Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη στην εφημερίδα Αγγελιοφόρο της Κυριακής και τη Δημοσιογράφο κ. Αννίτα Στιβακτάκη

0
1392

 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ

 

1) Σε   τι διαφέρει η πρωτοβουλία  που αναλαμβάνετε  για ένα  κόμμα που  θα έρθει να καλύψει το σημερινό  κατακερματισμό στο χώρο  της  σοσιαλδημοκρατίας, από ανάλογα «ανοίγματα»   που επιχείρησε το  ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από  τις ευρωεκλογές;

Σε πολλά και  ουσιαστικά. Είναι μια πρωτοβουλία από τα “κάτω”, από πολίτες  και όχι από ηγετικούς παράγοντες και μηχανισμούς. Δεν έχει καμία σχέση και δεν θα έχει με οικονομικά, μιντιακά ή συντεχνιακά συμφέροντα. Δεν επιδιώκει να επιβεβαιώσει ούτε να διαιωνίσει προσωπικές πολιτικές καριέρες. Υπερασπίζεται την Μεταπολίτευση, την καλύτερη μακράν περίοδο της χώρας, αποκαλύπτει ταυτόχρονα τις παθογένειες που συντήρησε και διόγκωσε το πολιτικό σύστημα, οι οικονομικές, μιντιακές και συντεχνιακές ελίτ. Σημαντικό μέρος αυτών των παθογενειών είτε αποδέχθηκε, είτε δημιούργησε και το ΠΑΣΟΚ.

 Προτείνει συγκεκριμένες δομικές ανατροπές  για να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι παθογένειες αυτές και να ανοίξει ο δρόμος για να πρωταγωνιστούν οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

 

2) Καλείτε  τις ηγεσίες   του ΠΑΣΟΚ και  του ΚΙΔΗΣΟ να ενταχθούν στην προσπάθεια σας, χωρίς να διεκδικούν κεντρικούς ρόλους. Ωστόσο μετά και τα όσα προηγήθηκαν   η συνύπαρξη τους κάτω από την ίδια στέγη,  δεν θα λειτουργήσει ανασχετικά  για  την υποστήριξη του  εγχειρήματος σας από   τις δυνάμεις   του χώρου;

Η δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, ήταν κυρίως αποτέλεσμα  της  οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης που ξέσπασε το 2010.  Τα αίτια της κρίσης συνυπήρχαν και σε πολλές περιπτώσεις συνέπιπταν  και με τα αίτια των επιτυχιών της Μεταπολίτευσης. Το ακραίο καταναλωτικό μοντέλο που υιοθετήθηκε στηριζόμενο στους κοινοτικούς πόρους, στο φθηνό λόγω Ευρώ δανεισμό Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και στα “εισοδήματα” από τις διάφορες μορφές της παραοικονομίας, μαζί με το αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό και αδιαφανές, σε πολλές περιπτώσεις κράτος, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό ένα σημαντικό μέρος της ευημερίας της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα προετοίμασαν την κατάρρευσή της.

Το ΠΑΣΟΚ όπως και τα άλλα κόμματα, ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανόδου και φυσικά της πτώσης. Τα άλλα κόμματα κρύφθηκαν το 2010 και επέμεναν, μερικά συνεχίζουν να επιμένουν, παρά την αντίθετη ρητορική, στην διατήρηση σημαντικού μέρους των παθογενειών της Μεταπολίτευσης.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που η σημερινή διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, είναι δύσκολο ώς αδύνατο να βγάλει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση.  

Η διάσπαση όμως του ΠΑΣΟΚ προκλήθηκε από τον εγωκεντρισμό και των ανωριμότητα των ηγετικών του στελεχών. Η συνέχιση αυτής της στάσης είναι σίγουρα βλαπτική, για τους ίδιους, πολύ περισσότερο για  τον πολιτικό χώρο του κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.  

3) Ξεκινάτε   την προσπάθεια για ένα  νέο κόμμα, μετά από μια μακρά   κοινοβουλευτική πορεία και κυβερνητικές  θέσεις. Ποιος είναι ο ρόλος  που επιφυλάσσετε   για τον εαυτό σας;

Κανένα. Είναι η ωριμότητα, που με ωθεί να διατυπώσω με τον πιο έντονο τρόπο, τις αλήθειες, που μπορώ να κατανοώ σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,  σε συνδυασμό με την μόνιμη διάθεση που με χαρακτηρίζει  της συμμετοχής σε δημιουργικές, κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Είναι οι μικρές ή οι μεγάλες συγνώμες,  για μικρά ή μεγάλα λάθη και παραλείψεις, στην μέχρι τώρα συμμετοχή μου στην πολιτική. Είναι η ανάγκη που νιώθω, το μικρό και μεγάλο, ηθικό και πνευματικό απόθεμα που διαθέτω, όσο είναι αυτό και στο βαθμό που το αναγνωρίζουν οι πολίτες, να το καταθέσω σε αυτήν την τόσο δύσκολη,  σύνθετη και αντιφατική περίοδο που ζούμε. Είναι μια μικρή ουτοπία, όπως λένε πολλοί φίλοι, πιστεύω όμως, πως έχει και πολύ λογική και ορθολογισμό.

 

4) Στην επίσημη  παρουσίαση   της  πρωτοβουλίας   σας είπατε ότι παραμένετε  μέλος  της ΚΠΕ  του ΠΑΣΟΚ και  σε  συνάντηση με   δημοσιογράφους μιλήσατε    για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ. Μπορείτε να το  διευκρινίσετε;

Ναι, για να προωθήσω τις προτάσεις μου. Υπάρχουν πολλοί και σήμερα μέσα στους δύο αυτούς φορείς, που έχουν τις ίδιες σκέψεις με εμένα.

 

5) Θεωρείτε  ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει  τον  κύκλο του  στην  πολιτική σκηνή;

Ναι, όπως και το ΚΗΔΙΣΟ και η ΔΗΜΑΡ, ακόμη και το ΠΟΤΑΜΙ. Δεν βλέπω να υπάρχουν πολίτες, πολύ περισσότερο τμήματα της κοινωνίας, να θέλουν να εκφραστούν μέσα από αυτά τα σχήματα. Υπάρχουν όμως πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα  στις παραγωγικές και τις νεότερες ηλικίες, που θέλουν την γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση, για το σήμερα και το αύριο της ζωής τους. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που γνωρίζουν πως μόνο αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, μπορούν και αυτά να οργανώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές τους. Ξέρουν πολύ καλά, η ιστορία είναι πολύ διδακτική, πως αυτό διασφαλίζεται και με την ύπαρξη και λειτουργία ενός  μεγάλου, σύγχρονου, ανοιχτού στην κοινωνία, κόμματος, του πολιτικού κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό το σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, πρέπει να χτίσουμε σήμερα, μακριά  από το κράτος, μεγάλα και μικρά οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες.