Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης: δυστυχώς χάθηκε η κοινή λογική.

0
1196

Άρθρο Γιάννη Μαγκριώτη για την εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής.

 

Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης: δυστυχώς χάθηκε η κοινή λογική.  

Η Ελλάδα μέσα από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου, άρχισε να αναπτύσσει τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το αυταρχικό πολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε, οδήγησε στη μαζική μετακίνηση των κατοίκων της υπαίθρου στο εξωτερικό και στα δύο αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η οικονομική και πληθυσμιακή τους ανάπτυξη ήταν άναρχη, χωρίς σχέδιο και κανόνες.
Η έλλειψη βασικών υποδομών, μαζί με την καταστροφή του δημόσιου χώρου και τον βιασμό του περιβάλλοντος, δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες στην καθημερινή ζωή και ταυτόχρονα περιόρισαν κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα, ήρθαν να απαντήσουν τα Ρυθμιστικά Σχέδια Θεσσαλονίκης και Αθήνας τη δεκαετία του ’80.
Δυστυχώς η έλλειψη σταθερής βούλησης της πολιτείας, αλλά και διάφορα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, δεν επέτρεψαν τόσο την εφαρμογή τους, όσο και την επικαιροποίησή  τους, στα όρια της 15ετίας που όριζαν οι ιδρυτικοί τους νόμου.
Η  οικονομική κρίση, αντί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, ανέδειξε ως κυρίαρχες δύο ακραίες λογικές, με αποτέλεσμα την απόσυρση του ν/σ επικαιροποίησης του Χωροταξικού και Αναπτυξιακό σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Η Ν. Δ υποστήριξε ουσιαστικά, ότι δεν χρειάζεται αυτό το επίπεδο σχεδιασμού,  γιατί περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι αφήνει απροστάτευτο, τόσο το δημόσιο χώρο, όσο και το περιβάλλον, στη βουλιμία ιδιωτικών συμφερόντων.
Τρεις κύκλοι δημόσιας διαβούλευσης, από το 2008 μέχρι το 2014, που οδήγησαν σε ευρύτατη συμφωνία, διαγράφηκαν μετά πιο πρόχειρα και αντιφατικά επιχειρήματα.
Τα δύο μάλιστα πιο χαρακτηριστικά, των γεωγραφικών ορίων και της μη ολοκλήρωσης του εκπονούμενου  χωροταξικού πλαισίου της περιφέρειας, ανατρέπονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Τα χωροταξικά πλαίσια Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, που εκπονούνται από το 2010 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014, έχουν ενσωματώσει τις προβλέψεις των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων. Γι’ αυτό κανείς δεν χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα για το ρυθμιστικό της Αττικής, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Αναφορικά με τα γεωγραφικά όρια, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί  το χωροταξικό- αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, χωρίς τις περιοχές που αναπτύχθηκαν και θα αναπτυχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες στις περιφέρειες.
 Μπορείς να απομονώσεις την αγροτική παραγωγή  των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, τις βιομηχανικές και ενεργειακές της ζώνες, τις συγκοινωνιακές της υποδομές, τα οικολογικά οικοσυστήματα και φυσικά τις υπηρεσίες, με έμφαση της παιδείας, της υγείας και του τουρισμού;
Μπορεί κανείς να φανταστεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης αποκομμένο από αυτόν της Κεντρικής Μακεδονίας και το αντίστροφα, χωρίς να διαγράψει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τον στόχο της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης;
Δυστυχώς φαίνεται πως χάθηκε η κοινή λογική.