1. Η συγκυρία είναι πολύπλοκη και πολύ σύνθετη, γιατί:
α). Οι γεωοικονομικές ανακατατάξεις, πολύ πριν την εκδήλωση του Ρωσικού αναθεωρητισμού, είχαν δημιουργήσει νέα κέντρα παγκόσμιας ισχύος, με κύριο εκφραστή την Κίνα. Ο Ρωσικός αναθεωρητισμός, που άρχισε να εκδηλώνεται από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και κορυφώθηκε με την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αποσταθεροποίησε το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που είχε δημιουργηθεί τις δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η πολύπλευρη ισχυροποίηση της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, έδωσε την δυνατότητα στην ηγεσία της να διεκδικήσει θέση περιφερειακής υπερδύναμης και όχι μόνο, που απαιτεί αυτονομία κινήσεων και ζωτικό χώρο.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, που ασκεί η κυβέρνηση. Η φοβικότητα που επιδεικνύει απέναντι στην Τουρκία, ειδικά μετά το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, δεν αντιμετωπίζεται με την κούρσα των εξοπλισμών, ούτε με την αφομοίωση της χώρας στις στρατηγικές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που ούτως ή άλλως, είναι αντιφατικές.
β). Η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση με εκείνη του 2009, των δίδυμων ελλειμμάτων, και η νέα χρεωκοπία αποτρέπεται λόγω της ρύθμισης του δημόσιου χρέους μέχρι το 2033. Η παραγωγική αναδιάρθρωση και η ανταγωνιστικότητά της, δεν είναι ορατές.
Το κοινωνικό κράτος είναι σχεδόν ισοπεδωμένο, η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών σχεδόν η χειρότερη στην ΕΕ και η πλειοψηφία των νέων, σε απόλυτο αδιέξοδο.
γ). Οι θεσμοί της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και το κράτος δικαίου είναι σε κρίση.
Τηρουμένων των αναλογιών, η συγκυρία μοιάζει αρκετά με εκείνη της πρώτης δεκαετίας της Μεταπολίτευσης.
δ) Το πολωτικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνουν Κυβέρνηση και Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, μαζί με τα ΜΜΕ πού αρέσκονται στον απλοϊκό κομματικό διπολισμό, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο την μετάδοση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Συνεπώς, για ένα κόμμα της λογικής και της ευθύνης, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι αντικειμενικά δύσκολο να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη και κατανοητή στρατηγική, μακριά από τις μανιχαιστικές λογικές της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα είναι, αδίκως σε μεγάλο βαθμό, χρεωμένο, την πολύπλευρη κρίση και τα οδυνηρά αποτελέσματα των μνημονίων, για να αποτραπεί η άτακτη καταστροφική χρεωκοπία, την οποία, αφού ευτυχώς δεν την έζησε η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες, δεν κατανοείται εύκολα.
2. Επειδή ούτε γενναιοδωρία από τα άλλα κόμματα δεν περιμένω, ούτε οι άλλες δυσκολίες να ξεπεραστούν μέχρι τις εκλογές, αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι:
α). Να επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο την πολιτική των δημοκρατικών-προοδευτικών συμμαχιών, και την προγραμματική στρατηγική μιας βιώσιμης ανάπτυξης, στα βασικά προβλήματα της χώρας, της οικονομίας και των κοινωνικών ομάδων που θέλουμε να εκφράσουμε και συγκροτούν πάντα την δημιουργική πλειοψηφία του παρόντος και του μέλλοντος, δηλαδή τους νέους και τις νέες, τα παραγωγικά μεσαία στρώματα, τους ανθρώπους της εργασίας σε κάθε παραγωγικό και εργασιακό χώρο και τις ομάδες που επιδιώκουν μια πιο δίκαιη και πιο ανεκτική κοινωνία.
β). Να αξιοποιήσουμε ανθρώπους με αξιοπιστία, που θα μπορούν να διαπερνούν το τοίχος της τεχνητής έντασης, να εμβαθύνουν την κομματική πρόταση σε κάθε πεδίο, ειδικά να αναδεικνύουν την ευθύνη των κομμάτων, στον σεβασμό της ανεκβίαστης επιλογής των πολιτών των εκλογών της απλής αναλογικής, και να μπορούν να εμπνέουν τους πολίτες.
3. Αν, η ύπαρξη και η συνέχεια ενός κόμματος εξαρτάται από την συμμετοχή στην κυβερνητική και κρατική εξουσία, τότε το κόμμα αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι πλατφόρμα προώθησης της πολιτικής καριέρας των στελεχών του.
4. Θα το πετύχει μόνο, αν την διακηρυγμένη στρατηγική της “Πολιτικής Αυτονομίας”, την ενισχύσει με την πολιτική αυτοδυναμία και αυτάρκεια του κόμματος, χωρίς φοβίες και ετεροκαθορισμούς και, την πολιτική αντιστοίχιση με τις κοινωνικές ομάδες που κατέγραψα πριν.
5. Δεν σταμάτησα ποτέ να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τις πολιτικές που παρουσίασα πιο πάνω, γιατί είμαι “βιωματικός πολιτικός” και όχι “πολιτικός καριέρας”, διεκδικώ την θεσμική-κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των πολιτών για δύο λόγους:
α). Να αποκτήσει και πάλι η Θεσσαλονίκη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που έχει αποδείξει το ήθος του, την γνώση του, την αίσθηση χρέους και ευθύνης και φυσικά έχει έντονο αποτύπωμα της θετικής προσφοράς του.
β). Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην καμπή που βρίσκεται, χρειάζεται κοινοβουλευτικά στελέχη με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, για να συμβάλλουν αποφασιστικά στην μετεξέλιξή του, σε ένα μεγάλο, ριζοσπαστικό, σύγχρονο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, χρήσιμο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.