Συνέντευξη Γιάννη Μαγκριώτη στο Redalert.gr και στο δημοσιογράφο κ. Συρμάτση Δημήτρη

0
882

1)      Αν σας δινόταν ένα αξίωμα μετά τις εκλογές που αφορά τη Θεσσαλονίκη, ποιο θα επιλέγατε και γιατί ;  Ποια η δική σας προτεραιότητα για την πόλη μας ;

Δυστυχώς οι πρόωρες εκλογές βρήκαν τα έργα του Master Plan για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στην εξέλιξη τους. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου που είναι αποτέλεσμα ευρύτερης διαβούλευσης και συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα μετά τις εκλογές και να μην βαλτώσει. Από όποιο πόστο και εάν βρεθώ μετά τις εκλογές θα ήθελα να προσφέρω με την εμπειρία μου αυτά τα 2,5 αυτά χρόνια στο ΥΠΥΜΕΔΙ στην προσπάθεια να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά και περιβαλλοντολογικά έργα της Θεσσαλονίκης.  Πρώτες προτεραιότητες είναι τα έργα του Μετρό, της Περιφερειακής και του αεροδρομίου Μακεδονία. Το χρονοδιάγραμμα για την κεντρική γραμμή του Μετρό προβλέπει ότι οι εργασίες, που το 2009 κατέγραφαν καθυστέρηση 2,5 χρόνων, θα ολοκληρωθούν στο τέλος 2015 αρχές 2016, δίνοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται καθημερινά 250.000 επιβάτες και αποτρέποντας 200.000 μετακινήσεις  Ι.X  ημερησίως  στην πόλη.  Το Φθινόπωρο ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή  έξι ανισόπεδων κόμβων στην περιφερειακή οδό από την Λαχαναγορά μέχρι την Ευκαρπία και προς το τέλος τους έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης της περιφερειακής από την Ευκαρπία μέχρι τον Κόμβο Θέρμης. Μέχρι το τέλος του 2013 αρχές του 2014 θα ολοκληρωθούν δύο νέα μεγάλα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 μέσα στη θάλασσα και η αναβάθμιση του υφιστάμενου χερσαίου τμήματος του διαδρόμου.  Με το νέο διάδρομο το αεροδρόμιο αναβαθμίζεται σε κόμβο αερομεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενισχύοντας σημαντικά την  εξωστρέφεια, την ανάπτυξη  και την απασχόληση.

2)      Τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο που θα πάει οργισμένος ή απογοητευμένος στην κάλπη; Γιατί να σας πιστέψει;

Θα του έλεγα ότι πρέπει να ψηφίσει όσο γίνεται πιο ψύχραιμα και λογικά. Αν πιστέψει ότι τα αριστερά  κόμματα θα του δώσουν βιώσιμη λύση, να τα ψηφίσει. Να τους δώσει την εξουσία και στα πλαίσια του Συντάγματος, στα πλαίσια της δημοκρατίας, στα πλαίσια της Ευρώπης γιατί νιώθει την ασφάλεια και την εγγύηση της Ευρώπης, να διορθώσει τις παθογένειες. Αν πιστέψει ότι τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη λύση να τα ψηφίσει. Σε αυτές τις εκλογές ο ψηφοφόρος, ο πολίτης έχει πολλές επιλογές, τις περισσότερες επιλογές. Αρκεί, όμως να ψηφίσει με προοπτική τη σταθερότητα γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό για  την επόμενη μέρα. Εγώ λέω ότι το ΠΑΣΟΚ έχοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε όλα τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες της μεταπολίτευσης αλλά ταυτόχρονα και το μερίδιο των μεγάλων ευθυνών, έχει διδαχθεί από τα λάθη του, έχει κάνει βαθειά αυτοκριτική, έχει πονέσει και εμφανίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού και λέει πως ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αλλά αυτός ο δύσκολος δρόμος έχει και μια σιγουριά, ότι θα μας βγάλει στην απέναντι όχθη. Ελάτε, λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια. Αποδείξαμε ότι έχουμε αίσθημα ευθύνης και αίσθημα χρέους, δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, δε λέμε μεγάλα λόγια.

3)      Για την σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευθύνες σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος; Είναι ξεπερασμένο το υπάρχον πολιτικό σύστημα; Με την αναμόχλευση του ίδιου πολιτικού προσωπικού μπορεί να υπάρξει νέα μεταπολίτευση;

Όλα τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν τις ευθύνες τους. Βεβαίως τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν μεγαλύτερες. Και αυτά όμως που δεν κυβέρνησης έχουν τις ευθύνες τους γιατί συμμετείχαν είτε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε μέσω των συνδικαλιστικών φορέων στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.  Το πολιτικό σύστημα χρεώνεται τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση των τελευταίων  χρόνων. Το ίδιο πολιτικό σύστημα πιστώνεται όμως τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, την ασφάλειά, τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε τώρα τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αν λοιπόν η πολιτική  μας απογοήτευσε τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως ασκήθηκε στην χώρα μας, μέσα από νέες πολιτικές  θα βρούμε λύση. Η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, οι νόμοι, η πολιτική, είναι το όπλο των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων  πολιτών. Η  σοσιαλδημοκρατία υπερβαίνοντας τα προβλήματά της, αναγεννημένη,  μπορεί να  έχει καθοριστικό υπεύθυνο και δημιουργικό ρόλο. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία που συνηγορούν ότι τώρα μπορεί να ξεκινήσει μια νέα περίοδος που ο ιστορικός του μέλλοντος ενδεχομένως να την ονομάσει νέα μεταπολίτευση.

4)      Στην μετά του Μνημονίου Ελλάδα έχει απαξιωθεί ο θεσμός του Βουλευτή. Μήπως ήρθε η ώρα για κατάργηση των βουλευτικών προνομίων; Εσείς σε ποια από τα παρακάτω θα ψηφίζατε θετικά:

  • Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
  • Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών
  • Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων
  • Κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου
  • Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης

Συμφωνώ στο πνεύμα σας. Για παράδειγμα σας ενημερώνω ότι το αυτοκίνητο που παραχωρεί η Βουλή το έχω επιστρέψει από πέρσι. Χρησιμοποιώ το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο (mini cooper), τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις επισκέψεις μου, ως υφυπουργός στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αλλάξουν οι διατάξεις για τη βουλευτική ασυλία, το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Οι βουλευτές πρέπει να έχουν μόνο μία σύνταξη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here