Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον ΣΚΑΙ

0
1193

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΥΠΟΔΟΜΩΝΜΕΤΑΦΟΡΩΝ&ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει με αυτή την ιστορία (των ταξί) και τέλος πάντων τι πρέπει να συμβεί και ως που πρέπει να φτάσουμε για να μπορέσουμε κ. Μαγκριώτη – καλησπέρα ο κ. Μαγκριώτης είναι υφυπουργός στο υπουργείο αυτό των Μεταφορών και των Υποδομών. τα ταξί δεν είναι στην αρμοδιότητά σας, τα χειρίζεται  ο κύριος Βορίδης. σπεύδω εδώ να το διευκρινίσω,  αλλά είστε πολιτικός,  βουλευτής, υφυπουργός σε αυτό το υπουργείο και υπάρχει ένα ερώτημα.  Μαζί με ένα επιφωνήματα. Επιτέλους τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;

Υφυπουργός:  Πολύ σωστά λέτε το  επιτέλους, γιατί πράγματι είναι ένα θέμα που έχει βέβαια την σημασία και την σοβαρότητα του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει τις διαστάσεις που πήρε.

Δημοσιογράφος: Την σοβαρότητα την έχει, αλλά έχει φτάσει σε σημείο να γελοιοποιεί τη χώρα  και τον πολιτικό κόσμο.

Υφυπουργός: Θα έλεγα ότι δεν τιμά κανένα, απ’ όποια πλευρά κι αν βρίσκεται. Εγώ πίστευα και πιστεύω ότι από την αρχή μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή. Η χρυσή τομή που θα άνοιγε το επάγγελμα με κανόνες και ελεγχόμενα και δεν θα κατάστρεφε τους σημερινούς επαγγελματίες.

Δημοσιογράφος: Επειδή εσείς είστε στο υπουργείο με όλους τους υπουργούς που πέρασαν. Αυτό το έλεγε στην   αρχή ο Ρέππας, μετά το άλλαξε ο Ραγκούσης, τώρα  το ξαναλέει ο Βορίδης και ενάμιση χρόνο – για όνομα του θεού δηλαδή –  έρχονται κάποιοι να μας ελέγξουν, τα μέλη της τρόικας ήρθαν από χθες. Τι αξιοπιστία  μπορούμε να έχουν στα μάτια τους, όταν ενάμισι χρόνο παιδεύονται  τρεις υπουργοί για να απελευθερώσουν το επάγγελμα των ταξί.

Υφυπουργός: συνέβη και το εξής, σε λιγότερο από έναν χρόνο άλλαξε τρεις υπουργούς το υπουργείο και μάλιστα ο ένας ο υπουργός άλλαξε και κόμμα τέσσερις υπουργοί ουσιαστικά… έχει μεγάλη σημασία.

 Δημοσιογράφος: Και τι να κάνουμε; Τα ταξί πάτε να απελευθερώσετε, δεν πάτε να αλλάξετε…

Υφυπουργός: έχει την σημασία και αυτό που λέω, γιατί ο κάθε Υπουργός ανάλογα και στο κόμμα που ανήκει έχει και τις προσεγγίσεις του. 

Δημοσιογράφος: Πάντως ο βασικός καβγάς έγινε μεταξύ δύο υπουργών του ιδίου κόμματος, που ήταν του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρέππας και ο κ. Ραγκούσης.

Υφυπουργός:  Ναι, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Δημοσιογράφος: Απ’ όσο ξέρω μέχρι τώρα που είναι 7:20, δεν έχει αλλάξει κόμμα κανένας από τους δύο.

Υφυπουργός: Και δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν πρέπει να αλλάξει… Εγώ παρότι δεν έχω την αρμοδιότητα, είχα πει, και στους τρεις υπουργούς, ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή και το τονίζω αυτό και αυτή θα βρούμε τώρα.  Ήδη στο υπουργικό συμβούλιο, έγινε ένας αρκετά βαθύς και ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος οδήγησε σε συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχουν όμως πέντε σημεία τα οποία συζητούμε τώρα στην Επιτροπή και στα οποία υπάρχουν διαφωνίες με την πρόταση του Υπουργού.

Δημοσιογράφος:  αλλά έχω και την εντύπωση ότι και το ΠΑΣΟΚ παλινδρομεί για πολλοστή φορά στο θέμα των ταξί.  Συμφωνήσατε με το νομοσχέδιο του κ. Βορίδη και ενώ συμφωνήσατε ήρθατε εκ των υστέρων να πείτε ότι τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν σημεία, τα οποία πρέπει δομικά να αλλάξουν.

Υφυπουργός: Όχι κ. Ευαγγελάτο, …όχι δεν είναι αληθές αυτό…

Δημοσιογράφος: Νέες άδειες ζητάει το ΠΑΣΟΚ;

Υφυπουργός: Βεβαίως, πρέπει να υπάρξουν.

Δημοσιογράφος: Το νομοσχέδιο Βορίδη τις προβλέπει;

Υφυπουργός:  Έτσι όπως είναι ο μαθηματικός τύπος με τον συντελεστή θα βγάλει μόνο στους νομούς της Περιφέρειας. Δεν θα βγάλει στους μεγάλους νομούς, στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Δημοσιογράφος:  Άρα λοιπόν ειναι δομική η αντίρρηση του ΠΑΣΟΚ, διότι λέει ότι χρειάζονται καινούργιες άδειες, ενώ το νομοσχέδιο Βορίδη δεν τις προβλέπει. Γιατί συμφωνήσατε την Παρασκευή και διαφωνείτε την Τρίτη;

Υφυπουργός: Υπάρχει ένας κορμός, ένα πλαίσιο που συμφωνούμε. Αυτό μπορεί να τροποποιηθεί στο ένα σημείο με την αλλαγή του συντελεστή. Ο συντελεστής αυτός από ενάμιση αν θα γίνει δύο στη μια περίπτωση, και από δύο εάν γίνει δυόμισι στην άλλη, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα για μια μερική ελεγχόμενη απελευθέρωση. Έτσι οι αυτοκινητιστές δεν θα νιώσουν τον φόβο της κατάρρευσης του επαγγέλματος τους, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ταυτόχρονα όμως και ο πολίτης θα έχει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις απασχόλησης.

Δημοσιογράφος:  Να το ρωτήσω, γιατί μπορεί κάποιος να το έχει στο μυαλό του που μας παρακολουθεί, απλοϊκά ενδεχομένως … είστε στο ίδιο κτίριο με τον κ. Βορίδη;

Υφυπουργός:  όχι είμαστε σε διαφορετικούς χώρους.

Δημοσιογράφος: πόση απόσταση έχουν τα δύο κτίρια αυτά;

Υφυπουργός: Αρκετά μεγάλη. Στου Παπάγου το ένα, στην Χαριλάου Τρικούπη το άλλο.

Δημοσιογράφος:  είναι περίπου έξι…επτά…. δέκα χιλιόμετρα. Πόσο δύσκολο είναι να βρεθείτε, αφού το έχετε στο μυαλό σας.

Υφυπουργός: Τώρα μη με βάζετε να αναφερθώ σε Υπουργούς.

Δημοσιογράφος: Δεν έχει να κάνει με  υπουργούς, έχει να κάνει με λειτουργία της κυβέρνησης. Είστε ο υφυπουργός της Κυβέρνησης, δεν είστε αντιπολίτευση, δεν είστε  εκτός  και λέει ο υφυπουργός, ότι  εγώ έχω  τη λύση που μπορούσε να υπάρξει το πρόβλημα, δεν ξέρω αν είναι η σωστή αλλά το λέει ο υφυπουργός. Μέχρι εδώ στο στούντιο του ΣΚΑΪ φτάσατε συνεπέστατος, ήρθατε και νωρίτερα. Στο γραφείο του Υπουργού δεν μπορείτε να πάτε ή δεν σας καλεί να πάτε;

Υφυπουργός: όχι είναι καλή η συνεργασία μας με τον κ. Βορίδη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, απλώς επειδή είναι αρμοδιότητά του Υπουργού   και επειδή το θέμα έχει πάρει αυτή την δημοσιότητα που είχε πάρει, ο κάθε Υπουργός θέλει να  το χειρίζεται ο ίδιος  και  με τη δική του αν θέλετε  άποψη και ευθύνη. Εγώ διατύπωσα την άποψη μου, δεν υιοθετήθηκε αρχικώς. Πιστεύω όμως ότι μέσα από τη συζήτηση η πρόταση αυτή για μια σύγκλιση για τη χρυσή τομή θα βρεθεί. Την Παρασκευή λοιπόν είμαι βέβαιος ότι θα ψηφίσουμε όλοι μαζί και στην δεύτερη ανάγνωση την κατ’ άρθρον και θα λυθεί αυτό το θέμα και η ταλαιπωρία.

**** (ακολουθεί τοποθέτηση του Κ. Δήμου ΓΓ ΣΑΤΑ, ο οποίος δεν διατυπώνει άποψη για τις αλλαγές, απλά τονίζει ότι βλέπει μια θετική και δίκαιη εξέλιξη).

Υφυπουργός: Εγώ θέλω να πω στον κ. Δήμου, γιατί είχαμε και μια συνάντηση το μεσημέρι με μια αντιπροσωπεία τους, ότι είμαστε κοντά σε αυτή την συμφωνία με βάση και αυτά που συζητήσαμε στην σύσκεψη του μεσημεριού.

Δημοσιογράφος:  συναινετικό ακούγεται κυρίες και κύριες, μακάρι μετά  από ενάμιση χρόνο προσπαθειών, τρεις  υπουργούς,  υφυπουργός και μια κατάσταση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του εξευτελισμού διεθνώς πολλές φορές να βρεθεί μια λύση. Μακάρι. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here