Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη στον FM100 και στο δημοσιογράφο κ. Κοντογουλίδη

0
995

06-06-2012 ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ FM100

ΕΚΠΟΜΠΗ κ. ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΙΔΗ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλοσωρίσω τον κ. Γιάννη Μαγκιρώτη, υποψήφιο Βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ποια αίσθηση σας άφησε το debate;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Στις εκλογές της 6ης του Μάη κανείς δεν ήθελε το debate, πλην του Βενιζέλου και γι’ αυτό δεν έγινε. Κανείς δε θέλει και τώρα, γι’ αυτό δε θα γίνει. Απλώς κάποια στιγμή σκέφτηκε ο κ. Σαμαράς ότι ίσως ήταν καλό, θεωρούσε ότι υπερέχει πολιτικά του κ. Τσίπρα γι’ αυτό και άνοιξε την κουβέντα αυτή. Στη συνέχεια εκτιμώ πως και οι δυο πλευρές είδαν πως αφού οι μονόλογοι τους συμφέρουν και τους δύο, γιατί να βγουν, γιατί να κάνουν κάποιο λάθος ή ο ένας ή ο άλλος ή και οι δύο, ή γιατί να γίνει και μια συζήτηση με όλους τους αρχηγούς, αφού τα πράγματα πάνε καλά, οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν μπροστά και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, όμως, είναι σοβαρό; Είναι αντάξιο της σοβαρότητας της στιγμής;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο που θέλω να πω. Να μην ασχολούμαστε καθόλου. Γιατί αν ήθελαν debate, θα το έκαναν. Θα έβρισκαν χίλιους τρόπους να το κάνουν.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπήρχε πολιτική βούληση.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Τα προηγούμενα χρόνια πώς γινόταν;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα γινόταν ένα debate, το οποίο στην ουσία θα ήταν μονόλογος.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο στις προηγούμενες εκλογές γιατί δεν ήθελε debate τύπου Καραμανλή-Παπανδρέου, το οποίο είχε μόνο μονόλογους. Και ο Βενιζέλος του είπε ό,τι θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις. Και νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα ο Βενιζέλος δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που πρότεινε τώρα ο κ. Σαμαράς στον κ. Τσίπρα ήταν το debate τύπου Καραμανλή-Παπανδρέου. Και ο Τσίπρας ήθελε ελεύθερο, χαλαρό με απευθείας ερωτήσεις, όπως έκανε ο Ολάντ με το Σαρκοζί. Τι σας λέει αυτό; Αυτό δείχνει ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά. Ο μόνος που ήθελε ουσιαστικά συζήτηση και debate ήταν ο Βενιζέλος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη φορά, όταν συζητούσαν για το debate τα δύο πρώτα κόμματα της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου κατήγγειλε αυτό το debate ως αναπαραγωγή του δικομματισμού. Τώρα, όμως, που είναι αυτός στα δύο πρώτα κόμματα, δεν τον ενοχλεί η οργάνωση ενός τέτοιου debate.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, κάνει πρόβα εξουσίας σε όλα.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θέλω, όμως, να πω ότι αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που διακηρύσσει το κάθε κόμμα δημόσια, ειδικά η αριστερά. Δεν έχουν καμιά σχέση με τις αξίες που προβάλλει. Με αυτή, λοιπόν, την έννοια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη κουβέντα. Αρκετά η κουβέντα η προεκλογική γύρω από το ποιος θα διαπραγματευτεί με μεγαλύτερο τσαμπουκά στις Βρυξέλλες και όχι το περιεχόμενο της πολιτικής, που κυριαρχεί στον προεκλογικό διάλογο. Δε μιλάμε για τα προβλήματα στην ουσία, δε μιλάμε για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι Έλληνες και έτσι δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες πως αρκεί να βγάλουν ένα πρωθυπουργό και όσο πιο «τσαμπουκάς»  είναι, τόσο πιο πολλά θα μας φέρει από τις Βρυξέλλες και εμείς όλοι να περιμένουμε να γυρίσει ο πρωθυπουργός με τα δώρα από τις Βρυξέλλες. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι γιατί φτάσαμε εδώ, ποια ήταν τα αίτια της κρίσης, τα διαχρονικά προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, οι παθογένειες, τα θετικά και τα αρνητικά και τι πρέπει να κάνουμε από δω και μπρος. Εγώ αυτό που θα έλεγα κ. Κοντογούλιδη είναι ότι το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε προς τους πολίτες πρέπει να είναι μήνυμα κατανόησης, αλλά και αλήθειας, Γιατί ο κόσμος πονάει, είναι άνεργος, έχει προβλήματα. Πρέπει να μιλήσουμε λογικά σε αυτό τον κόσμο, να μην υποσχόμαστε παροχές που ξέρουμε πως είναι αδύνατον να δώσουμε μετά τις εκλογές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μας οδήγησε σε αυτό το Μνημόνιο.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η κρίση που κορυφώθηκε το 2008-2009, με τη διεθνή κρίση. Το Μνημόνιο ήταν ένα εργαλείο για να βγούμε από την κρίση. Μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση και να πούμε ότι το εργαλείο αυτό δεν ήταν καλό. Αυτό είναι μια σοβαρή κουβέντα αλλά το να λέμε ότι το Μνημόνιο έφτιαξε την κρίση και όχι η κρίση έφερε το Μνημόνιο, παραποιούμε την πραγματικότητα. Αποπροσανατολίζουμε το δημόσιο διάλογο, απλώς μας βολεύει προσωρινά. Και αύριο αν η Αριστερά γίνει κυβέρνηση θα χρεώνει μονίμως στο Μνημόνιο, θα χρεώνει μονίμως στους προηγούμενους; Και σε ένα βαθμό θα έχει δίκιο. Ποιος θα την ακούει, όμως με αυτά που έχει τάξει και με αυτά που λέει ότι μπορεί να κάνει αυτή από μόνη της; Τι λέει η Νέα Δημοκρατία; Ότι αν ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Τσίπρα, θα καταστραφεί η χώρα για να  φοβίσει τον κόσμο. Το ίδιο λέει για την ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο ταυτόχρονα  τάζουν και υπόσχονται αυξήσεις, θέσεις εργασίας. Τάζουν χωρίς αντίκρισμα και, ξέρετε, η απελπισία που είναι μεγάλη σήμερα, θα διογκωθεί, θα γίνει εκρηκτική τους επόμενους μήνες, όταν ο κόσμος πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί, όποιος κι αν βγει από τους δύο, ότι αυτά που τάζει δεν μπορεί να τα κάνει. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και δύσκολη. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς προτείνουμε μια προεκλογική περίοδο της λογικής «στον κόσμο πρέπει να πούμε τις αλήθειες και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, για τα λάθη μας». Από εκεί και πέρα, όμως, οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας, με ή χωρίς Μνημόνιο, με ή χωρίς Ε.Ε. είναι δύσκολοι και επώδυνοι. Απλώς, εμείς λέμε ότι με την Ε.Ε. θα είναι λιγότερο επώδυνος ο δρόμος να βγούμε από την κρίση. Εκτός της Ε.Ε., ή χωρίς την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ε.Ε., θα είναι πολύ πιο επώδυνος. Σε αυτή τη βάση πρέπει να γίνει μια λογική συζήτησα.    

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα το οποίο υπάρχει σε πάρα πολύ κόσμος είναι θα τα βρουν μετά τις εκλογές ή θα έχουμε μια από τα ίδια με ό,τι κινδύνους ελλοχεύει αυτό;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όταν μαλώνουν για ψύλλου πήδημα, πώς να τα βρούνε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο θα τα βρούνε είναι και το δικό σας κόμμα.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μα το δικό μας κόμμα ακριβώς αυτό προτείνει. Επειδή οι δρόμοι είναι δύσκολοι, πρέπει να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι με τη λογική, για να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα όλοι μαζί. Δε μπορεί κανένα κόμμα, όποιον αριθμό βουλευτών και αν έχει να δώσει μόνο του λύση. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Εδώ η Γερμανία έχει κυβέρνηση συνεργασίας. Ειδικά τώρα που είμαστε σε μια οριακή κατάσταση σαν χώρα, τώρα που με τις θυσίες του κόσμου φαίνεται πως αρχίζει να σταθεροποιείται κάπως η χώρα και ότι μπορούμε, να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέσα από αυτό τον δύσκολο δρόμο με την υποστήριξη των εταίρων, βελτιώνοντας κάθε φορά τους όρους της συνεργασίας, να πάμε καλύτερα και να βγούμε πιο γρήγορα, με λιγότερες οδύνες στην απέναντι όχθη. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Αυτή είναι μάλλον η φιλοσοφία της δικής μας πρότασης και η λογική.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, εάν δεν υπάρχουν οι δύο πόλοι μέσα, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, θα συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση; Ή ένας εκ των δύο πόλων; Υπάρχουν δύο σενάρια, ή θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία, ή θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι θα πάρουν κυβερνητική εντολή.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί,

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ο δεύτερος, όποιος και να είναι αυτός δεν πρέπει να μείνει απ’ έξω.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Πρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχουν κόμματα που στην εκλογική βάση να έχουν πάνω από το 50%. Με αυτή τη λογική, μια κυβέρνηση ή της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, χρειάζεται τη συνεργασία όλων. Γι’ αυτό χρειάζεται χαμηλούς τόνους. Δε χρειάζεται αυτή η επιθετικότητα, δε χρειάζεται αυτό ο διχασμός. Να αναζητήσουμε το πνεύμα της συνεννόησης και της συνεργασίας, γιατί η επόμενη μέρα θα μας βρει με τα ίδια προβλήματα, πολύ πιο οξυμένα αν χάσουμε κι άλλο χρόνο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία, καλημέρα.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να είστε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here