Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στην Εφημερίδα “Παρασκήνιο” & στον Δημοσιογράφο Σπύρο Νάνο

0
1008
  1. ΤΑΞΙ: Το επάγγελμα θα ανοίξει αλλά με κανόνες είχατε δηλώσει εξ’ αρχής. Γυρίζοντας πίσω, με όσα συνέβησαν, θεωρείτε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση; Γνωρίζετε άλλωστε και εσείς πως μας κόστισε ακριβά αυτή η απεργία, όχι μόνο στον τουρισμό…

 

Το ζήτημα των ΤΑΞΙ είναι πάρα πολύ σύνθετο, για αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις. Στην Ελλάδα έχουμε μια ασυμμετρία όσον αφορά στην κατανομή του πληθυσμού, με μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη κάτι που αυξάνει τη ζήτηση ΤΑΞΙ σε αυτές τις περιοχές. Επίσης έχουμε τους τουριστικούς προορισμούς που η ζήτηση εξαρτάται από τις τουριστικές περιόδους.

Επιπλέον, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς, στο οποίο τα ΤΑΞΙ θα έπρεπε να έχουν συμπληρωματικό ρόλο, είναι ανύπαρκτο ή έλλειπες.  Αυτό συνοδεύεται και από την έλλειψη κουλτούρας χρήσης των ΜΜΜ.

Όλα τα παραπάνω, κάνουνε δύσκολη τη λύση του προβλήματος. O Υπουργός συγκεντρώνει τις απόψεις των φορέων. Επιδιώκουμε να δώσουμε μια λύση που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη και τη ελληνική οικονομία και φυσικά θα υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των ΤΑΞΙ.

Ζητήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους (ιδιοκτήτες, οδηγούς, εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων) οι προτάσεις τους. Δυστυχώς όμως, πριν προλάβει ο Υπουργός να απαντήσει οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό.

 

  1. Αλλάζουμε θέμα, πάμε στα διόδια. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την προώθηση των έργων με συμβάσεις παραχώρησης, στην περίπτωση που υπάρξει διαφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά την επανέναρξη της χρηματοδότησης που έχουν σταματήσει;

 

Οι συμβάσεις παραχώρησης, όπως ξέρετε συγκροτήθηκαν και κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή το 2007. Τότε, ψηφίσαμε τις συμβάσεις αυτές γιατί ήταν ένα άρθρο η καθεμία, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε πολλές πτυχές τους.

Ήταν εμφανείς οι ελλείψεις στις μελέτες, τα προβλήματα περιβάλλοντος και αρχαιολογίας, όπως επίσης και το θέμα της πολύ χαμηλής χρηματοδότησης του Δημοσίου, γεγονός που οδηγούσε σε πυκνά και ακριβά διόδια και υψηλή ιδιωτική χρηματοδότηση.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκαν από το 2008, χρονιά έναρξης των συμβάσεων παραχώρησης.

Από τις αρχές του 2010 εμείς ως Δημόσιο, ήμαστε έτοιμοι για όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μέσα σε αυτές προτείναμε τη μείωση των διοδίων. Σημειώνω πως με βάση τις συμβάσεις, για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές. Στην αρχή, η ιδιωτική πλευρά δεν δέχτηκε καν να συζητήσει, κάτι που έκανε προς το τέλος του 2010. Όμως, οι τράπεζες, από τα μέσα του 2010 είχαν αρχίσει να διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων γιατί δεν τα θεωρούσαν βιώσιμα. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτή τους την εκτίμηση και ζητήσαμε να συνεχίσουν την χρηματοδότηση. Παρότι στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του 2010 και ολοκληρώθηκαν γύρω στο Πάσχα του 2011, καταλήξαμε σε Μνημόνια Συναντίληψης, με κάθε παραχωρησιούχο ξεχωριστά, για τη λύση των προβλημάτων και τη μείωση των διοδίων, οι τράπεζες δεν ξεκίνησαν την επαναχρηματοδότηση των έργων και φυσικά δεν συμφώνησαν στη μείωση των διοδίων.

Πιστεύω πως μετά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, δεν έχουν πλέον κανένα άλλοθι. Ελπίζω ότι γρήγορα θα αρχίσει η επαναχρηματοδότηση των έργων, διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, στηριγμένα στις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής.

 

  1. Πάμε στην Οικονομία. Η Ελλάδα, θα αντέξει; Από ότι βλέπουμε, δεν φτάνει μόνο η πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών…

 

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση αρκεί να υλοποιηθούν οι αποφάσεις, τόσο αυτές που έχουμε λάβει ως Κυβέρνηση, όσο και αυτές που λήφθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ την 21η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, το να μην αντέξει μια εθνική οικονομία δεν είναι μόνο πρόβλημα ενός κράτους αλλά ολόκληρης της νομισματικής ένωσης. Για το λόγο αυτό αλλά και από όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι εταίροι μας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση τόσο ως χώρα όσο και ως ΕΕ.

 

 

 

  1. Το ευρωομόλογο αποτελεί λύση;

 

Το ευρωομόλογο, για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει από το Δεκέμβριο του 2009 και υποστηρίχτηκε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει υποστηρικτές και από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Υποστηρικτές τόσο από τον συντηρητικό χώρο όσο και από το χώρο της αριστεράς. Είναι σημαντικό ότι στη χώρα μας το υποστηρίζει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου, αλλά και ο χώρος της αριστεράς: ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Όταν αρχικά διατυπώθηκε η πρόταση αυτή, οι ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι βορειοευρωπαίοι, ούτε καν ήθελαν να την ακούσουν. Άλλωστε, εκείνη την περίοδο δεν είχε ακόμη γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, κάτι που ήρθε αργότερα, το Μάιο του 2010 με την ταυτόχρονη υπογραφή του Μνημονίου.

Το ευρωομόλογο θα ανακουφίσει πάρα πολύ τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Θα επιβαρύνει τις εγγυήτριες χώρες, δηλαδή τις ισχυρές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ). Αποτελεί όμως, τον αναγκαίο και ικανό όρο για να κάνει η ΕΕ το μεγάλο βήμα για την οικονομική και πολιτική ενοποίησή της.

Το βήμα αυτό, αργά ή γρήγορα πρέπει να γίνει, ανεξαρτήτως του ότι για τη χώρα μας όπως και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει μορφή κατ’ επείγοντος, γιατί διαφορετικά η ζημιά των οικονομιών της ευρωζώνης μπορεί να καταστεί μη-αντιστρεπτή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι χώρες του Βορρά έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τις χώρες του Νότου.

 

  1. Στο υπουργικό συμβούλιο, έχετε αναλάβει δεσμεύσεις να υλοποιήσετε τάχιστα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το ερώτημα είναι απλό: Εφόσον δεν προλάβετε, να αλλάξετε και να αλλάξουμε χώρα;

 

Η ψήφιση του Μνημονίου την Άνοιξη του 2010, έσωσε τη χώρα από την επικειμένη χρεωκοπία. Λόγω της μεγάλης χρονικής πίεσης και του χαρακτήρα κατ’ επείγοντος, περιείχε μέτρα και εκτιμήσεις, που άλλες γρήγορα διαψεύστηκαν και άλλες έπληξαν και αδύναμες ομάδες πολιτών.

Η Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός έχουν πάρει γενναίες αποφάσεις και έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Έτσι, έπεισαν τους ευρωπαίους εταίρους μας για την ανάγκη επανασχεδιασμού του Μνημονίου.

 

Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου του 2011 και βασικά στην τελευταία σύνοδο στις 21 Ιουλίου, ουσιαστικά επανασχεδιάστηκε το πρόγραμμα διάσωσης και ανάπτυξης της χώρας.

Όλοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις αυτής της συνόδου, είναι πρωτόγνωρες για την παγκόσμια οικονομία, εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δίνουν τη δυνατότητα για τη λήψη άμεσα αναπτυξιακών μέτρων.

Όλοι γνωρίζουν πως αυτή η ιστορική απόφαση για την Ελλάδα δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι γενναίες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και φυσικά οι θυσίες του Ελληνικού λαού.

Είναι γεγονός, πως μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να αλλάξουμε δομές στο κράτος, μοντέλο και προσανατολισμό στην οικονομία και νοοτροπία ως πολίτες. Όλα αυτά φαντάζουν εξωπραγματικά. Πρέπει όμως να τα κάνουμε πράξη στο μεγαλύτερο και βασικότερο μέρος τους.

Δυστυχώς, είμαστε ως κόμμα μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, εκτιμώ όμως πως έχουμε την ανοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και την υποστήριξη μιας μεγάλης μερίδας του.

 

  1. Πολλοί λένε πως οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν «σωτήρια» λύση για την σημερινή κυβέρνηση. Είστε και εσείς από τους υπουργούς που τις θέλουν ή ανήκετε στην ομάδα που λέει πως η υπουργική καρέκλα πρέπει να μείνει «ζεστή»;

 

Η υπουργική καρέκλα δεν με ενδιαφέρει, το έχω αποδείξει και το γνωρίζετε. Εάν υπήρχε μια εναλλακτική λύση, αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα ήμουν ο πρώτος που θα ζήταγα να την υιοθετήσουμε ως ΠΑΣΟΚ ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιο άλλο κόμμα, αν τη διαθέτει, με προσφυγή στις κάλπες, να την υλοποιήσει.

Ξέρετε όμως πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ξέρετε πως  τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αυτό είναι πολύ πιο ανεύθυνο τούτη την εποχή να τάζεις στους πολίτες ανώδυνους δρόμους, ή όταν υπαινίσσεσαι θυσίες να μην τους δίνεις όνομα, για να συσκοτίζεις την πραγματικότητα και να δίνεις τη δυνατότητα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες να πιστεύουν ότι οι θυσίες αφορούν άλλους.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει το βασικό πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και ανάπτυξης της χώρας και ο Ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος της τετραετίας αν θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς ή αν θα επιλέξει άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here