Πρόταση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

0
1195

Η ΔΕΘ FORUM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ

 

Μετά το 1992, όταν με κοινοτική οδηγία απελευθερώθηκε η προσφορά εκθεσιακής υπηρεσίας, η Θεσσαλονίκη έχασε την αποκλειστικότητα διοργάνωσης των εκθέσεων. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, η ΔΕΘ ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Από το 1992 και έπειτα, μπορεί οποιοσδήποτε, ελεύθερα, να διοργανώνει οποιαδήποτε έκθεση, σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ είναι μέρα έντονων κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων. Η πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, τις μέρα αυτή,  εγκαταλείπουν την πόλη ή κλείνονται στα σπίτια τους και η πόλη είναι έρημη.

Εδώ και χρόνια έχω προτείνει ότι πρέπει να αλλάξει η ταυτότητα της έκθεσης και η μορφή των εγκαινίων.

Η ταυτότητά της ΔΕΘ πρέπει να διαμορφωθεί, με αναφορά στη Ν. Α. Ευρώπη, την Α. Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τους παραγωγικούς κλάδους που έχουν παρόν και μέλλον στην περιοχή αυτή.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι περίοδος που απαιτείται η αναγνώριση των ευθυνών για την σημερινή κατάσταση, από όλους: πολιτικούς και πολίτες. Είναι  ώρα που απαιτείται εθνική και κοινωνική συνεννόηση. Είναι ώρα συνεργασίας.

Η ΔΕΘ θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός χώρου διαλόγου όπου οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις  της χώρας ανταλλάσουν απόψεις και διαμορφώνουν προτάσεις.

Αντί για εγκαίνια, κομματικούς μονόλογους και μετωπικές αντιπαραθέσεις, μπορεί να διοργανώνεται ένα οικονομικό forum με δύο θεματικές ενότητες, τη γενική πολιτική και οικονομική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή, κι ένα ειδικό αναπτυξιακό θέμα, που θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι η εκάστοτε κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, διακεκριμένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού και οι κοινωνικοί εταίροι θα παρουσιάζουν τις θέσεις τους και στο τέλος θα εκδίδονται τα συμπεράσματα του forum.

H Θεσσαλονίκη χρειάζεται νέες θετικές ιδέες, πρωτοβουλίες και γεγονότα αντί για άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Τέτοια γεγονότα και πρωτοβουλίες μπορεί να προσφέρει η ΔΕΘ, αρκεί να υπάρξει υπεύθυνος διάλογος με φρέσκες ιδέες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here