Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη για την Εφημερίδα Μακεδονια της Κυριακης

0
368

Ο Γιάννης Μαγκριώτης, από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα αγνοούν τα μεγάλα τοπικά ζητήματα και ασχολούνται μόνον με τις δημοσκοπήσεις και την κατάκτηση της εξουσίας. Εκτιμά ότι από τις εκλογές του Μαΐου δεν θα προκύψουν μεγάλες αλλαγές, ενώ προτείνει «ένα νέο δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την εργασία και το κοινωνικό κράτος».

1. Κύριε Μαγκριώτη το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μία φάση διχασμού. Κάποιοι μίλησαν για προσωπικές στρατηγικές, για αυτοδιάλυση, για κομματική ανευθυνότητα, για πλήγμα στην παράταξη. Που αποδίδεται αυτή την κατάσταση;  

 

Η αστάθεια και η ρευστότητα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, παλιά και νέα. Στο ΠΑΣΟΚ είναι πιο έντονα λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης.

Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο άγονων και διχαστικών αντιπαραθέσεων. Δυστυχώς πολλές φορές οι πολίτες  εισπράττουν αυτές τις αντιπαλότητες ως προσπάθειες κατοχής και διαχείρισης της εξουσίας.

Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν το βαθύτερο πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης που υπάρχει στην χώρα. Δεν υπάρχει σήμερα απάντηση στο ερώτημα: ποια κοινωνικά στρώματα και ποια κοινωνική συμμαχία θα διαμορφώσουν και θα στηρίξουν ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, με υγιή παραγωγική βάση και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στους θεσμούς κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης. Ένα νέο δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

2. Δεν είχαν δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Κακλαμάνης να εκφράσουν την άποψη τους ιδίως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Αυτό το δικαίωμα το έχει ο κάθε βουλευτής, όπως και ο κάθε πολίτης και είναι η βάση του Δημοκρατικού, Κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από  μεγάλες ανακατατάξεις, με χαοτικά χαρακτηριστικά,  όπου κυριαρχούν οι πικρίες, οι ανασφάλειες, τα προσωπικά αδιέξοδα, δηλαδή μια εκρηκτική πραγματικότητα. Το κάθε γεγονός  παίρνει τις διαστάσεις της εποχής.

  Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σταθερών, ανοιχτών και πλουραλιστικών θεσμών, στην οικονομία και   στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ως  Γραμματέας Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ μπορώ να πω ότι μετά από έναν ευρύτατο διάλογο, το περασμένο Φθινόπωρο,  εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώσαμε μια νέα φιλοσοφία και συγκροτήσαμε την πρότασή μας για το νέο Κράτος και τις μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα. Εκτιμώ ότι και οι άλλοι Τομείς του κόμματος, κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει.

Όμως παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτο μίλησε για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αυτό μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει, όπως φυσικά και κανένα άλλο κόμμα, γι’ αυτό παρακολουθούμε μια ατελείωτη διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυβέρνησης και των Εταίρων μας, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και όχι μόνο, οι οποίες δεν είναι ενταγμένες σε μια ενιαία εθνική στρατηγική.  Περισσότερο μοιάζουν με «κοπτοραπτική», που προκαλεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους, αδράνεια στη διοίκηση, απογοήτευση στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνάμεις, έχει στελέχη με αίσθημα χρέους και ευθύνης.  Οι δυνάμεις αυτές συμβάλλουν και μπορούν ακόμη περισσότερο να συμβάλλουν στην ομαλή πορεία της χώρας, αλλά και στην ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

 

3. Η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφουν καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Με  ποιο ποσοστό στις ευρωεκλογές θα είσαστε ικανοποιημένος και αν εντέλει επαληθευτούν τα χαμηλά ποσοστά, θα υπάρξει θέμα στρατηγικής και ηγεσίας;

 

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τη χώρα και τους πολίτες. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας πριν και μετά τις εκλογές.

 Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν νιώθει σίγουρη για τις επιλογές που έχει μπροστά της. Τα  κόμματα ασχολούνται μόνο με τις δημοσκοπήσεις και θεωρούν τις  επερχόμενες εκλογές είτε ως βήμα κατάκτησης της εξουσίας, είτε  διατήρησης της.

Κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.  Δεν έχει καταθέσει ένα συγκροτημένο, ρεαλιστικό σχέδιο ενός νέου τοπικού και περιφερειακού κοινωνικού συμβολαίου.  

Κανένα κόμμα δεν δείχνει να ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα τις συγκρούσεις και την προοπτική της Ε.Ε, γεγονότα που καθορίζουν και την δική μας πορεία σε μεγάλο βαθμό. 

Εκτιμώ πως όποια  και αν είναι τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών, δεν θα αλλάξει  ουσιαστικά  τίποτα στην τραγική πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι.

4. Ο κ. Μπαλτάκος παραιτήθηκε αλλά το στίγμα του, όπως υποστηρίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει στην ατζέντα της συγκυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν είχε επιλεγεί βάσει της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Εσείς ως ΠΑΣΟΚ δεν έχετε ευθύνες;   

Αυτές οι επιλογές αφορούν τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ με πολλές αφορμές έχει θέσει το θέμα με τις πρακτικές του κ. Μπαλτάκου.

Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αναλυθούν βαθύτερα για να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά. Η Ν.Δ τα αντιμετωπίζει μόνο ως εκλογική απειλή, γι’ αυτό μέχρι πρότινος «δεν τα έβλεπε» και ταυτόχρονα αρνιόταν τις προτάσεις, τόσο για την ενίσχυση των θεσμών, όσο και για τη δημόσια συζήτηση των αιτιών που δημιουργούν τα φαινόμενα αυτά.

 

5.Η υποψηφιότητα της κ. Παυλίδου που το κόμμα σας υποστηρίζει στις περιφερειακές εκλογές φαίνεται προς το παρών να υστερεί σε δυναμική ακόμα και από τον πρώην «σύντροφο» σας κ. Μπόλαρη. Πως θα αλλάξει αυτό; 295

 

Η παρατήρησή σας μέχρι σήμερα ισχύει. Αποκαλύπτει όμως και μια μεγάλη αντίφαση. Οι πολίτες στη συντριπτική  τους πλειοψηφία, ιδιαίτερα για τις αυτοδιοίκητες εκλογές, ζητούν πρόσωπα πέραν του κεντρικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Η κ. Παυλίδου είναι ένα τέτοιο πρόσωπο.

Η επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική της διαδρομή,  συμπυκνώνει αυτό που και οι άλλοι υποψήφιοι λένε στα προγράμματα τους, όταν μιλούν για την  ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού  της περιφέρειας, την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγή και των νέων τεχνολογιών στη διοίκηση.

 Η κ. Παυλίδου είναι πολύ γνωστή στον εκπαιδευτικό κόσμο, στον κόσμο της εφαρμοσμένης έρευνας, αλλά και στον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας. Δεν είναι όμως γνωστή στον χώρο των παραδοσιακών θεσμών , των παραδοσιακών μορφών της οικονομίας και  στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  Άγνωστη δηλαδή στους χώρους που προκάλεσαν και είναι ταυτισμένοι με την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα και τους φορείς που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη  αυτοδιοικητική, μεταρρυθμιστική υποψηφιότητά της. Το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζει, είναι ανάλογο  με  αυτό που στηρίζει και τον κ. Μπουτάρη, εκτός από την επίσημη ΔΗΜΑΡ.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας την παράταξη «Πολίτες Μπροστά» στην Κεντρική Μακεδονία, ταυτίζεται με τις ουσιαστικές διακηρύξεις  του και τις μεγάλες ουσιαστικές τομές που έκανε μόνο του, στο χώρο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Επειδή όμως  δεν έχει δείξει ιδιαίτερη συνέπεια, πολλές φορές σε αυτές τις θέσεις, αμφισβητείται τώρα. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτές οι επιλογές, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, είναι πολύ σημαντικές, τόσο για την αυτοδιοίκηση, όσο και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι αυτά που λέει για την ανεξαρτησία και αυτονομία των θεσμών τα εννοεί και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να συνομιλήσει με τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να προσπαθήσουν ουσιαστικά για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ