Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη στο Flash και στο δημοσιογράφο κ. Κώστα Τσίτουνα

0
1149

Δημοσιογράφος: Και αναρωτιέμαι, μπορεί κάποιο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και δη τα κόμματα εξουσίας να πει στον ελληνικό λαό «Όχι, ρε παιδιά, δε γίνεται αυτό το πράγμα. Εμείς θα βάλουμε πλάτη και οι μισθοί θα παραμείνουν εκεί που είναι. Μπορεί να το πει κανένας αυτό; Να ρωτήσω τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και μέχρι σήμερα Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων. Κύριε Μαγκριώτη, καλό σας απόγευμα.

Υφυπουργός: Να είστε καλά, καλό απόγευμα από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ακούσατε το ερώτημα που έθεσα.

Υφυπουργός:Ασφαλώς, ακούω το τελευταίο τέταρτο την εκπομπή σας.

Δημοσιογράφος: Ακούω, λοιπόν.

Υφυπουργός: Πρώτον να πω ότι δεν υπάρχει πουθενά στο Μνημόνιο ότι οι μισθοί θα γίνουν 150€ και 200€.

Δημοσιογράφος: Αυτό που λέω είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο γιατί προχθές είχαμε εδώ τον Αλέξη τον Μητρόπουλο με το Μνημόνιο και είναι ξεκάθαρο αυτό.

Υφυπουργός:Δεν υπάρχει πουθενά.

Δημοσιογράφος: Μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά.

Υφυπουργός:Όχι στη φωτιά, το καίω κιόλας.

 

Δημοσιογράφος: Ότι θα φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας και Εσθονίας;

Υφυπουργός: Αυτό είπα μόλις προηγουμένως. Η κυρία Λαγκάρ, βλέπει τα πράγματα από τη δική της πλευρά. Αυτό δε σημαίνει ότι από την ίδια πλευρά τα βλέπουμε και εμείς. Υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε και θέματα στα οποία διαφωνούμε. Είπε ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή όπου έχει να ανταγωνιστεί στον επιχειρηματικό χώρο χώρες με μισθούς 150€ και 200€. Δε σημαίνει ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τους μισθούς 200€ για να γίνει ανταγωνιστική με τις χώρες αυτές. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Είπατε προηγουμένως ότι ο κύριος Μπαρόζο χθες είπε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2015 πρέπει να έχει μείωση στον ιδιωτικό τομέα –το τονίζω- κατά 15%. Δε μπορεί δηλαδή ο κύριος Μπαρόζο να λέει 15% μέχρι το 2015 στον ιδιωτικό τομέα και να λέτε ότι στο Μνημόνιο ο κύριος Μπαρόζο έβαλε ότι πρέπει να μειωθούν 3000% οι μισθοί.

Δημοσιογράφος: Σε βάθος χρόνου. Το Μνημόνιο έχει ισχύ μέχρι το 2060 αν δε με απατάει η μνήμη μου.

Υφυπουργός: Κάνετε λάθος. Το Μνημόνιο είναι μέχρι το 2014 και ζητάμε να πάει μέχρι το 2015. Είναι μέχρι το 2014 το Μνημόνιο. Ο δανεισμός της χώρας θα εξυπηρετηθεί 40 χρόνια από σήμερα. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας γιατί πήγαμε πολύ πίσω, με μικρές δόσεις, πολύ μακρύ χρόνο αποπληρωμής σε σχέση με το Μνημόνιο 1 και με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Γι’αυτό ο δανεισμός σήμερα της Ελλάδας είναι στο 3,2% και μας δανείζουν χώρες όπως η Ισπανία που δανείζεται με 6% και η Ιταλία και άλλες χώρες.

Δημοσιογράφος:  Σήμερα που μιλάμε, πόσο έχουν πέσει οι μισθοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;

Υφυπουργός: Οι μισθοί είχαν πέσει πριν ψηφιστεί ο νόμος για τη μείωσή τους κατά 20% στο βασικό. Αυτό αν το συμφωνήσει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωτική με νόμο η μείωση. Το τονίζω αυτό γιατί παρουσιάστηκε από πολλούς ότι είναι υποχρεωτικό. 

Δημοσιογράφος:  Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά επειδή ξέρετε την πιάτσα, πόσο έχει πέσει η αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα;

Υφυπουργός:Η αγοραστική δυνατότητα έχει πέσει…

Δημοσιογράφος:  30%.

 

Υφυπουργός: Μπορώ να σας πω και περισσότερο. Υπάρχει και η φορολογία, υπάρχει και η αύξηση του ΦΠΑ, υπάρχει και η φορολογία των ακινήτων. Δηλαδή από πολλές πλευρές μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα μιας οικογένειας και ιδιαίτερα μιλάμε για τη λαϊκή οικογένεια.

Δημοσιογράφος:  Όπου σε συνδυασμό με τη βαρύτατη φορολογία αυτό το ποσοστό ανεβαίνει ακόμα παραπάνω. 

Υφυπουργός: Μα ήδη το βάλαμε αυτό, διότι αλλάξαμε τις κλίμακες και μέχρι τις 20.000€ μειώθηκε.

Δημοσιογράφος: Άρα κ. Υπουργέ, έχετε αντιληφθεί ότι δε σηκώνει να πάρετε άλλα χρήματα από τον μισθωτό και τον συνταξιούχο.

Υφυπουργός: Εκτιμώ ότι η κατάσταση έχει περάσει το όριο.

Δημοσιογράφος:  Στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι πρέπει να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας;

Υφυπουργός: Είστε έξυπνος άνθρωπος. Το να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του και να την ταυτίζει με το Μνημόνιο νομίζω ότι δε γίνεται αποδεκτή. Δεν υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο στο Μνημόνιο, το τονίζω. Και καίω και το χέρι μου, δεν το βάζω απλώς στη φωτιά. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Φυσικά, αν δε συνεχιστεί το πρόγραμμα, αν η χώρα έχει πολιτική αστάθεια και αν μπούμε στο δρόμο της απόλυτης καταστροφής, κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός και έμπειρος είναι και έξυπνος είναι. Το θυμό του δε θα τον κάνει καταστροφή. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με το θυμό, μαζί με την οργή και ταυτόχρονα με την ωριμότητα θα αξιολογήσει  πρώτα τα 37-38 χρόνια της μεταπολίτευσης που ήταν η πιο καλή περίοδος της χώρας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η πιο σταθερή δημοκρατία. Δεύτερον, η περίοδος με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη ευημερία δεν θα  την καταστρέψει. Αυτό είναι επίτευγμα δικό του και φυσικά όλων των πολιτικών κομμάτων και κυρίως αυτών που ήταν στην κυβέρνηση,. Το ΠΑΣΟΚ που  κυβέρνησε περισσότερα χρόνια, έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιτυχία. Αλλά επειδή κυβέρνησε περισσότερα χρόνια έχει μεγαλύτερη συμμετοχή και στα προβλήματα και τις παθογένειες. Και αυτή την αλήθεια την είπαμε και θα τη λέμε στον Έλληνα πολίτη, ότι όπως δικαιούμαστε να πιστωνόμαστε τις επιτυχίες της μεταπολίτευσης,  γιατί αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι επιτυχίες, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι μισθοί, οι συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν θα υπήρχε και η απογοήτευση τώρα από τις μειώσεις. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που  θεωρεί ότι στη χούντα ήταν καλύτερα και ζούσαμε καλύτερα. Δύο  εκατομμύρια μετανάστες έστειλε η χώρα μας  σε όλο τον κόσμο για να σωθεί ο τόπος,  ζούσαμε σε μεγάλο βαθμό με τα εμβάσματά τους, όπως ζει η Αλβανία σήμερα με  τις εισροές από τους μετανάστες, αυτή ήταν η  πραγματικότητα στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή, λοιπόν, την καλή πλευρά της μεταπολίτευσης με τα μεγάλα κεκτημένα πρέπει να την κρατήσουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσουν όλοι αυτοί που φταίνε και πρώτα όπως είπα το ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα λάθη και τις παθογένειες, της ίδιας περιόδου.

Δημοσιογράφος:  Πώς θα πληρώσετε;

Υφυπουργός: Καταρχάς πληρώνουμε με το δράμα που ζούμε ήδη όταν ο κόσμος μας αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο, τον απαξιωτικό και επιθετικό, καθένας από εμάς που έχει τσίπα και συνείδηση πληρώνει πολύ μεγάλο ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση όμως  μπροστά στο ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος δεν έχουν και τόσο βάρος. Δεύτερον, θα το πληρώσουμε εκλογικά. Είναι Αυτό που θα ήθελα να τονίσω  πέρα από το ευχαριστώ για τη φιλοξενία, είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει πάνω από όλα να κρατήσει τα μεγάλα  κεκτημένα του και αυτά  είναι η σταθερότητα, η ασφάλειά του, η συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή του στο Ευρώ, τα μεγάλα δημοκρατικά κεκτημένα και ταυτόχρονα  να κοιτάξουμε όλοι μαζί να χτίσουμε πάνω σε αυτά μια νέα υγιή ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος:  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Υφυπουργός: Θα δει, λοιπόν, με ποια πολιτικά κόμματα, με ποια πολιτική πρόταση, όχι αυτά που λένε όμορφα λόγια και μεγάλα και λένε   «Μην πληρώνετε, στάση πληρωμών παντού, μπορούμε μόνοι μας, θα βαδίσουμε μόνοι μας, το κάνανε και άλλοι». Να τα ζυγίσει όλα και να τα σταθμίσει και να πει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι ούτε μια μέρα ακυβερνησίας, χρειάζεται σταθερότητα και να προχωρήσουμε. Αυτή για μένα είναι η βασική επιλογή.

 

Δημοσιογράφος: Ακούστε κ. Μαγκριώτη, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι που μας ακούν συμφωνούν ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να ψηφίσει όχι με το θυμικό αλλά ορθολογικά, με το μυαλό.

Υφυπουργός:Όσο γίνεται πιο ψύχραιμα και λογικά. Και αν πιστεύει ότι τα αριστερά  κόμματα θα του δώσουν βιώσιμη λύση, να τα ψηφίσει. Να τους δώσει την εξουσία και στα πλαίσια του Συντάγματος, στα πλαίσια της δημοκρατίας, στα πλαίσια της Ευρώπης γιατί νιώθει την ασφάλεια και την εγγύηση της Ευρώπης, να διορθώσει τις παθογένειες. Αν θέλουν να ψηφίσουν τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, επίσης να το πράξουν. Αν θέλουν να ψηφίσουν και το δεξιό κόμμα και το αριστερό κόμμα, σε αυτές τις εκλογές ο ψηφοφόρος, ο πολίτης έχει πολλές επιλογές, τις περισσότερες επιλογές. Αρκεί, όμως να ψηφίσει με προοπτική τη σταθερότητα γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικά για  την επόμενη μέρα. Κι εγώ λέω ότι το ΠΑΣΟΚ έχοντας όλα αυτά τα σημαντικά και όλες αυτές τις επιτυχίες και τη μεγάλη προσφορά αλλά ταυτόχρονα και το μερίδιο των μεγάλων ευθυνών, έχει διδαχθεί από τα λάθη του, έχει κάνει βαθειά αυτοκριτική, έχει πονέσει και εμφανίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού και λέει πως ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αλλά αυτός ο δύσκολος δρόμος έχει και μια σιγουριά, ότι θα μας βγάλει στην απέναντι όχθη. Ελάτε, λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια. Αποδείξαμε ότι έχουμε αίσθημα ευθύνης και αίσθημα χρέους, δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, δε λέμε μεγάλα λόγια.

Δημοσιογράφος:  Μισό λεπτό κύριε Μαγκριώτη, το πολιτικό κόστος δύο χρόνια στο ΠΑΣΟΚ το ζυγίσατε πάρα πολύ, γι’αυτό και δεν έγινε τίποτα δύο χρόνια.

Υφυπουργός: Πώς δεν έγινε τίποτα;

Δημοσιογράφος:  Δύο χρόνια προσπαθείτε να ανοίξετε τα κλειστά επαγγέλματα. Θα τρελαθούμε.

Υφυπουργός: Εάν υπολογίζαμε το πολιτικό κόστος δε θα είχαμε φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό, 8 και 9%. Το πολιτικό κόστος εκεί καταγράφεται. Σημαίνει ότι πήραμε μέτρα τα οποία είχαν πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Δημοσιογράφος: Ο Τόμσεν βγήκε στο ΣΚΑΪ προχθές, στον Αλέξη Παπαχελά και είπε ότι εμείς άλλα είχαμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση και επειδή δεν τα έκανε, μας έφερε μειώσεις μισθών. Με αυτούς συνομιλούσατε, δε συνομιλούσατε με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κατώτερα στελέχη μιλούσατε.

Υφυπουργός: Όχι. Μιλούσαμε με τους κορυφαίους εκπροσώπους της κοινότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και φυσικά με τους διαχειριστές του προγράμματος Το 2010 πήραμε αυτό τον επώδυνο δρόμο, δεν είχαμε δρόμο για να μείνει όρθια η χώρα. Εκεί,  μας βάλανε ένα πρόγραμμα τριετίας, πρέπει να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, ότι πρέπει να πουλήσουμε αυτή τη δημόσια περιουσία, αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις. 

Δημοσιογράφος:  Και δεν τα κάνατε αυτά.

Υφυπουργός:Υπήρχε περίπτωση να πουλήσουμε δημόσιες επιχειρήσεις;

Δημοσιογράφος: Τώρα μη μου το γυρίζετε, αξιοποίηση είπαμε.

Υφυπουργός: Είτε το πούμε αξιοποίηση, είτε το πούμε πώληση θα ήταν ξεπούλημα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή μου λέτε ότι δε θα τα κάνετε αυτά τα πράγματα μετά τις εκλογές.

Υφυπουργός: Θα γίνουν αλλά θα γίνουν με βάση το καθεστώς αξιοποίησης που είπαμε.

Δημοσιογράφος: Δε μου τα λέτε καλά. Και γιατί δεν τα κάνατε τόσο καιρό;

Υφυπουργός: Εγώ είμαι πολύ συγκεκριμένος.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό, να σας πω άλλο παράδειγμα, γιατί αυτό με την αξιοποίηση που λέτε θα το συνεχίσουμε μετά τους τίτλους των ειδήσεων αν έχετε χρόνο να συνεχίσουμε λίγο ακόμα. Θα σας πω ότι ο Πάγκαλος όταν ήτα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με το που ανέλαβε έβγαλε 1780 άχρηστους οργανισμούς, από τους οποίους κατάφερε να κλείσει μόνο τους 68 γιατί τον πίεζαν οι υπόλοιποι Υπουργοί να μην κλείσει τους υπόλοιπους. Είναι ψέματα αυτό που λέω;

Υφυπουργός:Δε θέλω να αναφέρομαι σε αναφορές που κάνετε σε άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι αναφορές, είναι ρεπορτάζ αυτό και είναι η πραγματικότητα, το έχουν γράψει και στην ισοτιμία.

 

Υφυπουργός: Κοιτάξτε, 1700 δημόσιοι οργανισμοί δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Θα σας φέρω το δημοσίευμα και θα βγάλω και τον Πάγκαλο να το διαψεύσει. Δικό μου είναι, εγώ το έχω υπογράψει.

Υφυπουργός: Αυτοί οι οργανισμοί είναι μαζί με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Δε θα ήθελα να λογομαχήσουμε γι’αυτό το θέμα. Δεν υπάρχουν τόσοι οργανισμοί στο Δημόσιο. Είναι μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Δημοσιογράφος:: 68 κλείσατε μόνο σαν κυβέρνηση.

Υφυπουργός: Συμφωνώ μαζί σας ότι θα έπρεπε να συγχωνεύσουμε και να κλείσουμε περισσότερους, όμως με κάθε συγχώνευση σηκωνόταν σύννεφο  αντιδράσεων από όλη την αντιπολίτευση με πρώτη την αριστερά.

Δημοσιογράφος:  Άρα ζυγίσατε το πολιτικό κόστος και κάνατε πίσω.

Υφυπουργός:Προσέξτε, σηκωνόταν η αντίδραση των εργαζόμενων, των συνδικαλιστών. Εμείς είμαστε το πρώτο Υπουργείο που συγχώνευσε δύο οργανισμούς τον ΟΑΣΠ για την αντισεισμική προστασία και το ΙΤΣΑΚ και το πρώτο που ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο πριν  το Μνημόνιο που ξεκίνησε την προσπάθεια συγχώνευσης του  ΟΣΚ, δηλαδή τα σχολικά κτίρια, τη ΔΕΠΑΝΟΜ, δηλαδή τα νοσοκομεία και τη ΘΕΜΙΔΑ, δικαστικά μέγαρα και φυλακές. Όμως, σύσσωμη οι εργαζόμενοι, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλη η αντιπολίτευση ήταν κατά της συγχώνευσης αυτών των οργανισμών. Έχουν συγχωνευτεί ήδη οι τρεις οργανισμοί και οι δύο πρώτοι λειτουργούν ενιαία. Αυτό το έχει πετύχει το δικό μας Υπουργείο. Δεν ήταν οι Υπουργοί που αντιδρούσαν, ήταν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι., τα ΜΜΕ.

Δημοσιογράφος:  Είχατε, όμως, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού όταν βγήκατε κύριε Μαγκριώτη και αυτή η καραμέλα ότι φταίει για όλα η αριστερά που δε μας άφηνε δεν πείθει πια.

Υφυπουργός: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος: Αφήστε με να πάω σε διαφημίσεις. [..]

Δημοσιογράφος: Είμαστε στα ραδιόφωνά σας στον 96, συζητούμε με τον κύριο Γιάννη Μαγκριώτη, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και μέχρι σήμερα Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Υφυπουργός: Να σχολιάσω δυο ειδήσεις που άκουσα τώρα σημαντικές; Η μια η προτροπή του κυρίου Παπαδήμου για τις τράπεζες. Οι τράπεζες, λοιπόν, τα προηγούμενα χρόνια αφού βοηθήθηκαν από το κράτος και ρύθμισαν όλα τα χρέη και τα προβλήματά τους, αφότου τη δεκαετία του ’90 κερδοσκόπησαν με το χρημτιστήριο,  αφού μετά την είσοδό μας στο Ευρώ δανειζόταν φτηνά  και πουλούσε ακριβά,  αφού έκαναν την επιθετική πολιτική στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά, στα γαμοδάνεια, και στα διακοποδάνεια, αφού ο κ. Αλογοσκούφης τους μείωσε  κατά 10% τη φορολογία στο μέρισμα και αφού κάθε χρόνο 1 με 1,5 δις ενθυλάκωναν επιπλέον κέρδη και τα έβγαζαν οι θεσμικοί τους επενδυτές και μέτοχοι στο εξωτερικό, εδώ και δυο χρόνια έχουν κλείσει τις γραμμές χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών, των πάντων. Σταμάτησαν τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων, γι’αυτό σταμάτησαν οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι, τον τελευταίο 1,5 χρόνο που είχαμε 50.000 θέσεις απασχόλησης. Δική τους η ευθύνη αποκλειστική. Γιατί βασικοί τους θεσμικοί μέτοχοι, κυρίως ξένοι -γιατί οι Έλληνες απλώς διαχειρίζονται- δε θέλουν να βάλουν χρήματα. Μέσα από την ανακεφαλαιοποίησή τους υπάρχει ο νόμος και είναι σαφής. Θα έχουν την εποπτεία του κράτους, θα ενισχυθούν από κοινοτικά χρήματα, αλλά εάν δε βάλουν οι ίδιοι οι μέτοχοί τους ή δε βρουν με την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου χρήματα ιδιωτικά για να γίνουν σταθερές, για να αρχίσουν να χρηματοδοτούν πλέον τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά για να αρχίσει να κινείται η οικονομία και να αναπτύσσεται γιατί από εκεί θα ξεκινήσει να κινείται η οικονομία και να αναπτύσσεται, τότε μοιραία θα περάσουμε στον απόλυτο κρατικό έλεγχο, όπως στην Αμερική, όπως στη Βρετανία και σε πέντε χρόνια, αφού εξυγιανθούν θα ιδιωτικοποιηθούν και την υπεραξία θα την εισπράξει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Πρώτο μήνυμα, είναι αυτό που είπε σήμερα ο κ. Παπαδήμος, είμαστε κοντά σε αυτό το γεγονός. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αναδείξουμε, πρέπει να την τονίσουμε.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι για να κλείσω τα θέματα της οικονομίας. Με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είστε σύμφωνοι;

Υφυπουργός: Απολύτως σύμφωνος. Απλώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά, για να φέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις απασχόλησης, πρέπει να προγραμματιστεί και πρέπει να γίνει με έναν ορθολογικό τρόπο. Αυτή η αξιοποίηση θέλει μια δεκαετία για να είναι ολοκληρωμένη και σωστή. Δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι αλήθεια.

Υφυπουργός: Μες στον πανικό της κρίσης  φτιάξαμε το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Δημοσιογράφος: Και τώρα προχωράει σιγά.

Υφυπουργός: Προχωράμε και με γρήγορους ρυθμούς. Δεν πρέπει όμως να ξεπουλάμε περιουσία. Βεβαίως πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Δεν πρέπει να ξεπουλάμε, γιατί οι ξένοι και πολλοί έλληνες κερδοσκόποι που έχουν τα λεφτά τους έξω, θέλουν να  την αγοράσουν  έναντι πινακίου φακής. Ε, δεν θα τους κάνουμε την χάρη, γιατί αυτή είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Το αποκούμπι του.

Δημοσιογράφος: Να πάω στις πολιτικές ερωτήσεις κ. Μαγκριώτη.

Υφυπουργός: Στις διαρθρωτικές αλλαγές και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, συμφωνώ απολύτως μαζί σας και ήμουν σε ένα υπουργείο  που παλέψαμε. Σώσαμε τον ΟΣΕ 11 δις ευρώ συσσωρευμένα χρέη είχε ο ΟΣΕ. Τον Δεκέμβρη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε για πρώτο φορά  κερδοφορία μπήκε στο δρόμο της κερδοφορίας. Θυμάστε απεργίες, συγκρούσεις, κινητοποιήσεις… Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, επίσης. 1 δις ελλείμματα είχανε οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και ο ΟΣΕ ετησίως, τα πλήρωνε ο φορολογούμενος πολίτης  αυτά, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος….

Δημοσιογράφος:  Εγώ δεν είπα ότι δεν κάνατε τίποτα, ούτε το ισχυρίστηκα αυτό.

Υφυπουργός: … Η σπατάλη στο φάρμακο 4πλάσια της Ισπανίας και έρχεται η ΕΕ, και λέει βρε παιδιά, αυτοί έχουν καλό σύστημα υγεία και έχουν τετραπλάσιο πληθυσμό και πληρώνει ίδια φαρμακευτική δαπάνη, τι γίνεται εδώ; Τα τρώτε τα φάρμακα. Όλα αυτά τα συστήματα, εταιρείες, παραγωγοί, βιομήχανοι, ενδιάμεσοι, μεσάζοντες,  μεγάλος αριθμός γιατρών, φαρμακοποιών, προμηθευτές, ‘ολοι αυτοί έχασαν και χάνουν κάθε χρόνο, 1 δις από την μείωση αυτής της δαπάνης και επωφελείται ο φορολογούμενος πολίτης. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι μεγάλες. Δεν αρκούσαν όμως και δεν αρκούν.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφής κ. Μαγκριώτη, να πάμε σε ορισμένες πολιτικές ερωτήσεις, για την οικονομία του χρόνου.

Υφυπουργός: Μια φράση ακόμη να πω. Αυτό που έπρεπε πιο μπροστά να κάνουμε είναι το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Το κυνήγι των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Το κυνήγι των «ενδοομιλικών  ανταλλαγών», αυτό που τόνισε σήμερα και ο κύριος Βενιζέλος…

Δημοσιογράφος: Ναι το «transfer pricing».

Υφυπουργός: Ακριβώς, έτσι, μόνο θα  ρίξουμε τις τιμές, έτσι θα προστατεύσουμε τον καταναλωτή και αυτό έπρεπε να το ξεκινήσουμε πιο μπροστά. Βεβαίως δεν θα είχαμε αποτελέσματα θεαματικά από την πρώτη στιγμή. Τώρα όμως θα είχαμε αποτελέσματα. Σε αυτό σφάλαμε, έχετε απόλυτο δίκιο.

Δημοσιογράφος: Πάμε παρακάτω, στις πολιτικές ερωτήσεις. Πρώτον, θα συνεργαστείτε ναι ή όχι με τη ΝΔ αν χρειαστεί;

Υφυπουργός: Η Βουλή όπως είπα πρέπει να βγάλει πλειοψηφία σταθερότητας. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς πιστεύουμε με την επάρκεια που έχουμε, με την αυτοκριτική, με το βάθος της εμπειρίας και της γνώσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία στον σχηματισμό της Κυβέρνησης και του Κυβερνητικού προγράμματος, η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο αποφασιστική και αποτελεσματική. Πολύ πιο γρήγορα θα φέρει την ανάκαμψη και θα επανακτήσουν τα εισοδήματά τους,  αυτοί που τα έχασαν αδίκως το τελευταίο διάστημα εισοδήματα θα αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Να σας κάνω μια παρένθεση. Σήμερα ανακοινώθηκε παντού, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΣΠΑ, δίνει εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρήματα του ΕΣΠΑ  για να μοχλεύσει τα παραπάνω χρήματα, με χαμηλό επιτόκιο, για να κατασκευάσουν  οι αυτοκινητόδρομοι, που όπως είπαμε με ευθύνη των τραπεζών σταμάτησαν. Αυτή  την πρόταση την είχα κάνει εγώ στον Ράιχενμπαχ το καλοκαίρι.

Δημοσιογράφος: Το θυμάμαι.

Υφυπουργός: Το θυμάστε, το είχαμε πει και μαζί. Ο κ. Ράιχενμπαχ την δέχτηκε, γιατί ο κ. Ράιχενμπαχ είναι σοσιαλοδημοκράτης  γερμανός, σοβαρός άνθρωπος. Την δέχτηκε και την προώθησε μαζί με τον κ. Χαν. Τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης προώθησαν και  στήριξαν  την πρόταση όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές. Συναντηθήκαμε μαζί τους το  Δεκέμβρη και πετύχαμε  αυτή την μεγάλη αλλαγή και σε σύντομο χρόνο του κανονισμού του ΕΣΠΑ. Μόλις ξεκινήσουν αυτά τα έργα και μαζί με το PSI πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δημιουργηθούν  50.000 θέσεις απασχόλησης και θα στηριχθούν οι τοπικές αγορές. Να λοιπόν, πως όταν κάνεις σωστές προτάσεις, ολοκληρωμένες, προτάσεις σοβαρές, η Ευρώπη ανταποκρίνεται…

Δημοσιογράφος: θα συνεργαστείτε ή όχι;

Υφυπουργός: Το δεύτερο είναι πως  αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, με όλα αυτά που είπα, τότε θα έχουμε πιο σταθερή Κυβέρνηση και ευρύτερης συμμαχίας. Διότι σε μια πρόταση κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ  είναι δύσκολο κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, όπως είναι το κόμμα του κ. Κουβέλη να αρνηθούν συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Και με τη ΝΔ …

Υφυπουργός: Αν έχει η ΝΔ την πρωτοβουλία, αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, γιατί αυτοδυναμία δεν πρόκειται να έχει κανένα κόμμα, αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρουμε, είναι καλό να το δοκιμάσει και αυτό το πολιτικό μας σύστημα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Δημοσιογράφος: Μα όμως η ΝΔ λέει ότι θα κάνει εξεταστική για το πώς φτάσαμε ως εδώ, πως θα συνεργαστείτε με ένα κόμμα, το οποίο θα κάνει εξεταστική και ενδεχομένως κάποια στελέχη σας θα τα καλέσει ως «κατηγορούμενους» στην εξεταστική.

Υφυπουργός: Καταρχάς δήλωσε για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες. Δεν μίλησε για ποινικές ευθύνες, ήταν πολύ προσεκτική. Επιτροπή έγινε όπως ξέρετε, κατέληξε σε ένα πόρισμα, το αμφισβητεί. Δεν έχει σημασία.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή θέλω να πω με τέτοια αντιπαράθεση τι συνεργασία θα υπάρχει;

Υφυπουργός: Μην ξεχνάτε ότι το 1989, 1990  κάνανε Κυβέρνηση με την παραδοσιακή αριστερά, για να χτυπήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Μετά ήρθε η Κυβέρνηση Ζολώτα γιατί δεν υπήρχε αυτοδυναμία και επί της Κυβέρνησης Ζολώτας ξεκίνησε η εξεταστική κατά του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά έχουν την σημασία τους.

Δημοσιογράφος: Ελπίζω να μην έχουμε μείνει εκεί κ. Μαγκριώτη…

Υφυπουργός: Κι εγώ ελπίζω, ότι η ΝΔ θα φανεί πιο υπεύθυνη, αντάξια της στάσης που κράτησε το Νοέμβρη και μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Θέλω  να το πω, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ στην αρχή, έβαλαν πλάτη, γιατί αυτή η μεγάλη συμφωνία που πέτυχε ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ – της 26ης Οκτωβρίου με την ΕΕ – , που υλοποιούμε τώρα, που σταθεροποιεί την οικονομία και έχει και αυτή την προοπτική με το σχέδιο Μάρσαλ το Ευρωπαϊκό μπροστά μας, δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να την υλοποιήσουμε αν δεν έβαζε πλάτη και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ – που για δικούς του λόγους βγήκε από την Κυβέρνηση – εγώ το αναγνωρίζω αυτό. Αν έμπαινε με ολόκληρη την καρδιά η ΝΔ θα πηγαίναμε καλύτερα. Δημοσιογράφος: Σας τιμά αυτό που κάνετε τώρα.

Υφυπουργός: Εγώ την άποψη μου λέω.

Δημοσιογράφος: Όχι, σας τιμά, γιατί δεν το κάνουν πολλοί συνάδελφοι σας.

Υφυπουργός: Σας μιλάω καθαρά κ. Τσίτουνα …αν δεν έβαζαν πλάτη αυτά τα κόμματα δεν έβγαινε. Μόνο όλοι μαζί μπορούσαν.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση, ο πολυκερματισμός που εμφανίζεται δημοσκοπικά στον πολιτικό χάρτη σας φοβίζει ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία.

Υφυπουργός: Αυτό είναι αντανάκλαση της κρίσης, που επεκτείνεται  και στο πολιτικό σύστημα, το κομματικό σύστημα και είναι κατανοητό και λογικό. Εμένα δεν με φοβίζουν τα πολλά κόμματα στην Βουλή – δεν είναι κακό – εμένα με φοβίζει να μην υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει μια Κυβέρνηση αποφασιστική, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα. Αυτό με φοβίζει. Ας είναι 30 τα κόμματα, αρκεί να μπορέσουν να βρουν πρόγραμμα συνεργασίας, αρκεί η Κυβέρνηση που θα προκύψει να κρατήσει χρόνο. Μην πέσει σε έξι μήνες. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, είστε σαφής.

Υφυπουργός: …Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πιστεύω  μπορεί να υπηρετηθεί με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Γιατί για όλους τους λόγους που είπα προηγούμενα και γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει συνεργασία ευρύτερη, ενώ η ΝΔ επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού η ηγεσία της έχει την αυτοδυναμία, αν είναι πρώτο κόμμα θα την εκβιάσει με νέες εκλογές και αυτό δεν θα είναι καλό για την χώρα. Αν είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έχει στο μυαλό του την αυτοδυναμία και τις Πρωθυπουργίες, όπως είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά έχουμε την σταθερότητα και την έξοδο από την  κρίση, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ευρύτερες συμμαχίες που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλό αγώνα.

Υφυπουργός: Σε ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε για να επικοινωνήσουμε με τους φίλους σας και είναι πάρα πολλοί και σοβαροί στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here