Συνέντευξη Τύπου με θέμα την Αντιπλημμυρική Προστασία Θεσσαλονίκης.

0
1010

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου με θέμα την Αντιπλημμυρική Προστασία Θεσσαλονίκης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Μαρίας Λιονή, του Προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Τάσου Κονακλίδη  και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, όπως βέβαια και για όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Οι κλιματικές αλλαγές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών προκαλούν δυσάρεστα γεγονότα, καταστροφικά αποτελέσματα και απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

Από τον Δεκέμβριο του 2003 εγκρίθηκε ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, ένα μικρό μέρος των όσων προβλεπόταν υλοποιήθηκε και ενώ από το Δεκέμβριο του 2004 μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπονταν απορρόφηση ποσού πάνω από 61 εκ. ευρώ, διατέθηκαν μόνο 8,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 περίπου εκ. από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν κυρίως για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό ρεμάτων στους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν λοιπόν ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, χρηματοδοτικά προβλήματα και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, θέματα τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε.

Καταρχήν, προωθούμε το συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, των Δήμων και των Τεχνικών Επιμελητηρίων και την παραγωγή προτάσεων και λύσεων μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε ημερίδα με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, στις 3 Σεπτεμβρίου 2010. Το θεματικό πλαίσιο της ημερίδας θα εστιάζει κυρίως, στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, στις προτάσεις για την επικαιροποίηση και τη διεύρυνση του Σχεδίου Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης (Master Plan), σχετικά με ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης, στην καταγραφή των κατάλληλων χρηματοδοτικών διαδικασιών και εργαλείων για την αποτελεσματική και προς όφελος των πολιτών υλοποίηση του σχεδιασμού και τέλος, στις προτάσεις για τη συγκρότηση κατάλληλων φορέων, στο πλαίσιο της μητροπολιτικής διοίκησης του συγκροτήματος, που θα διαχειριστούν το σχεδιασμό και την εξειδίκευση, καθώς και το συντονισμό και τη διαχείριση της εκτέλεσης των απαραίτητων έργων».

Αναφερόμενος σε έργα και μελέτες, ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε:

«Υπάρχουν έργα και μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα έργα αφορούν διευθετήσεις ρεμάτων στους Δήμους Θερμαϊκού και Πολίχνης, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011. Οι εν εξελίξει μελέτες αφορούν στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων του Δήμου Καλαμαριάς, προϋπολογισμού 576 χιλ. ευρώ, τη διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 462 χιλ. ευρώ, τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου και  την κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων υδάτων, προϋπολογισμού 668 χιλ. ευρώ, τη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 597 χιλ. ευρώ και τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στους Δήμους Πεύκων και Πολίχνης, προϋπολογισμού 450 χιλ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τη δημοπράτηση της κατασκευής των παραπάνω έργων».

Σχετικά με προγραμματιζόμενα έργα και μελέτες, ο Υφυπουργός σημείωσε:

«Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσουμε τη δημοπράτηση δύο μελετών που αφορούν στη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στους Δήμους Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας και τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στο Δήμο Διαβατών, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ύψους 20 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις εκτός μητροπολιτικού κέντρου περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, με στόχο την προστασία του εδάφους όπου παρουσιάζεται συχνή εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Οι παρεμβάσεις που προωθούμε αφορούν στη διαμόρφωση και διευθέτηση  κοιτών ποταμών/χειμάρρων/λιμνών, την ενίσχυση αναχωμάτων προστασίας ποταμών/χειμάρρων/ λιμνών και παράκτιων αναχωμάτων. Έτσι, θα καλυφθούν οι ανάγκες για υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θα ανακτηθούν περιοχές που υποβαθμίστηκαν από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την παραπάνω πηγή αφορούν στη διευθέτηση της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης, τη διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη, τη διευθέτηση ρεμάτων στο Δήμο Θέρμης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Ανθεμούντα.

Σε διάστημα 5 – 7 ετών, ανάλογα με πιθανά απρόοπτα ή προσφυγές κατά τη διαδικασία των δημοπρατήσεων, προβλέπεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι πόροι που απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών έχουν ήδη διασφαλιστεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού σχεδίου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα 59 εκατ. από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα 20 εκατ. από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ το υπόλοιπο μέρος των 20 εκατ. αφορά πάγιες περιοδικές εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Τέλος, ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγγελίες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη.

«Όπως γνωρίζετε, πολλές δημόσιες υποδομές εμπίπτουν στις αρμοδιότητες κι άλλων Υπουργείων. Ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει άμεση συνάφεια με τις δικές μας αρμοδιότητες. Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των δύο Υπουργείων είναι και οι εξαγγελίες της Υπουργού κας Μπιρμπίλη για την εξασφάλιση 59 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στους προϋπολογισμούς δύο πολύ σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη: την κατασκευή δεύτερου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Θεσσαλονίκης και την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού της Θεσσαλονίκης. Ειδικά το πρώτο έργο, είναι πολύ σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία αν λάβουμε υπόψη ότι περισσότερο από το 80% του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων της κυρίως πόλης δημιουργεί, σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλιση του αγωγού με αποτέλεσμα να μολύνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος».

Κλείνοντας, ο κ. Μαγκριώτης είπε:

«Θέλω να τονίσω, ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για τα αντιπλημμυρικά έργα και θα ολοκληρώσουμε τις αντιπλημμυρικές υποδομές στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα, να μην χαθούν πόροι, αλλά και να επιταχυνθεί η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here