Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον Σκάϊ. Στην εκπομπή “Σκάϊ Τώρα” και στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

0
1200

Π. Τσαπανίδου: Τι θα γίνει ενόψει της Δευτέρας; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Γ. Μαγκριώτης: Είμαστε σε μια αποφασιστική  καμπή, είμαστε στη φάση εκείνη που οριστικοποιούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που πέτυχε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα αυτή την προσπάθεια τη στηρίζει με αποφασιστικότητα θα έλεγα και η Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς. Αυτό το μέτωπο των 200  περίπου βουλευτών που ψήφισε το νέο  μνημόνιο την Κυριακή το  βράδυ θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει σταθερό, να έχει διάρκεια. Να αποτελέσει ένα μέτωπο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θα διευρύνει δηλαδή την αποδοχή του στον ελληνικό λαό. Ένα μέτωπο που θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να εκφραστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο και μετά τις εκλογές , όποτε αυτές και αν γίνουν με την συμμετοχή και άλλων κομμάτων.  Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο αποφασιστική παράμετρος για να βγούμε από την κρίση. Η εμπιστοσύνη και η συμμετοχή του ελληνικού λαού μαζί με τα κόμματα, εκείνα τα οποία έχουν αποφασίσει να βάλουν πλάτη, παρόλο το κόστος, για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε  τους ανέργους, τους νέους , τους αδύναμους , αυτούς που πρωτίστως έπληξε  και πλήττει  η οικονομική κρίση.

 

Π.Τσαπανίδου:           Πότε θα γίνουν εκλογές;

Γ. Μαγκριώτης:         Εκλογές θα γίνουν όταν το αποφασίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η ελληνική βουλή , τα ελληνικά πολιτικά κόμματα  και φυσικά ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος . Αυτοί και μόνοι με βάση το Σύνταγμα, θα έλεγα με βάση όρους εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν .

 

Π.Τσαπανίδου: Θα μπορούσαν οι προτάσεις της αριστεράς να λειτουργήσουν κ. Μαγκριώτη; Θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο σύγκλισης από όλα τα κόμματα;

Γ. Μαγκριώτης:  Από όλα τα ελληνικά κόμματα είναι δύσκολο, μακάρι να υπήρχε . Υπάρχουν κόμματα στο χώρο της αριστεράς ,που λένε ότι πρέπει να αποδεσμευτούμε από την Ε.Ε.. Συνεπώς δεν είναι συνομιλητές μας οι εταίροι στην Ε.Ε.. Πιστεύουν ότι πρέπει να αναζητήσουμε αλλού συμμαχίες μας και αλλού υποστήριξη. Συνεπώς αντικειμενικά μερικά κόμματα αυτοαποκλείονται. Υπάρχουν κόμματα τα οποία έχουν μία αμφισημία, τα οποία λένε ότι δεν μπορούμε στα πλαίσια της Ε.Ε. να βρούμε λύση, διότι η Ε.Ε. δεν θέλει να δει τα προβλήματα της χώρας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δανείζει τοκογλυφικά στη χώρα μας. Παρόλα αυτά λένε να μη φύγουμε από  την Ε.Ε. , στην πράξη όμως οδηγούν στην έξοδο από την Ε.Ε. και στη διαγραφή κάθε πιθανής λύσης.

 

 Π. Τσαπανίδου:   Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γι αυτό το κακό σενάριο;

Γ. Μαγκριώτης: Πριν φτάσουμε σ’ όλα αυτά , επειδή  η κα Δούρου είπε προηγούμενα ότι εδώ και 24 μήνες έπρεπε να γίνουν αυτά ,  πριν 24 χρόνια  έπρεπε να γίνουν, δεν έπρεπε να αφήσουμε για παράδειγμα τον ΟΣΕ να δημιουργεί εκρηκτικά ελλείμματα . Πρέπει να σας πω ότι ο ΟΣΕ  δημιούργησε από μόνος του 240 εκατ. έλλειμμα το 2009  και έκλεισε το 2011 , τον τελευταίο μήνα με κέρδη, ελάχιστα κέρδη αλλά με κέρδη και το 2012 θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Προσέξτε , όλοι λένε , και αυτή είναι η πραγματικότητα , η χώρα μας κατανάλωνε περισσότερα από ότι παρήγαγε. Η παραγωγή εξαρτάται από το κεφάλαιο που επενδύει ο επιχειρηματίας και ο επαγγελματίας, από την τεχνογνωσία,  και την εμπειρία που προσφέρει,  από την γνώση και την εμπειρία του εργαζόμενου. Αυτοί είναι οι βασικοί συντελεστές μιας παραγωγικής διαδικασίας. Το κεφάλαιο και το κόστος  δανεισμού του μειώθηκε δραστικά με την ένταξή μας στο ευρώ. Με γερμανικό επιτόκιο δανειζόταν ο έλληνας και η ελληνική επιχείρηση , με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Παρόλα αυτά δεν επένδυσε για να έχουμε ανάπτυξη.

 

Π.Τσαπανίδου:  Ακόμα και χθες στο κοινοβούλιο 14 συνάδελφοί σας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό σχέδιο δράσης εξόδου της χώρας από την κρίση που θα ελέγχεται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση. Είστε γνώστης , φαντάζομαι.

Γ. Μαγκριώτης:  Οι 14 συνάδελφοι ζητάνε αντικειμενικά και παράταση των εκλογών. Γιατί αλλιώς θα έχουμε μόνο 3 δεκαπενθήμερα μέχρι τις εκλογές και μ’ αυτή την έννοια δεν έχει αντίκρισμα η πρόταση τους. Συμφωνώ απολύτως με την ουσία. Αυτό το σχέδιο δράσης υπάρχει στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο αρχηγοί, ιδιαίτερα έντονα στην πρόταση – επιστολή του κ. Παπανδρέου που έστειλε χθες προς τους εταίρους μας, αλλά και του  Αντ. Σαμαρά. Υπάρχουν αυτές οι προτάσεις,  οι βάσεις  για αυτό το στρατηγικό σχέδιο. Αυτό όμως το σχέδιο , το τονίζω, χρειάζεται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η μία είναι να το αγκαλιάσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού , γιατί χωρίς την πίστη του λαού δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα σχέδιο , σε δημοκρατική χώρα ζούμε. Το δεύτερο είναι, ότι οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι απευθύνονται σε μία δημοκρατική χώρα , η οποία παίρνει τις αποφάσεις της, όπως ορίζει το σύνταγμα, η βουλή και η εκάστοτε κυβέρνηση και δεν τις παίρνουν με διατάγματα και φετβάδες που  στέλνουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

Π. Τσαπανίδου:  Δεν ξέρανε ότι οι εταίροι μας ζητούν τέτοιες υπογραφές;

Γ. Μαγκριώτης:   Στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι σαν την απλή αριθμητική. Στην οικονομία και στην κοινωνία , είναι πιο σύνθετα και πολύπλοκα και έτσι πρέπει να τα εξετάζουμε. Ο Γιούγκερ και ο Σόϊμπλε, όπως είπα προηγουμένως , πρέπει οι προτάσεις και οι προϋποθέσεις που βάζουν να είναι συμβατές με την ελληνική πραγματικότητα. Όπως αυτοί θέλουν να πάμε μπροστά, να γίνουμε μία παραγωγική και εξωστρεφής χώρα, το ίδιο θέλει και ο κάθε έλληνας πολίτης. Αυτό όμως για να το πετύχουμε δε γίνεται με φετβάδες, το τονίζω, δεν γίνεται με εντολές από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες . Γίνεται με συνεργασία και με συνεννόηση, όπως μέχρι τώρα προσπαθήσαμε και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Από τη μια πλευρά να κάνουμε εμείς αυτά που πρέπει ΟΛΟΙ , είτε σαν πολιτικοί εκπρόσωποι, κόμματα, είτε σαν πολίτες  και ιδιαίτερα ο παραγωγικός κόσμος, έτσι  και οι εταίροι μας να καθίσουν να δουν σοβαρά και υπεύθυνα και να μη λειτουργούν με φετβάδες.

 

Π. Τσαπανίδου: Η κουβέντα που είχε ξεκινήσει στη βουλή περί 200 βουλευτών γιατί έχει σταματήσει;

Γ. Μαγκριώτης:  Αυτές οι συζητήσεις είναι πάντα ανοιχτές , αλλά δεν είναι οι απαντήσεις στο πρόβλημα. Αυτές είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, είτε τα λες είτε τα υιοθετείς για κάποιες ώρες. Και μετά το πρόβλημα που έρχεται είναι πολύ πιο μεγάλο. Θέλω να πω δυο λόγια πάρα πολύ γρήγορα. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι τα αίτια του προβλήματος, γιατί φτάσαμε εδώ. Γιατί αν δεν το κατανοήσουμε αυτό όλοι πάρα πολύ καλά, είτε είμαστε επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι , επιστήμονες και φυσικά εκπρόσωποι της πολιτικής στην τοπική ή κεντρική διοίκηση, τότε δε θα βρούμε ποτέ λύση, θα ψάχνουμε γενικώς εχθρούς και συνωμοσίες. Όταν επί 10ετίες στον τόπο η παραγωγή ήταν μικρότερη από την κατανάλωση και στηρίζόταν στον δανεισμό, κρατικό, επιχειρηματικό, ατομικό και ιδιωτικό. Όταν την ευημερία τη στηρίξαμε σε διακοποδάνεια, γαμοδάνεια, καταναλωτικά δάνεια και κανείς δεν σκεφτόταν,  οι τραπεζίτες πρώτοι που κερδοσκοπούσαν, ότι δεν θα μπορεί πάντα να πληρώνει ο καταναλωτής. Όταν πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες φοροδιέφευγαν , δεν πλήρωναν εισφορές, είχαν μαύρη εργασία, τότε πως περιμένουμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

 

Π. Τσαπανίδου: Πιστεύετε ότι έχει σταματήσει αυτό;. Έχετε αντίληψη του τι συμβαίνει έξω;

Γ. Μαγκριώτης: Δυστυχώς δεν έχει σταματήσει. ΄Ολοι όσοι εκπροσωπούν αυτούς του χώρους κατηγορούν  την κυβέρνηση, το κράτος . Οι κυβερνήσεις, η δημόσια διοίκηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ασφαλώς και έχουν κάνει λάθη και μεγάλα λάθη. Όμως  τα κόμματα της αριστεράς, αν η εκάστοτε κυβέρνηση έδινε 5 ή 10% αύξηση  ζητούσαν 20 και 30% αυξήσεις . Καταλαβαίνετε λοιπόν το συνολικό πρόβλημα που έχουμε σαν πολιτικό σύστημα και κόμματα, δεν λέγετε η αλήθεια στον κόσμο, γιατί οι αλήθειες πονάνε.

Κλείνοντας λοιπόν , θέλω να πω ότι  το σημαντικότερο δεν είναι να πιστεύει ο καθένας με θρησκευτική ευλάβεια ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Ότι αν γίνει το δικό του, σωθήκαμε . Τα πράγματα είναι δύσκολα. Γι αυτό ακριβώς χρειάζεται ψυχραιμία, υπευθυνότητα . Γι αυτό και είπα από τη μια πλευρά τα πολιτικά κόμματα και ειδικά αυτά που κυβέρνησαν και που ο λαός περιμένει πολύ περισσότερα απ’ αυτά τα κόμματα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους , να πουν τις αλήθειες και την ψήφο της Κυριακής στην Βουλή να την κάνουν δύναμη και ελπίδα . Ο ελληνικός λαός να αγκαλιάσει την προσπάθεια,  με όσες δυσκολίες υπάρχουν γιατί αυτός είναι ο δρόμος. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πειραματίζονται στην Ελλάδα και ειδικά τα ισχυρά κράτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here