Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη για την Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και το δημοσιογράφο κ. Δεργιαδέ Φίλιππο

0
1074

Ερωτήσεις προς τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη για την συνέντευξη στη ΜτΚ και το Δημοσιογράφο κ. Δεργιαδέ Φίλιππο

2014-07-03

 

 1. 1.      Κύριε Μαγκριώτη τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ όπως πολλά όλα δείχνουν οδηγούνται σε μία εσωκομματική περιδίνηση. Καρικατούρα το χαρακτήρισε ο Μ. Χρυσοχοίδης χωρίς ταυτότητα και παρακολούθημα της ΝΔ πολλοί όπως οι κ.κ. Καρχιμάκης, Γερουλάνος, Σηφουνάκης, Μωραίτης κ.α. Που αποδίδετε αυτή τη γκρίνια; Είναι λόγω του 8% των ευρωεκλογών ή υπάρχει κρίση ταυτότητας και στρατηγικής

Το ΠΑΣΟΚ όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε κρίση ταυτότητας, ουσιαστικά από το 2000.

Η Ελλάδα μέχρι τότε είχε πετύχει τους βασικούς στόχους μιας ανεπτυγμένης χώρας. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, σταθερή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, εκτεταμένο κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα είχε δρομολογήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατασκευή σημαντικών αναπτυξιακών υποδομών. Όμως, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχε αντιληφθεί ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η επικράτηση του χρηματιστικού κεφαλαίου, όπως και η ενίσχυση των οικονομιών,  χαμηλού κόστους, είχαν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.

Τα κόμματα στο σύνολό τους,  δεν αντιλήφθησαν εγκαίρως αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Δεν είδαν τις απειλές που διαγράφονταν πίσω από τα διαρκεί «οικονομικά θαύματα». Δεν διέκριναν:

  • Ότι η ανάπτυξη, κυρίως οφείλονταν, σε εισαγόμενους κοινοτικούς πόρους, στον φθηνό δανεισμό, λόγω της προετοιμασίας ένταξης στην Ευρωζώνη, όπως και στην υψηλή κατανάλωση που τροφοδοτούσαν αδήλωτοι πόροι της παραοικονομίας.
  •  Την αυξανόμενη μείωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
  • Την εκρηκτική άνοδο των εισαγωγών και την αντίστοιχη μείωση των εξαγωγών.
  • Τη ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους και  των δημόσιων ελλειμμάτων.
  • Ότι το κράτος ήταν πλέον μεγάλο και αναποτελεσματικό και εμφάνιζε εστίες διαφθοράς εκεί όπου συναντιόταν με τα ιδιωτικά συμφέροντα και την καθημερινότητα του πολίτη.

Η αβελτηρία του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων, των επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών ελίτ, συνεχίστηκε. Δυστυχώς συνέχιζαν να θυσιάζουν τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας στο όνομα του «εδώ και τώρα», οδηγώντας στην αποδυνάμωση της οικονομίας και των θεσμών, εξέλιξη που οδήγησε στην μεγάλη κρίση του 2009.

 Η Ελλάδα ήταν ανοχύρωτη όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 στις ΗΠΑ.

 1. 2.      Υπάρχει η δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας; Ακόμα και ο εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος ο Γ. Δατσέρης ζήτησε να στηθούν κάλπες για το όνομα του ΠΑΣΟΚ και για νέα ηγεσία. Τι λέτε;  

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, είναι πρωτίστως πολιτικό. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, τα κόμματα χωρίστηκαν στο δίπολο Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο. Και οι δύο  πλευρές εξηγούσαν τις επιλογές τους, με βάση το Μνημόνιο που   μας επέβαλαν οι  κακοί ξένοι.

Η ευθύνη των εταίρων και δανειστών, τόσο πριν την κρίση, όσο και μετά είναι μεγάλη, δεν μπορεί  όμως να αποκρύψει την αλήθεια, πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές και πνευματικές ηγεσίες, όπως και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δεν αποδέχθηκαν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες, ούτε ουσιαστικά προσπάθησαν να διατυπώσουν τη δικής τους ρεαλιστική στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ακόμη πιο μεγάλο, γιατί εξαντλούνται τα αποθέματα, αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά και οι αντοχές  της οικονομίας και της κοινωνίας.

 1. 3.      Αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και το ερχόμενο Σάββατο συνέρχεται η Κ.Π.Ε. ενώ η ηγεσία έχει προαναγγείλει συνέδριο το φθινόπωρο; Αυτές οι θεσμικές διαδικασίες δεν ικανοποιούν το αίτημα για συντεταγμένη αναδιάταξη του Κινήματος;

 Η θεσμική, συλλογική λειτουργία, είναι υποτυπώδης. Η ηγεσία προανήγγελλε δύο συνέδρια ΠΑΣΟΚ- ΕΛΙΑΣ και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν γίνει κάποιο από τα δύο, ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους, ποιοι θα συμμετέχουν και φυσικά εάν υπάρξει χρόνος και ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες για να συζητηθούν όλα αυτά.

Με αυτά τα  δεδομένα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, είτε  θα βρεθούμε μπροστά σε άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, είτε μπροστά σε «εξ’ αποκαλύψεως αλήθειες».

Και οι δύο εκδοχές  τίποτα θετικό δεν θα φέρουν, αντιθέτως θα οδηγήσουν στην απόλυτη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.

 1. 4.      Ποια είναι η γνώμη σας για το σχήμα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη»; Θα είναι το διάδοχο κόμμα ή το θέμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς και η στρατηγική των συμμαχιών θα πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση;  

Η ΕΛΙΑ ήταν ένα εκλογικό κέλυφος. Δεν εξέφρασε κανένα ουσιαστικό έτοιμα της κοινωνίας. Ήταν δημιούργημα διεργασιών κορυφής, για την επανένταξη ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που καταρχάς το κρίνω θετικό.

 Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει περισσότερο με τους πολίτες, και λιγότερο με τις εσωκομματικές του ομάδες και υποομάδες. Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιέχει τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας, και να οδηγεί στη συγκρότηση ενός Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου ουσιαστικής εξόδου από την κρίση.

Πάνω στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, θα πρέπει να διαμορφωθεί η προγραμματική συμφωνία των δυνάμεων, των κινήσεων και των πολιτών του Δημοκρατικού- Προοδευτικού χώρου. Ένα νέο, δημιουργικό, εθνικό και κοινωνικό συμβόλαιο, που θα περιλαμβάνει τη σταθερή θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή,  ένα ανταγωνιστικό και ταυτόχρονα στοχευμένα  κοινωνικό κράτος και ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα λειτουργεί δημοκρατικά,  με συνεργασίες, χωρίς ηγεμονισμούς και μικροκομματικές επιλογές.

Πιστεύω πως υπάρχουν σημαντικές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις  που μπορούν να στηρίξουν ένα πρόγραμμα οραματικό και ρεαλιστικό, μακριά από λαϊκισμούς κάθε εκδοχής.

Η Μεταρρυθμιστική Σοσιαλδημοκρατία, είναι το σύγχρονο  αξιακό και προγραμματικό πλαίσιο  που μπορεί να εκφράσει πολιτικά τις δυνάμεις αυτές.

 1. 5.      Είστε ευχαριστημένος με τη λειτουργία της συγκυβέρνησης και την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας; Το ΠΑΣΟΚ προωθεί τη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα αλλά καταγράφονται και αρρυθμίες όπως π.χ στο θέμα της μικρής ΔΕΗ για το οποίο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις βελτιώσεις… 267

Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις Υπουργών, που προέρχονται τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, φοβάμαι πως δεν πείθουν την πλειοψηφία των πολιτών, γιατί δεν είναι το αποτέλεσμα ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο ως τέτοιο έπρεπε, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του Μνημονιακού Προγράμματος το 2010, να παρουσιαστεί ή τουλάχιστον να διατυπωθεί δημόσια  και να συμφωνηθεί το  2012. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, έστω και αργά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αυτό δεν μπορεί ή δεν το θέλει η ΝΔ, είναι ευθύνη και υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του Δημοκρατικού-Προοδευτικού χώρου, να το διατυπώσουν και με βάση αυτό να συγκροτήσουν και τις κυβερνητικές συμμαχίες. Αυτή την πολιτική, πρέπει να συζητήσουμε, τόσο στα θεσμικά συλλογικά μας όργανα, όσο και με τους πολίτες. Αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο και ο στόχος του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και των διαβουλεύσεων για την ανασύνθεση των ευρύτερων δυνάμεων της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Η χώρα, μέσα από την διχαστική, μετωπική αντιπαράθεση, οδηγείται σε ποιο μεγάλα αδιέξοδα.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μοχλός των ομαλών πολιτικών εξελίξεων και πρωταγωνιστής  των συναινετικών λύσεων, γι’ αυτό πρέπει να προτείνει και να διεκδικήσει, μαζί με άλλες δυνάμεις, την ψήφιση ενός αναλογικότερου αναλογικού νόμου, που θα αποτρέπει την ακραία πόλωση και θα επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες, αφού κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here