Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στην ΕΤ3 και στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”

0
1191

Δημοσιογράφος 1: Να καλωσορίσουμε στο στούντιο τον κ. Μαγκριώτη, ο οποίος σε λίγο θα φύγει και για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υφυπουργός: Καλό Σαββατοκύριακο. Ακριβώς λίγο μετά την εκπομπή.

Δημοσιογράφος 1: αλλά θα έχετε ίδιο υπουργό επικεφαλής, απλώς σε άλλο κόμμα, τον κ. Βορίδη.

Υφυπουργός: Στα σχόλια του διαλείμματος αναφέρεστε.

Δημοσιογράφος 1: κ. Μαγκριώτη ποιος διερμηνεύει τι είναι εθνικά συμφέρον σε αυτή την κατάσταση που έχουμε φτάσει. Γιατί νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει το χείλος του γκρεμού. Αν δεν είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Σε σχέση και με αυτά που λέγονται από το εξωτερικό για το αν ή όχι θα πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά και φωνές που ακούγονται και στο ίδιο σας το κόμμα.

Υφυπουργός: Ασφαλώς ο ελληνικός λαός είναι αυτός. Το Σύνταγμα το ορίζει, είναι οι εκπρόσωποι του στην Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, και ο Πρωθυπουργός. Αυτά τα ορίζει το Σύνταγμα μας, ένα δημοκρατικό Σύνταγμα με μεγάλες αντοχές από το 1975 έως σήμερα. Ένα Σύνταγμα το οποίο έχει ενσωματώσει όλο το κοινοτικό Πρωτογενές και Δευτερογενές δίκαιο. Χρειάζεται βέβαια και άλλες προσαρμογές και άλλες αλλαγές, ελπίζω την επόμενη φορά με ευρεία συναίνεση να γίνουν και αυτές. Γιατί πρέπει συνεχώς τα Συντάγματα, οι νόμοι να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, να διευρύνουν την δημοκρατία, τη συμμετοχή του κόσμου, την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα  και φυσικά να δίνει τη δυνατότητα στην χώρα μας να εκπροσωπείται πιο αποτελεσματικά στους διεθνείς οργανισμούς, στην ΕΕ πρωτίστως. Να στηρίζει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και γενικότερα τον δυναμισμό του ελληνισμού. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο και κανείς άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει. 

Δημοσιογράφος 1: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί έχει κατηγορηθεί και εκεί η καινούργια κυβέρνηση, ότι από όλη αυτή την διαδικασία λήψης απόφασης απουσίαζε ο ελληνικός λαός και ότι μια Βουλή που είναι ξεπερασμένη, που ήρθε στην εξουσία, που αναδείχτηκε σε ότι αφορά την πλειοψηφία τότε του ΠΑΣΟΚ – γιατί τώρα δεν την έχει – με ένα άλλο Κυβερνητικό πρόγραμμα και με ένα άλλο σύνθημα.

Υφυπουργός: Με βάση το Σύνταγμα η εκάστοτε Κυβέρνηση και η εκάστοτε Βουλή εκλέγεται για τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλές φωνές και ειναι η πλειοψηφία στην χώρα ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ρήτρες. Πιο δύσκολα το Κυβερνητικό κόμμα, το εκάστοτε Κυβερνητικό κόμμα να προκαλεί εκλογές γιατί κυρίως τις προκαλεί την περίοδο που το συμφέρει. Αυτά λένε τα δεδομένα της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Στην Γερμανία για παράδειγμα το Σύνταγμα το Μεταπολεμικό είναι πάρα πολύ αυστηρό. Δεν μπορούν να προκαλέσουν εκλογές, πρέπει να ολοκληρωθεί η τετραετία, το ίδιο στην Γαλλία, στις ΗΠΑ. Για να μην γίνονται αυτά τα μικροπολιτικά παιχνίδια, υπάρχουν πάρα πολλές φωνές που λένε ότι πρέπει και εδώ να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο. Εδώ στην Ελλάδα είναι πιο εύκολη η πρόκληση εκλογών απο την εκάστοτε Κυβερνητική πλειοψηφία και τον Πρωθυπουργό. Βαφτίζει το βόδι ψάρι, δηλαδή ένα θέμα το βαπτίζει εθνικό, γιατί μόνο για εθνικούς λόγους μπορείς να κάνεις πρόωρες εκλογές και πάμε στις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την δεδηλωμένη. Έχει πολύ λιγότερους από 151 βουλευτές και αρκετούς Βουλευτές εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός: Η δεδηλωμένη κρίνεται και αξιολογείται όταν γίνεται πρόταση μομφής ή ζητείται η ψήφος εμπιστοσύνης στην εκάστοτε Κυβέρνηση. Τότε καταδεικνύεται αν υπάρχει ή όχι δεδηλωμένη. Πρέπει ή ο Λουκάς Παπαδήμος να ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης – την ζήτησε ουσιαστικά την Κυριακή το βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης και την πήρε, με 199 βουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία  – ή ένας επαρκής αριθμός των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή και της συμπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής. Θα συζητηθεί, θα ψηφιστεί και εκεί θα καταγραφεί γιατί έτσι καταγράφεται με βάση το Σύνταγμα η δεδηλωμένη. Υπάρχει ακόμη ένα θέμα όσον αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων. Συνήθως όταν δεν θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπου καλούνται όλοι οι βουλευτές και ονομαστικά να ψηφίζουν, όπου και εκεί εμμέσως αξιολογείται και κρίνεται η δεδηλωμένη, στο τέλος ενός νομοσχεδίου ή στο τέλος κάθε άρθρου, το προεδρείο λέει ότι ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Εκεί επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει κάτω από 153 μπορεί πιο εύκολα ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει 15 βουλευτές να ζητά ονομαστική ψηφοφορία  και να καθυστερήσει η ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα δεδηλωμένης.

Δημοσιογράφος 2: Υπάρχει όμως ένα πιο ουσιαστικό θέμα δημοκρατίας…

(…) (10:24)

Υφυπουργός:  Απολύτως δικαιολογημένη και η αγανάκτηση και ο θυμός τους. Το δικαίωμα στην εργασία είναι το πρωταρχικό δικαίωμα, όπως και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι απόλυτα κατανοητή η αγανάκτηση και ότι κι αν πουν και για τα κόμματα και για τις κυβερνήσεις και για τους πολιτικούς.

Δημοσιογράφος 2: Λύσεις αναζητούν… μέσα στα πολλά δραματικά διαγγέλματα που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος πρόσφατα είπε και κάτι σε σχέση με τον κόκκο άμμου που έχει ο κάθε πολίτης. Εμείς να τον πάρουμε αυτό τον κόκκο άμμου, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και απαντάμε λέγοντας ότι ντρεπόμαστε. Ντρεπόμαστε επειδή έχουμε εισόδημα, ντρεπόμαστε επειδή δεν είμαστε άνεργοι. Αυτός ειναι ο κόκκος άμμου της ευθύνης μας. Εσείς που έχετε στην πλάτη σας τόνους άμμου ευθυνών τι τους προτείνετε;

Υφυπουργός: Ετεροβαρής γενικά η προσέγγιση σας για τον κόκκο άμμου, όχι όσον αφορά εσάς προσωπικά, αλλά έναν εργαζόμενο γενικά στην κρατική τηλεόραση.

Δημοσιογράφος 2: Την κάνω κιλό, για χάρη σας δεκάδες κιλά…ως πρόσωπο, μα μου λέτε ότι δεν έχω κόκκο άμμου και έχω κάτι περισσότερο.

Υφυπουργός: Όχι δεν μου κάνετε καμιά χάρη, προσεγγίζετε τώρα την αλήθεια. Δεν μου κάνετε χάρη, ούτε σας ζητώ να μου κάνετε χάρη.

Δημοσιογράφος 2: Ως πρόσωπο, μα αφού μου λέτε ότι δεν έχω κόκκο άμμου και έχω κάτι περισσότερο. Το δέχομαι…δεν αναιρώ όμως τους τόνους.

Υφυπουργός: Απλώς μου είπατε ότι μου κάνετε χάρη. Δεν μου κάνετε χάρη, όταν λέτε ότι έχετε ένα κιλό ευθύνης. Προσέξτε είστε συντονιστής της εκπομπής και αξιολογείτε αμέσως την απάντηση μου…

Δημοσιογράφος 1: Την αξιολόγηση των αναλογιών ας την κάνουν οι τηλεθεατές και όχι εμείς, σε σχέση με τις κλίμακες.

Υφυπουργός: Αυτό ακριβώς λέω και εγώ… τις αναλογίες ο τηλεθεατής θα τις κρίνει και για αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ. Δεν βρισκόμαστε για να γνωριστούμε οι δυο μας, γνωριζόμαστε. Είπα και προηγουμένως, απέναντι στην άνεργη, στο νέο παιδί που έκανε τόσες προσπάθειες, στην οικογένεια του είναι απολύτως δικαιολογημένη και η αγανάκτηση και ο θυμός και οποιαδήποτε επιλογή εκλογική κάνουν αύριο και το γιουχάισμα και το βρίσιμο προς τους πολιτικούς και προσωπικά όταν γίνεται αυτό και συλλογικά. Προσέξτε όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και κατανοητή η δυσφορία που δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, οι οποίοι είχαν εισοδήματα, παρήγαγαν εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια, όχι με καθαρές διαδικασίες. Δεν κατέβαλαν φόρους, δεν κατέβαλαν δηλαδή αυτό που ορίζει ο νόμος.

Δημοσιογράφος 1: Δεν νομίζω να υπάρχει έλληνας, που να έχει αντίρρηση σε αυτό που λέτε.

Υφυπουργός: Είμαι βέβαιος. Αλλά πόσοι έλληνες δεν είναι σωστοί απέναντι στην εφορία, απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοσιογράφος 1: …αλλά αν μου επιτρέπεται έχει αντίρρηση γιατί  δεν υπάρχει ακόμη ένας εισπρακτικός μηχανισμός στις εφορίες….

Υφυπουργός: Παρακαλώ, δηλαδή επειδή δεν τον συλλαμβάνανε κάθε φορά, δεν υπήρχε δηλαδή ένας μηχανισμός να τους συλλαμβάνει, όταν δεν κατέβαλε το ΦΠΑ ή είχε μαύρη εργασία στην επιχείρηση του, για αυτό δεν κατέβαλε; Η  κοινωνική ευθύνη και συνείδηση δεν υπάρχει σε  τούτο τον τόπο; Δηλαδή πόσους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πόσους εισαγγελείς;, πόσες φυλακές πρέπει να φτιάξουμε σε αυτή την χώρα. Αίσθημα ευθύνης και χρέους θα έχει ποτέ ο καθένας μας;

Δημοσιογράφος 1: Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως είχε δομηθεί είχε κι έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα απέναντι στον πολίτη, για το πως θα πρέπει, να συμπεριφέρεται ο πολίτης απέναντι και στον ίδιο του τον εαυτό και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είχαν αναπτύξει οι περισσότεροι – όλοι – κοινωνικές αντισυμπεριφορές. Ακόμη και το ότι επιτρέπαμε στον γιατρό να μην μας κόβει απόδειξη και ενδεχομένως χρησιμοποιούσαμε μέσο για να κάνουμε την δουλειά μας στην εφορία. Αλλά σε αυτό δομήθηκε όλο το πολιτικό σύστημα, όλο το οικοδόμημα.

Υφυπουργός: Δεν αναφέρομαι στην Χούντα και στα προηγούμενα χρόνια, γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για την Ελλάδα της Χούντας και των προηγούμενων χρόνων, πόσο ασταθής ήταν, πόσο φαύλη ήταν και πόσο παλαιοκομματική. Δεν αναφέρεται κανείς, για αυτό όταν λέμε για την μεταπολίτευση, αναφερόμαστε στην πιο σταθερή δημοκρατία, στην περίοδο που γνώρισε δημοκρατία αυτός ο τόπος σταθερή. Σε αυτό προσέφεραν όλα τα πολιτικά κόμματα το καθένα από την δική του πλευρά, όλες οι κοινωνικές τάξεις, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Προσέφερε βέβαια και η Ευρώπη με την υποστήριξη και την ένταξη μας. Να μην ξεχνάμε ότι το 1980, ο Κ. Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα χωρίς να ειναι ώριμη στην ΕΟΚ για πολιτικούς λόγους, για να ενσωματωθούμε στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης, για να μην ξαναπάμε πίσω, έτσι μας βάλλανε. Και όπως θυμάστε τώρα στις δημόσιες συζητήσεις, πολλοί Ευρωπαίοι λένε και τότε η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη, όπως και για την ΟΝΕ δεν ήταν απολύτως έτοιμη η Ελλάδα του 2000. Δεν είχαμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, τις σταθερές δομές και το αποτελεσματικό κράτος. Πάλι όμως σε ένα μεγάλο βαθμό,, πολιτικά μας υποστήριξαν, εκτιμώντας και αυτοί και εμείς, ότι τις παθογένειες μας θα τις ξεπεράσουμε στην πορεία. Όλα αυτά τα χρόνια πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά και τα μεγάλα. Γνώρισε η χώρα μας το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας που είχε ποτέ, σταθερότητα, ισχυρή τοποθέτηση στην περιοχή. Βάλλαμε την Κύπρο στην ΕΕ αυτή την περίοδο, η πιο μεγάλη επιτυχία πολλών δεκαετιών, χωρίς να ανοίξει μύτη. Ταυτόχρονα όμως, πολλά από αυτά χτίστηκαν πολλές φορές πάνω στην άμμο. Εκεί ακριβώς ειναι οι παθογένειες, του πολιτικού, παραγωγικού, κοινωνικού συστήματος της χώρας. Όλα αυτά είναι ένα σύνολο.

Δημοσιογράφος 2: Συγνώμη που θα σας διακόψω, αλλά το ερώτημα ήταν πολύ διαφορετικό και το έχουμε ξεχάσει. Απέναντι σας, σας ζήτησα να έχετε αυτή την 48χρονη γυναίκα που έχει δύο χρόνια να μπει ένα ευρώ στο σπίτι της και για τον άντρα της 56 ετών και η 16χρονη κόρη της δεν έχει μέλλον

Υφυπουργός: Σας απάντησα ήδη μην στρεπτοδικείτε και με φέρνετε αντιμέτωπο με την άνεργη. Εγώ είπα ότι η άνεργος έχει απόλυτο δίκιο να μας βρίζει. Έχει απόλυτο δίκιο, αύριο στις εκλογές να επιλέξει όποιο κόμμα πιστεύει ότι θα της δώσει λύση.

Δημοσιογράφος 2: έχει λύση αυτός ο άνθρωπο;

Υφυπουργός: Η λύση για αυτό τον άνεργο και για το ένα εκατομμύριο  ανέργους, θα έρθει με τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, να πιάσουμε πάτο στο βαρέλι, όπως λέμε συχνά και να αρχίσει σιγά σιγά η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δοθεί λύση και στο προσωπικό πρόβλημα της αγαπητής φίλης, διαφορετικά οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν και θα βυθιστούμε  σε ακόμη μεγαλύτερο χάος….Αν την Κυριακή το βράδυ δεν ψηφίζαμε, εμείς, γιατί ανάμεσα στο να ψηφίσουμε και να μην ψηφίσουμε, όπως καταλάβατε και λόγω των πολλών διαφωνιών μέσα στα κόμματα και τα τρία που στήριζαν μέχρι τότε την Κυβέρνηση, δεν ήταν και πολύ διακριτή η διαφορά. Σας τα είπανε προηγούμενα οι συνάδελφοι και ειδικά ο συνάδελφος της ΝΔ. Όσο δύσκολα αποφάσιζε κάποιος να καταψηφίσει, τόσο δύσκολα και κάποιος αποφάσιζε να ψηφίσει. Απλώς όμως αυτοί που αποφασίσαμε να ψηφίσουμε αποφασίσαμε πολύ συνειδητά – έχοντας τις αμφιβολίες μας  – για να δώσουμε την δυνατότητα μιας ακόμη ευκαιρίας για την χώρα. Γιατί; Γιατί αν εκείνο το βράδυ δεν ψηφίζαμε, τα πράγματα θα ήταν την επόμενη μέρα πολύ χειρότερα, ενώ αν ψηφίζαμε θα συνεχίζαμε τον Γολγοθά με προοπτική να βγούμε από αυτό τον δρόμο και να μπούμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος 1: Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.

Υφυπουργός: Ασφαλώς και υπάρχουν. Εγώ λοιπόν θέλω να μου επιτρέψετε να πω με δυο κουβέντες γιατί ψήφισα. Γιατί διαφορετικά την επόμενη μέρα οι τράπεζες που σε κάθε αναπτυγμένη χώρα είναι ο κεντρικός μηχανισμός της οικονομίας, έχουν δανείσει πάνω από 300 δις ευρώ, στο ελληνικό δημόσιο με τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά. Οι τράπεζες έχουν αυτή την στιγμή καταθέσεις 160  – 180 δις ευρώ. Αυτή την διαφορά όπως καταλαβαίνετε των πολλών δις την έχουν καλύψει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δάνεια απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν λοιπόν δεν ψηφιζόταν εκείνο το βράδυ το Μνημόνιο 2, την επομένη θα σταματούσε η ΕΚΤ να ανακυκλώνει τον δανεισμό στις Ελληνικές τράπεζες.

Δημοσιογράφος 1: Πάντως κ. Μαγκριώτη…δεν πέταξε η Ευρώπη την σκούφια της, ακόμη περιμένουμε…

Υφυπουργός: Αυτό είπα, δώσαμε μια ανάσα, για αυτό είπα ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Εάν όμως δεν ψηφιζόταν εκείνο το βράδυ, την επομένη θα σταμάταγε να ανακυκλώνει, όπως κάνουν και οι τράπεζες, τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις κατεβάζοντας τα πλαφόν. Ανακυκλώνουν τα δάνεια τους, δεν δίνουν νέα, γιατί φοβούνται την αγορά ότι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Έτσι και η ΕΚΤ που κρατά ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες, για να κρατούν με την σειρά τους ημιθανείς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα σταματούσε. Την επόμενη μέρα λοιπόν δεν θα είχανε την δυνατότητα κ’ αυτά τα λίγα και περιορισμένα που κάνουν σήμερα, να τα κάνουν. Άρα λοιπόν η μία επιχείρηση μετά την άλλη με μεγαλύτερους ρυθμούς θα έκλειναν, θα είχαμε μεγαλύτερη ανεργία. Ακόμη περισσότερο, επειδή είμαστε μια εξαρτημένη ενεργειακά και όχι μόνο χώρα, σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική περιοχή, θα είχαμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Για αυτούς λοιπόν τους σημαντικούς λόγους για να δώσουμε την δυνατότητα να κάνουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που συζητούμε τώρα, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, και να αρχίσει σιγά σιγά η ανάπτυξη ψηφίσαμε θετικά. Γι’ αυτό απαιτούμε απο τους Ευρωπαίους, να μην ζητούν συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα, νέες περικοπές συντάξεων, ειδικά για τους αδύναμους, που βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και προκαλούν ακόμη περισσότερη ανεργία, γιατί κλείνουν ακόμη περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούμε λοιπόν να στηρίξουνε αποφασιστικά την Ελλάδα. Να εκτιμήσουνε ακόμη περισσότερο τις θυσίες του ελληνικού λαού και ειδικά των ανέργων, να δώσουν το πακέτο, το μικρό σχέδιο Μάρσαλ που είχαν υποσχεθεί το καλοκαίρι, για να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας. Ζητάμε ένα κοινωνικό δίκτυο, ακόμη πιο ισχυρό, για τους ανέργους και τους αδύναμους. Αυτό είναι το τρίπτυχο της προσπάθειας μας.

Δημοσιογράφος 1: κ. Μαγκριώτη  από ότι φαίνεται η λύση που θα κυριαρχήσει Δευτέρα είναι να υπάρχει ταμείο και τα λεφτά να είναι διασφαλισμένα για τους σε δανειστές και εμείς πρέπει να ρυθμίζουμε μόνοι μας τις δικές υποχρεώσεις απέναντι στους συνταξιούχους, προς τους μισθωτούς.

Υφυπουργός: Πολύ σωστό και πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα. Θα μου επιτρέψετε  όμως να πω ότι με βοήθησε πάρα πολύ για να κερδίσω χρόνο ο κ. Βαγιωνάς με αυτά που είπε, ότι μαζί με όλα  τα σημαντικά και  τα μεγάλα που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια της Μεταπολίτευσης σαν χώρα, γιατί αυτά διακυβεύονται, αυτά χάνονται, ειδικά στο κοινωνικό και παραγωγικό πεδίο, είχαμε και πολλές παθογένειες. Για αυτό η αγανάκτηση και η αντίδραση. Πολύ σωστά είπε λοιπόν και αυτή ήταν και η δική μου άποψη. Έπρεπε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να το είχαν τονίσει πολύ πιο δυνατά. Έπρεπε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση το 2004 – 2009, να πούμε πιο καθαρά ότι η ανάπτυξη της χώρας σε μεγάλο βαθμό και η  ευημερία ήταν επίπλαστες. Στηριζόταν στους εισαγόμενους πόρους  από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και στο δανεισμό. Δανεισμός του δημοσίου,  δανεισμός των επιχειρήσεων, δανεισμός των νοικοκυρών. Μόνο που αυτό όταν ξέσπασε η μεγάλη χρηματοοικονομική παγκόσμια κρίση,  μετά την κατάρρευση της Leaman Brothers και χτύπησαν ταβάνι τα επιτόκια, αποκαλύφθηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αυτή είναι και η μεγάλη ευθύνη του παραγωγικού κόσμου και του πολιτικού συστήματος. Αυτή η ανάπτυξη η εισαγόμενη και δανειακή  δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχανε ανταγωνιστικότητα, μειωνόταν δραστικά οι εξαγωγές της και υποκαθιστούσε συνεχώς στην εσωτερική αγορά τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, με εισαγόμενα. Γιατί το χρήμα το παραπάνω, είτε της φοροδιαφυγής, είτε το χρήμα των υψηλών μισθών  στα υψηλά ρετιρέ αυτό που παρέχονταν,  με την πρώτη απεργία, με την πρώτη κινητοποίηση, με τη πρώτη διαδήλωση, αυτό πήγαινε στα εισαγόμενα. Τι πετύχαμε στα δυο χρόνια;  Το είπε ο κ. Παπαδήμος πολύ καθαρά. 8% μειώσαμε, και είναι πολλά τα δις το έλλειμμα μας. Δεύτερον, επανακτήσαμε το 1/3 της χαμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας Το είπαμε πολλές φορές, ότι τα μέτρα έχουν και αδικίες, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία να ληφθούν με απόλυτη δικαιοσύνη, τα μέτρα, δεν υπήρχε συγκροτημένο κράτος. Λένε ότι αυτό το Μνημόνιο  ΙΙ είναι καλύτερο. Γιατί είναι καλύτερο όμως; Γιατί υπάρχει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που πέτυχε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου,  όπου διαγράφονται, φεύγουν από την πλάτη του Ελληνικού Λαού, 100 δις χρέη, που δεν θα μπορούσε με τίποτα να τα πληρώσει.  Διαγράφονται επίσης 5,5, δις κάθε χρόνο τόκοι από τους φορολογούμενους. Αυτή η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί γιατί είναι απολύτως συμφέρουσα για τη χώρα και είναι η δικαίωση των θυσιών του Ελληνικού λαού. Βάζει  πάτο στο βαρέλι για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ανάτασης. Το  φιλελληνικό  ρεύμα που αναπτύσσεσαι σε ευρωπαϊκές πόλεις και σε όλο τον κόσμο,  είναι πολύ σημαντικό βήμα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η πίεση που υφίσταται η χώρα μας και ειδικά η μεσαία τάξη, ο αδύναμος και ο νέος  είναι υπερβολική, είναι  καταθλιπτική. Πρέπει το πολιτικό μας σύστημα, η κυβέρνηση, όλοι μας να την αξιοποιήσουμε, πρέπει να παλέψουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην  Ευρώπη. Ο κ. Βαγιωνάς ενοχλήθηκε γιατί είπα ότι η ΝΔ είναι συντηρητικό κόμμα, όμως ομογάλακτα είναι τα κόμματα στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων και ειδικά οι μεγάλες χώρες, είναι στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο με τη ΝΔ.  

Δημοσιογράφος 1: Στον ίδιο πόλο είστε τώρα κ. Μαγκριώτη.

Υφυπουργός:  Τώρα είμαστε σε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, και  είμαστε στον ίδιο πόλο στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να σημειώσω τις θέσεις των σοσιαλιστών στη Γαλλία, του κ. Οland, ακούω τις θέσεις των σοσιαλιστών σε άλλες χώρες. Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί, που στον επόμενο χρόνο ελπίζω  να αλλάξουν, θα έχουμε έναν σημαντικό σύμμαχο.

Γιώργος Βαγιωνάς: Αυτό σας έφταιξε.

Υφυπουργός: Μα οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, δεν επιβάλλουν αυτή τη σκληρή πολιτική στην Ελλάδα…

Δημοσιογράφος 2: εγώ δεν θα διαφωνήσω με την προσέγγισή σας, αλλά δεν μπορώ να βγάλω και από την μνήμη μου την τοποθέτηση ενός συναδέλφου σας, είστε ακόμα μαζί στην κυβέρνηση, του κ. Χρυσοχοίδη. Μείναμε οι περισσότεροι στο γεγονός ότι δεν διάβασε το μνημόνιο,  καλά έκανε και δεν το διάβασε,  είπε όμως και κάτι άλλο ότι δύο χρόνια καταστρέψαμε τη χώρα. Αυτό το είπε ο κ. Χρυσοχοίδης  και το είπε σε σχέση με την διαχείριση των ζητημάτων που εσείς αναφέρατε…. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το ξεχάσω…

Υφυπουργός: Θα σας απαντήσω αμέσως. Εγώ εδώ λέω τη γνώμη μου και εσείς με βάζετε να αξιολογώ γνώμες άλλων και χάνουμε χρόνο.

Δημοσιογράφος 2: Κάνετε λάθος…το δύο χρόνια καταστρέψαμε την χώρα από υπουργό  δεν είναι γνώμη.

Υφυπουργός: απαντάω αμέσως, μέγα το λάθος του κ. Χρυσοχοϊδη. Είμαι σίγουρος ότι έχει μετανιώσει. Χθες είχαμε σύσκεψη για το ΕΣΠΑ και συζητήσαμε για το θέμα αυτό.  Από αυτά που  συζητήσαμε και από αυτά που άκουσα,  είμαι βέβαιος ότι έχει μετανιώσει για αυτό το λάθος που έχει κάνει, τη λάθος εκτίμηση. Είμαι βέβαιος ότι θα το πει και πολύ σύντομα και πρέπει να το πει, γιατί το λάθος ήταν  μεγάλο, γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν στράφι, ήρθε το μνημόνιο 2 και ο ελληνικός λαός δικαιώνεται. Συνεχίζει βέβαια να κάνει θυσίες, θα δικαιωθεί όμως τελικά ο λαός είμαι βέβαιος.  Θα κλείσω λέγοντας ότι αυτές οι θυσίες οι πρώτες της διετίας δικαιώνονται με το μνημόνιο 2 και θα δικαιωθούν στη συνέχεια απόλυτα. Θα κλείσω λέγοντας ότι την προηγούμενη Κυριακή μια μεγάλη πλειοψηφία 199 συναδέλφων από τα δύο μεγάλα κόμματα και δύο συνάδελφοι από το ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τη συμφωνία. Εγώ θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την πλειοψηφία της βουλής, πιστεύω να σταθεροποιηθεί και να διευρυνθεί, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.Πιστεύω ότι πρέπει να κερδίσει και άλλα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως είναι και το ΛΑΟΣ,  όπως είναι και ο κ.  Κουβέλης και άλλα.

Δημοσιογράφος 1: ποιος είναι γνώμη σας που  ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας και ποια είναι η γνώμη σας για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τελευταία σας δείχνουν να είστε 5ο κόμμα, ποια είναι η γνώμη σας για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι κάποιοι λένε ότι εμείς που είμαστε έξω από ΠΑΣΟΚ, είμαστε στο πραγματικό ΠΑΣΟΚ .και διερμηνεύουμε και την αντίληψη του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και της βάσης του.

Δημοσιογράφος 2: Να  προσθέσω και ένα ακόμη και ποια είναι η γνώμη σας για τις καταγγελίες Καστανίδη για τις  συμπαιγνίες Παπανδρέου – Βενιζέλου.

Υφυπουργός: Θα απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα. Είπα και στην αρχή, ότι όσο δύσκολα ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας  όχι, τόσο δύσκολα ήταν και για όλους εμάς να ψηφίσουμε ναι. Σας είπα ποια ήταν η  οριακή γραμμή, που μας οδήγησε στο ναι . Όλοι αυτοί είναι αγωνιστές των παρατάξεων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι στην πορεία θα ‘μαστε πάλι μαζί. Αυτό το πιστεύω,  και θα παλέψω για αυτό, για να είμαστε πάλι όλοι μαζί.

Δημοσιογράφος 1: πως θα γίνει αυτό;

Υφυπουργός: Πολλοί τρόποι υπάρχουν γιατί μας ενώνει η πάλη για τη χώρα, η πάλη για το λαό. Δεν μας ενώνει η πάλη για την  εξουσία, το τονίζω αυτό και το διευκρινίζω.  Η πορεία θα το αποδείξει φυσικά.

Το δεύτερο που  θέλω να σημειώσω, είναι ότι πρέπει αυτό το μέτωπο, να διευρυνθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Συμφωνώ απολύτως είναι  πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έπεσε 3 μονάδες από την  προηγούμενη δημοσκόπηση. Πήρε τώρα και αυτή ένα  κόστος. Ο κ. Σαμαράς πήρε μια θέση ευθύνης πολύ σημαντική, έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση μ αυτά που υποστήριζε στο προηγούμενο διάστημα.

Κυριάκος Βελόπουλος: Όσοι συμφωνούν κάνουν βήματα μπροστά, όσοι δεν συμφωνούμε κάνουμε τα πίσω κ. Μαγκριώτη.

Υφυπουργός:  Νομίζω ότι αυτή είναι μια άποψη που την έχεις και εσύ αγαπητέ κ. Βελόπουλε, είπες νωρίτερα ότι συμφωνείς με τον κ. Τσίπρα.

Κυριάκος Βελόπουλος: θα συμφωνήσω με την λογική όχι με τον παραλογισμό. Πιστεύεται εσείς ότι θα βγουν τα μέτρα; Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα τον Ιούλιο;

Υφυπουργός: (…) Επειδή ούτε μάγος είμαι ούτε προφήτης, αν καταψηφίζαμε σας περιέγραψα τι θα είχαμε  την επόμενη μέρα. Ψηφίσαμε, δώσαμε μια ανάσα και τη δυνατότητα να κερδίσουμε το μέλλον. Σιγουριά δεν υπάρχει πουθενά, θέλει αγώνα κ. Βελόπουλε. (…) Ο καθένας από εμάς πήρε το  προσωπικό και το πολιτικό του  κόστος. Το ΠΑΣΟΚ θα το  πληρώσει πολύ σκληρά το πολιτικό κόστος στις επόμενες εκλογές, όπως και ο καθένας από μας ξεχωριστά. Εγώ  αυτό που περιμένω είναι η δικαίωση της χώρας, να πάει καλά η χώρα. Αν αυτό γίνει με το ΠΑΣΟΚ, με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΛΑΟΣ, με τον κ. Κουβέλη, με τον κ. Τσίπρα, δεν έχει σημασία. Είναι πολύ σημαντικό ότι δώσαμε σε όλα τα κόμματα και κυρίως στον ελληνικό λαό, τη δυνατότητα  να παλέψουν για να βάλουν την χώρα μπροστά, αυτό είναι το νόημα της ψήφου. Για αυτό λοιπόν είπα, αυτή η πλειοψηφία πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, όποτε κι αν γίνουν εκλογές και πρέπει σε αυτή την πλειοψηφία  να προστεθούν και όλα τα άλλα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για αυτό είπα για τον κ. Κουβέλη, για αυτό είπα για το ΛΑΟΣ, την κυρία Μπακογιάννη και άλλα κόμματα και κινήσεις.

Δημοσιογράφος 1: Το ΠΑΣΟΚ με ποιον επικεφαλής κ. Μαγκριώτη;

Υφυπουργός: ..Χρειαζόμαστε σε αυτή την φάση να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ούτε προσωπικά, ούτε μικροκομματικά συμφέροντα χωρούν.  Αυτό είναι πιο κρίσιμο για το διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι, ο ελληνικός λαός μπορεί, το απέδειξε με τις αντοχές που έδειξε και ιδιαίτερα οι νέοι, οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με πόσες αντοχές σηκώνουν το βάρος, περιμένουν από εμάς να είμαστε υπεύθυνοι.

Δημοσιογράφος 1: Το ΠΑΣΟΚ με ποιον επικεφαλής κ. Μαγκριώτη;

Υφυπουργός: Το ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο, μέσα από τις καθαρές διαδικασίες, επώδυνες, το τονίζω αυτό,  δεν θα επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο θα προχωρήσει. Όσοι θέλουνε να είναι υποψήφιοι, θα είναι και το καταστατικό το προβλέπει. Ο καθένας έχει την άποψη του και την επιλογή του, θα προσέλθουμε με προσήλωση στις δημοκρατικές μας αξίες,  θα επιλέξουμε την νέα μας ηγεσία, θα ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, θα προτείνουμε τη νέα μας προγραμματική πρόταση, ο βασικός  πυλώνας της οποίας είναι η σωτηρία της χώρας,  η δικαίωση του ελληνικού λαού και ειδικά των αδύναμων.

Δημοσιογράφος 1: Υιοθετείτε τις καταγγελίες που γίνανε για συμπαιγνία Παπανδρέου –  Βενιζέλου και το εμπλουτίζω ότι υπάρχει, νιώθετε εσείς ότι υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία για δαχτυλίδι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός:  όχι νομίζω ότι αυτές είναι ας το πω  εκφράσεις υπερβολής. Ο Χάρης, όπως και η Χρύσα και όπως και όλοι συνάδελφοι, η Βούλα η Τεκτονίδου, έχουμε χρόνια μαζί,   χρόνια πάρα πολλά μαζί, από έφηβοι, στον αγώνα. Κατανοώ απολύτως την επιλογή τους, όπως είπα και προηγούμενα. Αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίζουμε μαζί  και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα γιατί πιστεύουμε στις ίδιες αξίες. Κλείνω με το  ταμείο και τον τρόπο καταβολής του νέου δανείου προς την Ελλάδα,  που το θεωρώ  πάρα πολύ σημαντικό, Οι ευρωπαίοι έχουν πει πολύ καθαρά, ότι το χρέος σας, το τεράστιο χρέος σας, μετά την διαγραφή των 100 δις, το αναλαμβάνουμε εμείς με χαμηλό επιτόκιο να το εξυπηρετήσουμε. Αυτήν είναι  διαφορά του δεύτερου Μνημονίου από το πρώτο. Το πρώτο μνημόνιο επειδή η Ελλάδα ήταν σε φάση κατάρρευσης και η Ευρώπη  απροετοίμαστη, είχε πολύ υψηλό  επιτόκιο 5% και μικρή περίοδο χάριτος. Το δεύτερο μνημόνιο που ενσωματώνει και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου έχει επιτόκιο 3,5% μεσοσταθμικά.  Πρέπει να πω ότι Ελλάδα αυτή την στιγμή δανείζεται με 3,5% από την Ιταλία, που  η ίδια δανείζεται με 6%. Εμείς θα δανειζόμαστε σχεδόν με το επιτόκιο της Γερμανίας, και μας έχουν δώσει μεγάλη περίοδο χάριτος. Δηλαδή θα πληρώνουμε μόνο τους τόκους, μικρούς τόκους όπως είπα και μετά θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια. Διαγράφουνε 100 δις ιδιωτικού χρέος, δεν θα το πληρώσει ο έλληνας αυτό. Αν το πλήρωνε θα δίναμε και το τελευταίο περιουσιακό μας στοιχείο. Θα διαγράψουν και άλλα χρέη και πρέπει να διαγράψουν από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα μας δώσουν και πρέπει να εντείνουμε την απαίτηση μας, το αναπτυξιακό πακέτο για τις αναπτυξιακές υποδομές, που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής το καλοκαίρι του 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here