Συνέντευξη Τύπου Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο Ράδιο 9 και στις δημοσιογράφος κ.Έφη Αλεβίζου & Ελένη Σπυρίδη

0
1297

Δημοσιογράφος: Όπως είπαμε νωρίτερα, έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο. Κοντά μας θα έχουμε τον Υφυπουργό Υποδομών, τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Κ. Υφυπουργέ καλησπέρα σας.

Υφυπουργός:  καλησπέρα σας, να είστε καλά και καλή Ανάσταση,

Δημοσιογράφος: Λοιπόν αύριο όπως όλα δείχνουν κ. Μαγκριώτη, ανακοινώνεται η ημερομηνία των εκλογών. Η χώρα πάντως ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς καλείται να εφαρμόσει όσα υπέγραψε όποιος και αν βγει καλείται να το κάνει αυτό. Έχουμε όμως την αίσθηση και διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι σας σκέφτονται πλέον μόνο τις κάλπες.

Υφυπουργός: Κοιτάξτε  είναι λογικό σε έναν βαθμό. Είμαστε λιγότερο από τριάντα μέρες σχεδόν, αν είναι τελικά η ημερομηνία 6 του Μάη. Είναι λογικό οι συνάδελφοι, περισσότερο οι νέοι υποψήφιοι, που από καιρό έχουν πάρει το θετικό μήνυμα της ηγεσίας των κομμάτων να προετοιμάζονται  για τις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Την ίδια  αίσθηση αν μου επιτρέπετε μας δίνουν και οι υπουργοί, εκτός από τους  νεότερους ή τους  υποψηφίους. 

Υφυπουργός: Το είπα ήδη. Λογικό είναι. Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι είναι στην μάχη της Βουλής,  στα νομοσχέδια, στην καθημερινότητα. Πάρα πολλοί φαντάζομαι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι επίσης στη μάχη της καθημερινότητας, όπως το ζήτησε και ο πρωθυπουργός επανειλημμένως, γιατί…

Δημοσιογράφος: Το ζήτησε πολλές φορές γιατί  τους έβλεπε να φέρνουν, να παίρνουν τροπολογίες να αποπροσανατολίζονται λίγο.

Υφυπουργός: Υπάρχουν και πάρα πολλοί βουλευτές και από την πλευρά της κυβέρνησης, υπουργοί, υφυπουργοί  που είναι στην καθημερινότητα και την μάχη, γιατί όπως είπα οι ημέρες είναι δύσκολες και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ώρα από την συλλογική προσπάθεια μας.

Δημοσιογράφος: Ναι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ώρα, αλλά χθες που μιλούσαμε με τον υπουργό μεταφορών, τον κ. Μάκη Βορίδη που είστε στο ίδιο υπουργείο μας είπε ότι και ακόμη και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων που ανοίγουν σύμφωνα με το νομοσχέδιο και σύμφωνα με τα όσα έχουμε συνυπογράψει με την τρόικα,  ουσιαστικά δεν ανοίγει, γιατί θέλει ένα σωρό άλλες ρυθμίσεις στη συνέχεια για να μπορέσουν κάθε ένα από αυτά τα επαγγέλματα να ανοίξει,  δηλαδή μας είπε χαρακτηριστικά ότι και πάλι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό δείχνει ότι δεν χάνουμε ούτε λεπτό;

Υφυπουργός:  Αυτό εξαρτάται για ποιο επάγγελμα και εξαρτάται τι προετοιμασία και τι νόμο έχει ψηφίσει  ο κάθε Υπουργός.

Δημοσιογράφος: Μας είπε ο κ. Βορίδης για  όλα τα επαγγέλματα.

 Υφυπουργός: Δεν συμφωνώ ότι ισχύει αυτό. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ασφαλώς και έχει δρόμο μπροστά. Έχει δουλειά μπροστά και για αυτό είπα ότι δεν πρέπει να χαθεί   ούτε μια ώρα. Έχουν γίνει  όμως αλλαγές και όχι γιατί ήταν κοινοτική επιταγή. Γιατί είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ  που διατηρούμε ακόμα  πολλές απ’ τις παλιές συντεχνίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με αλλά δεδομένα παραγωγικά, οικονομικά και κοινωνικά και με αυτή την έννοια  είναι ανάγκη  τα επαγγέλματα να ανοίξουν. Είναι ανάγκη πλέον ο κάθε επαγγελματίας να στηρίζεται στην δουλειά του, στην αξιοσύνη του, στην ποιότητα που προσφέρει,  στις υπηρεσίες και όχι στο ότι θέλει δεν θέλει ο πολίτης θα απευθυνθεί σε αυτόν γιατί δεν θα βρει αλλού την υπηρεσία που έχει ανάγκη. Είμαστε σε μια άλλη εποχή και νομίζω ότι τα θέματα της αξιοσύνης, της ποιότητας, της εξυπηρέτησης είναι αυτά που απαιτεί ο πολίτης, απαιτεί η κοινωνία,  απαιτεί η οικονομία. Αυτό  όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, γιατί ζούμε μέσα στην ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα ανοιχτό οικονομικό περιβάλλον και όταν οι άλλες χώρες  έχουνε ανταγωνιστικότερες  υπηρεσίες, τότε όπως αντιλαμβάνεστε αν και εμείς δεν αλλάξουμε  είναι βέβαιο ότι η οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα θα συρρικνώνεται. Αυτό θα έχει γενικότερες επιπτώσεις και στην απασχόληση  και στην ποιότητα ζωής και φυσικά στην οικονομία.

Δημοσιογράφος: Να έρθουμε κ. Μαγκριώτη και στην απεργία της ΠΝΟ και στις επιπτώσεις αυτής της απεργίας. Η  διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση δεν δείχνει ότι μπορούν ή θέλουν αυτή τη στιγμή οι υπουργοί να αντιμετωπίσουν  μια κατάσταση κρίσης. Γιατί αυτό είναι, είναι μια κατάσταση κρίσης. Μέχρι και αύριο τα νησιά θα είναι αποκλεισμένα και τελικά αυτό μετράει για τους πολίτες. 

Υφυπουργός: ασφαλώς,  να σας πω κάτι; Παλιά  η Ολυμπιακή αεροπορία,  οι εργαζόμενοι στην κρατική Ολυμπιακή αεροπορία,  η οποία όπως θυμάστε κρατικοποιήθηκε στην δεκαετία του 1970, το 1976 χρεωμένη από τον Ωνάση και όχι κερδοφόρα και συνεχώς  παρήγαγε νέα ελλείμματα… Πρέπει να ξέρετε ότι ήταν το μόνο συνδικάτο  που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση παραμονές του καλοκαιριού, τον Μάιο. Καταλαβαίνετε γιατί;

Δημοσιογράφος: θυμόμαστε όλοι αυτές τις εικόνες, ήταν εικόνες αξέχαστες.

Υφυπουργός:  Γιατί τότε η κάθε κυβέρνηση ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο γιατί ξεκίναγε η τουριστική περίοδος και όπως καταλαβαίνεται η  δύναμη της πίεσης που ασκούσε το συνδικάτο ήταν  πάρα πολύ μεγάλη και για αυτό αποσπούσαν μεγάλα προνόμια. Ο κάθε Υπουργός η κάθε  κυβέρνηση έλεγε: “ ας πάρουν κι αυτά για να μην χαθεί η τουριστική περίοδος”. 

Δημοσιογράφος: όχι μόνον για αυτό, αλλά  γιατί είχε και  μία πελατειακή σχέση με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής  εξαιρετική.

Υφυπουργός: Όπως και με κάθε  ΔΕΚΟ, που είχε την  δυνατότητα αυτού του μονοπωλίου και είχε την στρατηγική θέση, είτε ήτανε  επικοινωνίες, είτε ήτανε μεταφορές, είτε ήτανε ενέργεια. Αυτά υπήρχαν στο παρελθόν, όλα αυτά ήρθαν και έπεσαν πολύ βαριά  πάνω στη κοινωνία και στην οικονομία, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.  Γιατί άλλο η παλιά προστατευόμενη κρατικοεθνική οικονομία και άλλο το ανοικτό, ανταγωνιστικό, ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα.  Δεν μπορούν να ισχύουν και να υπάρχουν αυτά. Είναι θετικό  ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας συμφωνεί  σ’ αυτές τις αλλαγές. Βεβαίως και οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, γιατί τα κεκτημένα και τα κατεστημένα που είχαν χτιστεί είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αντιστάσεις υπάρχουν και μέσα στο πολιτικό σύστημα, όπως είπατε  και εσείς, γιατί οι συντεχνίες είναι συμπαγείς κοινωνικές ομάδες. Πέραν του ότι πιέζανε το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους, είχαν την δυνατότητα σαν συμπαγείς κοινωνικές ομάδες, ειδικά στις μεγάλες εκλογικές  περιφέρειες, όπου είναι συγκεντρωμένες  αυτές οι υπηρεσίες, να πιέζουν τους βουλευτές, τα κόμματα, τους υπουργούς τις κυβερνήσεις λόγω της εκλογικής δύναμης που είχανε και της εκλογικής επιρροής που ασκούσανε. Όλα αυτά  τα πλήρωσε η χώρα. Νομίζω όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, έχουν συνειδητοποιήσει,  ότι πρέπει οι πρακτικές αυτές να μείνουν στο παρελθόν. 

Δημοσιογράφος: Το θέμα όμως είναι τι έγινε τώρα και συνεχίστηκε η απεργία και αποκλείστηκαν τα νησιά.

Υφυπουργός: το πολύ άσχημο είναι ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουνε σε δύο χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο το βάρος, των μεταρρυθμίσεων μέσα σε δύο χρόνια, μαζί με τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μαζί με τις τράπεζες που έκλεισαν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών, οδήγησαν  στο σκληρό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον το οποίο ζούμε. Ελπίζουμε ότι είδαμε τις τελευταίες  σκηνές αυτού του δράματος,  αυτής της τραγωδίας που ζει η χώρα και ειδικά οι νέοι,  οι αδύναμοι άνθρωποι, αρχίζουμε να πατάμε πιστεύω κάπως σταθερά.

Δημοσιογράφος: Σας βρίσκω πολύ αισιόδοξο. Γιατί εμείς δεν το βλέπουμε από  πουθενά αυτό.

Υφυπουργός: Κάθε άλλο γιατί, λέγοντας ότι αρχίζουμε και πατάμε κάπως σταθερά, δεν εννοώ ότι άρχισε η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη, να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, να γίνονται  επενδύσεις. Νιώθουμε όμως ότι κάτι αρχίζει και  αλλάζει, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Θέλει πολύ δουλειά όμως.

Δημοσιογράφος:  Τώρα που λέτε για θέσεις απασχόλησης κτλ με 1 εκατομμύριο άνεργους. Είστε και  βουλευτής Θεσσαλονίκης. Σήμερα λοιπόν είδαμε τα στοιχεία του βιοτεχνικού επιμελητηρίου της πόλης. Τι δείχνουν;  Λουκέτα σε 627 βιοτεχνίες  μέσα σε τρεις μήνες. Δηλαδή 20 λουκέτα την ημέρα. Γιατί  μπορείτε να δεσμευτείτε εσείς ως υποψήφιος που  θα είστε πάλι στη Θεσσαλονίκη, απέναντι σε μία νέα στρατιά ανέργων που δημιουργείται καθημερινά πάλι στην πόλη σας

Υφυπουργός: Η εξυγίανση της οικονομίας που έχει γίνει, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η διαγραφή 105 δις δημόσιου χρέους, οι μεταρρυθμίσεις, η  ωριμότητα του πολιτικού συστήματος, γιατί τουλάχιστον ένα  μέρος του πολιτικού συστήματος  δείχνει  ωριμότητα, πιστεύω ότι είναι οι βασικοί πυλώνες για να πάρουμε σιγά σιγά τον ανηφορικό  δρόμο της ανάπτυξης. Πολλά τμήματα του παραγωγικού  μας ιστού, σε ένα βαθμό   χτίστηκαν και διατηρήθηκαν, είτε μέσα από την φοροδιαφυγή, είτε μέσα από κοινοτικές επιδοτήσεις. Αυτό πρέπει να το πούμε όλοι μας, να μην βλέπουμε μόνο τα επιφαινόμενα, το αποτέλεσμα  σε μια οικονομική δραστηριότητα. Να δούμε και που χτίστηκαν  όλα αυτά.

Δημοσιογράφος: Μα το αποτέλεσμα δεν μετράει;

Υφυπουργός: Ασφαλώς, αλλά δεν έχει σημασία. Ότι τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε μεγάλα τμήματα του παραγωγικού ιστού σε άνθιση, αυτά δεν πάταγαν σε σταθερό, υγιές έδαφος, ότι στηριζόταν σε ένα βαθμό στην φοροδιαφυγή,  στις κοινοτικές επιδοτήσεις που είχε η χώρα μας για είκοσι χρόνια στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα. Τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων αυτών,  σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγιναν  παραγωγικές επενδύσεις, δυστυχώς έγιναν καταναλωτικές δαπάνες, έφυγαν στο εξωτερικό…

Δημοσιογράφος: … τα ξέρουμε όλα αυτά, αλλά ξέρετε τι θυμώνει τον κόσμο νομίζω; Θυμώνει ότι έρχεστε ενώ είσαστε μέρος  αυτού του πολιτικού συστήματος που έφτιαξε και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που διέθεσε τα κονδύλια όπως τα διέθεσε που άφησε τη φοροδιαφυγή να καλπάζει όπως την άφησε. Έρχεστε τώρα να κάνετε διαπιστώσεις. Αυτό νομίζω θυμώνει τον κόσμο. Σας είπα εγώ για ανεργία που είναι καλπάζουσα και μας λέτε ότι όταν αλλάξει το προφίλ της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ναι,  αλλά πώς θα γίνει αυτό και τότε; Γιατί αυτό  ενδιαφέρει τον κόσμο. 

Υφυπουργός: είναι επώδυνη αυτή η αλλαγή,  πρέπει όμως να αλλάξουμε. Γιατί αν συνεχίζαμε όπως παλιά, όπως σωστά ασκούν κριτική οι πολίτες, τότε η κατάρρευση θα ήταν πλήρης. Ορθή επίσης είναι η κριτική,  ότι το πολιτικό σύστημα δεν κράτησε την αποφασιστική στάση που έπρεπε  τα προηγούμενα χρόνια και τώρα αναγκάστηκε μέσα σε δύο χρόνια να πάρει  επώδυνες αποφάσεις. Όμως τους υγιείς πυλώνες της οικονομίας, αν δεν τους χτίσουμε τώρα, θα καταρρεύσει όλος ο παραγωγικός ιστός.

Δεν μπορούμε να στηριχθούμε  τώρα στον φθηνό δανεισμό λόγω ευρώ γιατί το δημόσιο χρέος δεν το επιτρέπει, την παραοικονομία και τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί δρόμοι που δημιούργησαν την υψηλή ζήτηση, της προηγούμενης εικοσαετίας. Αυτός ο κύκλος κλείνει. Κλείνει επώδυνα συμφωνώ, με μεγάλη ευθύνη και του πολιτικού συστήματος, που είτε γιατί δεν ήθελε να  αναλάβει το πολιτικό κόστος, είτε γιατί πολλές φορές δεν το καταλάβαινε δεν έβαλε φρένο σ’ αυτή την πορεία, με αποτέλεσμα όλα αυτά να συσσωρευθούν και να πέσουν βαριά πάνω στην οικονομία και την κοινωνία. Για αυτό έχουν δίκιο οι πολίτες, ειδικά οι νέοι που διαμαρτύρονται. Το τονίζω αυτό ειδικά η νέα γενιά έχει δίκιο να φωνάζει  και να διαμαρτύρεται γιατί της έκλεψαν σε ένα βαθμό την επαγγελματική προοπτική, την ζωή τους αν θέλετε, το μέλλον τους οι προηγούμενες γενιές, με τα λάθη και την αμεριμνησία που έζησαν. Ευθύνη έχουν οι εκπρόσωποί τους στην πολιτική, οι οποίοι διαχειρίζονταν μια ισορροπία που βόλευε τους περισσότερους,  κανείς δεν έβλεπε όμως που πηγαίναμε. Θα ήθελα να σας πω όμως, παρότι σπάνια χρησιμοποιώ το πρώτο ενικό, ότι υπήρξαμε   μερικοί που είχαμε μιλήσει για αυτά. Εγώ από το 2006, υπάρχουν και στα πρακτικά της βουλής, μιλούσα για την «δανειακή και εισαγόμενη ανάπτυξη». Μιλούσα για την δανειακή ανάπτυξη λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού από την ένταξη μας στη ΟΝΕ, με την επιθετική πολιτική των τραπεζών, η οποία κάποια στιγμή θα έπιανε ταβάνι και θα κατέρρεε  κάτι που  έγινε με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μιλούσα επίσης για την εισαγόμενη ανάπτυξη λόγω των κοινοτικών πόρων και επιδοτήσεων. Το τριπλό  χρέος που δημιουργήθηκε, δημοσίου, επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι  αυτό που βαραίνει.  Κάποιοι μιλούσαμε, τα λέγαμε, τα τονίζαμε. Οι φωνές μας ήταν βέβαια αδύναμες,  δεν έφταναν στην ελληνική κοινωνία γιατί τα μεγάλα μέσα  μαζικής ενημέρωσης ήταν και αυτά μέσα στο ίδιο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό σύστημα, ζούσαν και αυτά την ευμάρεια, της εικοσαετίας. Αυτές οι φωνές,  όπως αυτή που διατύπωσα  προηγουμένως, την οποία  μαρτυρούν τα  πρακτικά της Βουλής, με ερωτήσεις, με  παρεμβάσεις αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις  δεν έβρισκαν δυνατότητα να πάνε πιο πέρα.

Δημοσιογράφος: όλα αυτά λοιπόν θα τα πείτε και εσείς στους πολίτες  από αύριο που ξεκινά όπως όλα δείχνουν  η προεκλογική περίοδος. Περιμένουμε τι θα απαντήσουν και σε σας προσωπικά και στο κόμμα σας και στους υπόλοιπους υποψήφιους οι ψηφοφόροι μέσα από την ψήφο τους στις κάλπες. 

Υφυπουργός: Είναι κρίσιμες  αυτές οι εκλογές,  πολύ σημαντικές δεν είναι συνηθισμένες  εκλογές. Ξέρω την απογοήτευση και εκτιμώ την δυσφορία της κοινωνίας και  των πολιτών. Ξέρω με πόσο θυμό και δυσπιστία αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα και ειδικά εμάς που κληθήκαμε να κρατήσουμε όρθια την χώρα το τελευταίο διάστημα με πολύ επώδυνα  και πολλές φορές άδικα μέτρα. Το γνωρίζω αυτό. Ο πολίτης θα τα κρίνει, θα τα αξιολογήσει, θα τα συγκρίνει, θα δει και το ήθος του καθένα ξεχωριστά, τη συνέπεια, την δουλειά του. Είμαι βέβαιος ότι θα πάρει την καλύτερη απόφαση. Τα πολιτικά κόμματα, όλοι μας υπάρχουμε στην  πολιτική και στη δημόσια ζωή για να υπηρετούμε την χώρα  και την κοινωνία. Δεν υπάρχουμε για τις προσωπικές μας φιλοδοξίες.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν κύριε Μαγκριώτη, σας ευχαριστούμε πολύ.