Συνάντηση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με θέμα την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τις νέες αρμοδιότητες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., αλλά και την μεταφορά αρμοδιοτήτων τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία Λεωφορειολωρίδων και χώρων στάθμευσης

0
872

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης είχε σήμερα συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο κ. Μπουτάρη, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κουράκη και τον Δ/ντή Έργων Μετρό Θεσσαλονίκης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη,  με θέμα την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για  τις νέες αρμοδιότητες  της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., αλλά και την μεταφορά αρμοδιοτήτων τους Δήμους Αθηνών,  Θεσσαλονίκης και Πειραιά για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία Λεωφορειολωρίδων και χώρων στάθμευσης.

DSC02463

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται :

  • Η μελέτη και εκτέλεση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε των έργων σταθμών μετεπιβίβασης μεταξύ των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, καθώς και μεταξύ ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων και δημόσιων μέσων μεταφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο καθορισμός χώρων για την κατασκευή αμαξοστασίων, σταθμών μετεπιβίβασης και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων με κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ κατ΄ εξαίρεση από κάθε γενική η ειδική διάταξη μετά από γνώμη των αρμοδίων Οργανισμών το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

DSC02459

Επίσης με  κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ μετά από γνώμη του αρμοδίου Οργανισμού για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις πάνω από τους χώρους αυτούς.

  • Η μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους για τον καθορισμό οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας (λεωφορειολωρίδων), συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων.
  • Η μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ή άλλων χρήσεων, των υπόγειων διαβάσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπέργειων εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης επίγειων χώρων.

DSC02462

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ.  Μαγκριώτης δήλωσε  ότι:

«Με την νέα αρμοδιότητα της η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε θα συμβάλλει στην επιτάχυνση κατασκευής των έργων διευκολύνοντας την κυκλοφορία και τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ. Οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ θα παραδίδονται ταυτόχρονα με την κατασκευή των χώρων στάθμευσης και των σταθμών μετεπιβίβασης.

 Με την μεταφορά της αρμοδιότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης,  για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ή άλλων χρήσεων, των υπόγειων διαβάσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπέργειων εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης επίγειων χώρων, ικανοποιείται ένα χρόνιο  αίτημα του Δήμου, που αντιμετωπίζει ιδιαιτέρα οξυμμένα προβλήματα.

Με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των οδών ή των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα τα κυκλοφοριακά δεδομένα, απλοποιείται και επιταχύνεται  η διαδικασία σχεδιασμού υλοποίησης και λειτουργίας των λωρίδων αποκλειστικής  κυκλοφορίας ΜΜΕ .

Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις γίνονται σημαντικά βήματα αποκέντρωσης για θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την πόλη και τους πολίτες.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι τοπικές κοινωνίες  γνωρίζουν καλύτερα τα τοπικά προβλήματα  και μπορούν να δώσουν μετά από διαβούλευση ταχύτερα και καλύτερες λύσεις.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here