μελέτη στην Επιτροπή έως τον Μάρτιο του 2007, ενέργεια που δεν έγινε μέχρι τώρα.
Επειδή το πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών του Θερμαϊκού κόλπου έχει σταματήσει χωρίς να έχει ανανεωθεί η σύμβαση του έργου.
Επειδή η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει την κατάλληλη περιβαλλοντική και οικονομική μελέτη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί η χώρα μας δεν προχώρησε στην κατάρτιση της περιβαλλοντικής και οικονομικής μελέτης ως όφειλε;
2. Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων του Θερμαϊκού κόλπου και δεν έγινε ανανέωση σύμβασης του έργου;

Αθήνα, 11-03-08 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here