Συνέντευξη Τύπου Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε

0
1068

 

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης μαζί με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Καθηγητή Τάσο Μουρατίδη, παραχώρησαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με θέμα: «Η προσφορά της Εγνατίας Οδού Α.Ε. στην κατασκευή του πιο μεγάλου δημόσιου έργου της χώρας, του πιο σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και η αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας της και του δυναμικού της, στην κατασκευή δημόσιων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

 

Ο κ. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Εγνατία Οδός δημιουργήθηκε πριν από 14 χρόνια με επιμονή της Ε.Ε. για την κατασκευή του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας από έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά εργασίας. Αυτό έγινε γιατί παρουσίασαν μεγάλες αδυναμίες οι μέχρι τότε κεντρικές και περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα η Ε.Ε. απείλησε και με διακοπή της χρηματοδότησης, εάν δεν συγκροτηθεί μια ανώνυμη εταιρεία όπως η Εγνατία Οδός Α.Ε. για την κατασκευή του έργου. Έτσι συγκροτήθηκε η Εγνατία και πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Στα 14 χρόνια λειτουργίας της κατασκευάστηκε το πιο μεγάλο και σύγχρονο δημόσιο έργο της χώρας, δηλαδή τα 670 χλμ. του οριζόντιου άξονα.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια σύγκριση με τον οδικό άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη που είναι 702 χλμ. Κατασκευάζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα από το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ την ολοκλήρωσή του την ανέθεσε σε ιδιώτες με τρεις Συμβάσεις Παραχώρησης.

Ως αντάλλαγμα θα εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους για 30 χρόνια, εξασφαλίζοντας τη συντήρηση και την ασφάλειά του και αποδίδοντας στο Δημόσιο ως έμμεσους φόρους μετά από κάποια χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεών τους. Γι’ αυτό και τα διόδια είναι πυκνά και ακριβά. Γι’ αυτό και οι πολίτες δικαιολογημένα αντιδρούν. Εμείς έχουμε δεσμευθεί, πως θα μειώσουμε τα διόδια, θα το κάνουμε πολύ γρήγορα και θα ισχύει για τα υπόλοιπα 30 χρόνια.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και επαγγελματική συνείδηση. Διορθώσαμε λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και πλέον έχει υποδιπλασιαστεί το λειτουργικό κόστος της και είμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή.

Ο οριζόντιος άξονας ολοκληρώνεται. Μερικοί κάθετοι άξονες έχουν κατασκευαστεί, κάποιοι είναι σε εξέλιξη, μελετώνται και θα κατασκευαστούν όλοι. Στο Masterplan της Εγνατίας έχουμε συνολικά 13 άξονες σύνδεσης της με τις Βαλκανικές χώρες και ταυτόχρονα με λιμάνια, αεροδρόμια και αναπτυξιακά κέντρα του Βορειοελλαδικού χώρου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να σχεδιάσει, να συντονίσει και να κατασκευάσει τον άξονα Βορρά – Νότου από τη Νίκη, τα σύνορα με τη FYROM, τη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Λάρισα. Έναν ιστορικό άξονα κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο άξονας θα περνά από δύο Περιφέρειες και από πολλούς Νομούς.

Έχει επίσης την ευθύνη και αρμοδιότητα να σχεδιάσει, να μελετήσει και να κατασκευάσει τον Ε61, έργο που είναι για μας προτεραιότητα. Είναι τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου, που θα ξεκινά από την περιμετρική των Σερρών, θα πηγαίνει προς το Νομό Δράμας και από κει θα συνδέεται με την Εγνατία στο Νομό Καβάλας

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. προσφέρει υποστήριξη για έργα σε όλη τη χώρα, υπάρχουν περίπου 80 γραπτά αιτήματα από Δήμους, Νομούς και Περιφέρειες της χώρας που θέλουν να παρέμβει η Εγνατία Οδός Α.Ε και να τους βοηθήσει με την τεχνογνωσία της. Η προσφορά βέβαια της Εγνατίας Οδού Α.Ε. έχει ξεκινήσει από το 2003 και συγκεκριμένα τις πλημμύρες στις Κυκλάδες.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε έχει επίσης μεγάλη και έντονη διεθνή δραστηριότητα. Είναι η μόνη εταιρεία του Δημοσίου, που διαχειρίζεται έργα και ξεκινά πριν το 2004 με παρουσία σχεδόν σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Στις 22 Οκτωβρίου θα εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση στην Πολωνία για την υπογραφή ενός μνημονίου για την κατασκευή του οδικού άξονα «Via Carpathia» και αφορά στη σύνδεση της Βαλτικής θάλασσας με το Αιγαίο πέλαγος και μαζί μας θα έχουμε την Εγνατία Οδό Α.Ε. ως τεχνικό σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά στις πρόσφατες πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αυτές απαντούν σε αιτήματα των τοπικών και περιφερειακών φορέων, οι οποίοι ζητούν την παρουσία της Εγνατίας. Τα αιτήματα αυτά είναι απ’ όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ο ενδεικτικός κατάλογος και τα σχετικά έγγραφα και είναι στη διάθεσή σας.

Οι Κ.Υ.Α. ανανεώνουν αποφάσεις χρονικά προηγούμενες, όπως είναι η κατασκευή των καθέτων αξόνων της Εγνατίας Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Αρδάνιο – Ορμένιο κτλ. ή αναθέτουν στην Εγνατία Οδό Α.Ε. τη διοίκηση έργων, όπως ο οδικός άξονας Νίκη – Λάρισα και ο Ε61 Σέρρες – Δράμα – Καβάλα. Τα αιτήματα αυτά διατυπώθηκαν εδώ και χρόνια και επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατες συσκέψεις στην Κοζάνη, στη Λάρισα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Από τους πρωταγωνιστές της προώθησης αυτών των αιτημάτων ήταν οι Νομάρχες των αντίστοιχων Νομών, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ., όπως της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με πολύ έντονο μάλιστα τρόπο ο Νομάρχης Ιωαννίνων και σημερινός υπ. Περιφερειάρχης της ΝΔ στην Ήπειρο, ζητούσε και ζητά να αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι νομαρχιακές και περιφερειακές υπηρεσίες λόγω της δυσκολίας του έργου, τόσο την ανατολική σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με την Εγνατία, όσο και το δρόμο Γιάννενα – Τζουμέρκα.

Μου κάνει εντύπωση γιατί ο κ. Στυλιανίδης, Βουλευτής της ΝΔ Ροδόπης, ήθελε και ορθώς θέλει η Εγνατία να κατασκευάσει τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία (σύνορα με Βουλγαρία) και δεν πρέπει η Εγνατία ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ξάνθης και του κ. Παυλίδη, υπ. Περιφερειάρχη της ΝΔ να μην διαχειριστεί το πιο δύσκολο έργο Ξάνθη – Εχίνος, τον άλλο κάθετο άξονα της Εγνατίας στο Νομό Ξάνθης προς τη Βουλγαρία.

Μου κάνει εντύπωση, γιατί ο σημερινός Νομάρχης Λέσβου και υπoψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου της ΝΔ., ζήτησε και ζητά την παρουσία της Εγνατίας στο Β. Αιγαίο και του το αρνείται ο υπ. Περιφερειάρχης της ΝΔ. στην Κ. Μακεδονία.

Δηλαδή, όλη η Ελλάδα σχεδόν αλλά και οι Βαλκανικές χώρες θέλουν να αξιοποιήσουν την Εγνατία, την εταιρεία αυτή του Δημοσίου με την πιο υψηλή τεχνογνωσία στη χώρα μας στο αντικείμενό της και αυτό το θεωρούν αρνητικό πολιτικοί της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα αποτελέσει τον πυρήνα της ανωνύμου εταιρίας «Αναπτυξιακές Υποδομές Κρήτης Α.Ε» και στην Κρήτη μας ψέγουν γιατί δεν συγκροτήθηκε ακόμη η εταιρεία. Όλα αυτά μου είναι ακατανόητα. Άγνοια ή προεκλογική σκοπιμότητα υποκρύπτεται; Αναμένουμε κάθε άλλη ερμηνεία, λογική πάντα.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. όχι μόνο δεν αφαιρεί αρμοδιότητες όπως και η Κυβέρνηση, αλλά δίνει πρόσθετους πόρους στις Περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Κ. Μακεδονία δίνουμε πρόσθετους εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων όπως ο δρόμος Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, ο περιφερειακός Κατερίνης, όπως και έργα σε όλους του νομούς της Κ. Μακεδονίας. Πολύ περισσότεροι είναι οι πόροι που δίνονται για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει και είναι στη διάθεσή σας ο ενδεικτικός κατάλογος των έργων.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. δημιούργησε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Με τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της μπορεί και πάλι να δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης σε μια περιοχή που έχει τόσο έντονο πρόβλημα ανεργίας.

Οι τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειών έχουν πάρα πολλούς διασφαλισμένους πόρους για δημόσια έργα τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος, πως επειδή χάθηκαν τρία χρόνια από το 2007 έως το 2009 του ΕΣΠΑ, θα ζητήσουν πολύ γρήγορα και πρόσθετη βοήθεια από την Εγνατία και για τα δικά τους έργα.

Η Εγνατία Α.Ε. είναι ο πιο δυναμικός βραχίονας ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα. Μέχρι τώρα μόνο η κεντρική γραφειοκρατία του Δημοσίου, από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της ήθελε την κατάργησή της. Ελπίζω, να μην προστεθούν και άλλοι με το αντίστοιχο αίτημα.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου, πως σήμερα η ειδική ομάδα των επιστημόνων παρουσίασε στον κ. Μάτη, υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους συνεργάτες του, όπως έκανε και με τον κ. Μπόλαρη και τον κ. Μπουτάρη, την πρόταση μας για τις κοινωνικές υποδομές για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Θέλω και πάλι να τονίσω, πως περιμένουμε και κάθε άλλον υποψήφιο σε αυτόν τον διάλογο. Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης για τα μεγάλα έργα.

Έχουμε αφήσει πίσω τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές εξαγγελίες, τα πυροτεχνήματα και τις αποσπασματικές και πρόχειρες προτάσεις.

Εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία όλων, τηρούμε και θα τηρούμε με ευλάβεια αυτήν την επιλογή, γιατί είναι η μόνη που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και την κρίση».

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here