Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega

0
1280

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): κ. Μαγκριώτη για να πάμε να δούμε τι γίνεται με την αποτίμηση, να σας ρωτήσω κάτι αυτούς που διαγράψατε ήταν από την πλευρά του Παπανδρέου και κάτι άλλο, είναι τόσο χειρότερο το δεύτερο Μνημόνιο από το πρώτο, γιατί τους διαγράψατε;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αυτό το θέμα, ο καθένας μπορεί να έχει την γνώμη του. Όσο δύσκολο ήταν για τους συναδέλφους να πούνε το όχι εχθές, τόσο δύσκολο ήταν για εμάς να πούμε το ναι. Είμαστε σε μια κατάσταση οριακή σαν χώρα και ο καθένας αξιολογεί συνολικά μια πορεία, μια προσπάθεια, αξιολογεί τα θετικά και τα αρνητικά και τοποθετείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματι, περισσότερο ηρωικό ήταν να πει   κανείς ναι  παρά να πει  όχι.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση τις δημοσκοπήσεις, πράγματι έτσι είναι. Εγώ τουλάχιστον είπα το ναι γιατί το όχι ήταν σίγουρα καταστροφικό και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Να πω ένα παράδειγμα…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Συγνώμη όμως αλλά δεν κάνετε καλά γιατί εγώ άλλο σας ρώτησα, εγώ σας ρώτησα πως είναι δυνατόν φίλοι του Παπανδρέου να διαγραφούν και  να ανακαλύψουν ξαφνικά ότι είναι κακό το Μνημόνιο ενώ δεν το είχαν πει από την πρώτη φορά.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα σταθώ στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος και θα πω ότι δεν ήταν προσωπικό για τον καθένα από αυτούς  να ψηφίσει ναι ή όχι. Ήταν  συνειδητή επιλογή η τοποθέτησή τους και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε  και να το αναγνωρίσουν όλοι. Οι  πολιτικοί μέσα στο Κοινοβούλιο και αναφέρομαι στα τρία κόμματα και κυρίως στα δύο μεγάλα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και στο ΛΑΟΣ με την στάση των δύο συναδέλφων που υπερψήφισαν, παρ’ όλα που ήταν διαφορετική η στάση του κόμματός τους, αποδεικνύει ότι οι Βουλευτές ψηφίζουν κατά  συνείδησή, είτε ναι είτε όχι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί λοιδωρήθηκε η συνείδηση του  Βουλευτή όλο αυτό το διάστημα .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Αν λοιδωρήθηκε από κάποιος είναι από κάποιους  βουλευτές. Δεν μπορεί η συνείδηση να είναι  ένα λάστιχο που αναλόγως…

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πω και πάλι κ. Οικονομέα, λοιδωρήθηκε η συνείδηση του βουλευτή ως εκπροσώπου του ελληνικού λαού και κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων και πιο πολύ  του ΠΑΣΟΚ  τα δύο τελευταία χρόνια, φυσικά από κομματικούς αντιπάλους αλλά και από ένα μεγάλο μέρος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): Άσε τα ΜΜΕ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: κ. Καμπουράκη  σας παρακαλώ, βεβαίως είναι έτσι γιατί επί ενάμιση χρόνο η πλειοψηφία των ΜΜΕ λοιδωρούσε τους πολιτικούς και τους βουλευτές. Εάν όμως χθές οι 199  δεν ψήφιζαν, σήμερα οι εργαζόμενοι, οι απλοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα βρισκόταν σε δεινή  και δυσμενή θέση και φυσικά   οι νέοι, οι άνεργοι, όλος αυτός ο κόσμος που υποφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): ΤΑ ΜΜΕ πιάναμε τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που έλεγε έχω ένα πρόβλημα με το Μεσοπρόθεσμο, με το Μνημόνιο ένα και λέγανε στον Παπανδρέου διέγραψέ τον αν δεν ψηφίσει ή ο Καστανίδης και η Μαριλίζα και τώρα μου γυρίζουν και κάνουν τους αντιμνημονιακούς και  μου λένε τον Βενιζέλο Μνημονιακό.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σε παρακαλέσω να μην κάνεις αναφορά σε συναδέλφους που έχουν μεγάλη αγωνιστική πορεία και προσφορά και το ξέρεις πάρα πολύ καλά, και έχουν θυσιάσει  πολλά    από την ζωή τους,  την προσωπική, την οικογενειακή τους ζωή.  Η  συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είχαν και λαμπρή επαγγελματική πορεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ) : Αν ήταν να πούνε όχι, πιο φυσιολογικό ήταν να που όχι στο πρώτο μνημόνια παρά στο δεύτερο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: κ. Οικονομέα εγώ δεν θα μπω σε αυτούς τους διαχωρισμούς. Θα σας πω όμως κάτι, όταν την παραμικρή αμφισβήτηση   και αποδοκιμασία συναντούσε ένας βουλευτής, ένας υπουργός τα προηγούμενα 2,5 χρόνια από δικαιολογημένες ή όχι συμπεριφορές συμπολιτών μας , κατά κύριο λόγο θα πω δικαιολογημένες, ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ) : Δεν μπορείτε αυτό το πράγμα να το κάνετε συνέχεια, να σας φταίνε για όλα τα ΜΜΕ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπε κανείς κάτι τέτοιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Εμείς έχουμε να σούρουμε, πιο πολλά, απ’ ότι εσείς, όμως δεν είναι αυτό το θέμα, εσείς κυβερνούσατε, δεν κυβερνούσε κανείς άλλος. Και όποτε επιχείρησαν να κυβερνήσουν τα ΜΜΕ, εσείς τους δώσατε το δικαίωμα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Σε αυτό δεν θα διαφωνήσω. Τα πολιτικά κόμματα και ειδικά οι κυβερνήσεις έδωσαν το δικαίωμα …όμως κ. Οικονομέα, αν δεν κατανοήσετε και μιλώ για εσάς που είστε εργαζόμενοι, γιατί εσείς είστε στην πρώτη γραμμή, ότι έχουμε ευθύνη κοινή, όλοι αυτοί που παίρνουμε αποφάσεις ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Παρενέβη κανείς στον Παπανδρέου να φτιάξει την Κυβέρνηση του;  Σας φταίνε τώρα εκ των υστέρων τα ΜΜΕ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μπω στο θέμα αυτό. Ξέρετε όμως πολύ καλά πως τα ΜΜΕ εκθειάζουν πολιτικούς και πως υποτιμούν  άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Βέβαια, αφού πάνε και τους γλύφουν και τους παρακαλάνε να τους προβάλουν, πως μετά να μην τους ξεφτιλίζουν;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Το κακό είναι ότι προβάλλεται αυτούς που σας γλύφουν…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Ναι ναι καλά, εμείς πάντως όχι ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Σαραντάκος): Θεωρείται κ. Μαγκριώτη ότι έχει τελειώσει ο καιρός της μεταπολίτευσης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Εσείς μας γλύφετε; πόσες φορές έχετε έρθει στην εκπομπή, πόσες φορές σας έχουμε παρακαλέσει να έρθετε;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας θυμίζω πότε με καλέσατε; Με καλέσατε μετά την αποδοκιμασία που  γνώρισα στον Άγιο Δημήτρη της Θεσσαλονίκης από μικρή μερίδα συμπολιτών μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Κάνετε λάθος, σας έχουμε παρακαλέσει και έχετε έρθει αρκετές φορές…

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με καλέσατε  στις κινητοποιήσεις  των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, παρ΄ότι δεν είμαι ο αρμόδιος Υφυπουργός. Δεν με καλέσατε όμως για τα θέματα του Υπουργείου που είμαι αρμόδιος για τα μεγάλα και τα σημαντικά, τα θετικά  κ. Οικονομέα είναι εύκολο να βγάλετε την Στατιστική…. Να μην σταθούμε σε αυτούς που δεν ψήφισαν, να σταθούμε στο ότι υπάρχουν 199 βουλευτές που έδωσαν μια ανάσα στην χώρα, είναι σημαντικό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Σαραντάκος): Πιστεύετε ότι τελείωσε ο χρόνος της μεταπολίτευση, ήθελα να ρωτήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): Πιστεύετε ότι με αυτόν τον όγκο των βουλευτών που έφυγε από ΠΑΣΟΚ και από αυτόν τον όγκο των βουλευτών που έφυγε από τη ΝΔ θα βρεθούμε μπροστά σε άλλες πολιτικές κινήσεις; θα αλλάξει εντελώς, θα έχουμε άλλα κόμματα και άλλους συσχετισμούς; τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει; Ή απλώς φύγανε;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: εάν τα δύο κόμματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν πείσουν τον κόσμο, δεν δώσουν διέξοδο, ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις και άλλες επιλογές   η ζωή προχωρά, δεν μένει πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): Από αυτούς που φύγαν;

 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και από αυτούς που φύγαν, και από αυτούς που θα έρθουν, δεν έχει καμία σημασία Το θέμα είναι αυτή η πλειοψηφία των 199 να έχει προέκταση στον χρόνο, αυτή η ψήφος ευθύνης εχθές το βράδυ να έχει συνέχεια και την επόμενη μέρα. Γιατί αν ήταν στιγμιαία ή θετική  στάση, τότε η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη. Είπε κάτι ο κ. Βρούτσης για το φορολογικό, είναι λογικό είναι βουλευτής Κυκλάδων. Εγώ ξέρω  όμως  ότι η ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Βρούτση έχει καταθέσει, γιατί το έχω μελετήσει, μια  πρόταση για το φορολογικό και ειδικά για τον φοροελεγκτικό  μηχανισμό, η οποία είναι πολύ σωστή, είναι ταυτόσημη με την δική μας, είναι ταυτόσημη με αυτήν που μας ζητούν χρόνια η Ευρωπαίοι. Ξέρετε   ένας από τους λόγους που δεν μπόρεσε να μετρήσει το ΔΝΤ το μέγεθος και το ύψος της ύφεσης είναι γιατί η ελληνική οικονομία δεν προσυνδιάζει σε κανένα διεθνές  μοντέλο, ούτε των ανεπτυγμένων χωρών ούτε των μη ανεπτυγμένων. Η παράλληλη οικονομία, για να μην την πω παραοικονομία,  έξω  δηλαδή από  τις λειτουργίες της ελληνικής πολιτείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, είναι παρά πολύ μεγάλη.

 Δεν μπόρεσε αυτό να υπολογιστεί. Αυτή η πραγματικότητα όμως  σε μεγάλο βαθμό επέδρασε στο να έχουμε  ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, γιατί ισχύει  αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, ότι η οικονομία είναι ψυχολογία. Αυτή  έχει χαθεί, γι’ αυτό    την ελπίδα,   ότι μπορούμε να  βγούμε από την κρίση, πρέπει να εμπεδώσουμε στην κοινωνία. Αυτός είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ):  Αυτό που είπε ο συνάδελφός σας κ. Γεωργιάδης ότι υπάρχουν συνάδελφοί σας Υπουργοί που τα φορτώνουν στην Τρόικα και ότι την βάζουν μπροστά σαν μπαμπούλα είναι αλήθεια; το έχετε αντιληφθεί εσείς; έχει γίνει;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το έχω αντιληφθεί με τον τρόπο που το βάζει ο κ. Γεωργιάδης. Είναι  γεγονός όμως ότι έχω ακούσει, πολλές φορές Υπουργοί να λένε ότι αυτό υπάρχει στο μνημόνιο. Όμως  πολλά από αυτά  που υπάρχουν στο Μνημόνιο έπρεπε να τα είχαμε κάνει χρόνια. Να καταπολεμήσουμε την διαφθορά, το λαθρεμπόριο, την φοροδιαφυγή, την παραοικονομία να κάνουμε ένα παραγωγικό κράτος με διαφάνεια, αυτά έπρεπε να μας τα βάλει η Τρόικα, είναι δυνατόν; Τον Γιώργο Παπανδρέου ίσως δεν τον ακούσατε, επειδή όλοι θεωρούν ότι πια ο λόγος του δεν έχει την αξία που είχε αφού δεν είναι  Πρωθυπουργός. Ο λόγος του χθες όμως ήταν πολύ σαφής και πολύ καθαρός, ήταν  και αυτοκριτικός και πολύ ουσιαστικός. Είπε ότι έχουμε τρεις εχθρούς. Ο  ένας είναι οι αγορές, εάν δεν «βάλει χέρι» η ανεπτυγμένη Δύση, η Ε.Ε, οι Η.Π.Α, όλος ο πλανήτης μέσα από τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους, εάν δεν «βάλουν χέρι» στις αγορές και στους κερδοσκόπους, τότε  κάθε θυσία του ελληνικού λαού, κάθε λαού θα πηγαίνει χαμένη. Δεύτερον, εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε, αυτές οι μονομανίες, αυτές οι ιδεοληψίες των ισχυρών κρατών και ειδικά των συντηρητικών κυβερνήσεων που είναι καταχνιά  στην κυριολεξία  στην Ευρώπη, τότε το επόμενο βήμα θα είναι οι δικοί τους λαοί να υποφέρουν περισσότερο από τους δικούς μας. Και το τρίτο είναι το εσωτερικό μας πρόβλημα, το διαχρονικό εσωτερικό μας πρόβλημα. Το πολιτικό μας σύστημα, είναι μεγάλο πρόβλημα, γι’ αυτό  η αναδιάταξη του,  ο ορθολογισμός του, η ουσία πρέπει να κυριαρχήσουν και  όχι ο λαϊκισμός.  Αν  αυτό δεν αλλάξει είμαστε σε οριακή στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Καμπουράκης): Και ο Καραμανλής το είπε και ο Σημίτης το είπε και  Γιώργος το είπε, αλλά δεν το κάνανε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το κάνανε, αλλά οι περισσότεροι υποκύψανε στην γοητεία των σειρήνων, στα ΜΜΕ και ειδικά στα ηλεκτρονικά, με την τεράστια δύναμη και επιρροή που έχετε. Πρέπει να  αναλάβετε τις ευθύνες σας  και εσείς, πρέπει να σταθείτε αντικειμενικά. Εμείς δεν θέλουμε να χαϊδεύετε αυτιά και να μην λέτε την αλήθεια. Μην μαυρίζετε  όμως την ψυχή του κόσμου. Ξέρετε από πόσους συμπολίτες μας ακούμε  ότι δεν θέλουν  να ανοίγουν  τις τηλεοράσεις, γιατί μαυρίζει η ψυχή τους. Εγώ δεν λέω να κρύβετε την αλήθεια, να λέτε την αλήθεια, απλώς αυτή η καταχνιά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): να μην του πούμε ότι μειώνονται οι μισθοί, ότι μειώνονται οι επικουρικές;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον μισθό τον νιώθει ο πολίτης, την ανεργία την νιώθει ο πολίτης, δεν περιμένει  να το πείτε  εσείς…. Εγώ δεν είπα να μην το λέτε, όμως  το πρόβλημα το  νιώθει ο καθένας. Το νιώθει ο νέος ο άνεργος, αυτός που νιώθει την ανασφάλεια, το αδιέξοδο….

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ): μην το λέτε…..

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δεν κατάλαβα., δεν έχω την δυνατότητα  να  ασκήσω κριτική σε εσάς. Έχετε  πιο μεγάλη εξουσία από τους βουλευτές και τους πολιτικούς και ξέρετε πολύ καλά αν νομοθετείτε ή όχι με την επιρροή που ασκείτε. Θέλω να πω και να κλείσω απευθυνόμενος προς τη ΝΔ.  Καταλαβαίνω   την ανάγκη που είχαν να ξαναχτίσουν το κόμμα τους μετά την μεγάλη ήττα του 2009 και την μεγάλη απαξίωση στην κοινή γνώμη.  Τον  απόλυτο αρνητισμό του 2010, στο πρώτο Μνημόνιο, δεν μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ, γιατί ήξερα στο βάθος της ΝΔ τη σκέψη των ψηφοφόρων της και της μεγάλης πλειοψηφίας. Μιλούμε  καθημερινά, η σκέψη του μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2010 ήταν υπέρ του Μνημονίου. Στην πορεία η μεγάλη βάση της ΝΔ έγινε αντιμνημονιακή, από την στάση της ΝΔ.  Είδε βέβαια και  τις δυσκολίες, έζησε τα προβλήματα, την ανεργία των παιδιών της, τα αδιέξοδα του επαγγελματία, δεν έχει δει ακόμη την προοπτική.

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ): Κ. Μαγκριώτη γίνεστε τιμητής της Ελλάδος της καταστροφής της Ελλάδας που φέρατε. Επαινείτε την καταστροφή που φέρατε στην Ελλάδα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: αντιθέτως επαινώ τη ΝΔ, δεν την κατηγορώ.

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ): Την κατηγορείτε και δημιουργεί ερωτηματικά.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Αφήστε με να ολοκληρώσω και θα δείτε. Ήδη προηγούμενα είπα για την φορολογική πρόταση που έχετε κάνει, πόσο σωστή είναι. Εγώ  ήμουνα που έλεγα εδώ και καιρό, ότι έπρεπε και από το καλοκαίρι να είμαστε μαζί, τα μεγάλα κόμματα, που έχουν ευθύνη για αυτή τη χώρα και πρέπει να συνεχίσουμε μαζί. Για αυτό είπα και προηγούμενα, ότι αυτή η πλειοψηφία των 199, πρέπει να έχει προέκταση στον χρόνο. Είναι πλειοψηφία ευθύνης… Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Σαμαρά στην ΚΟ προχθές. Βρισκόταν  μπροστά σε μια μεγάλη εσωτερική κρίση. Τελικά  κράτησε υπεύθυνη στάση και τον τιμά και τιμά και τους συναδέλφους της ΝΔ η χθεσινή τους στάση. Θα τους τιμήσει όμως ακόμη περισσότερο η επόμενη μέρα και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Γιατί τι διαφορετικό έχουν από εσάς οι βουλευτές της ΝΔ και είστε τιμητής εσείς και τους λέτε μπράβο. Τι τους τιμάει;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Γιατί ξεκίνησαν με την απόλυτη αρνητική στάση  και έφτασαν ανέλαβαν τις ευθύνες τους και βάζουν πλάτη…

 Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ):  Σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δεν θα βάλλει…..

 ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ο κ. Βρούτσης θα συμφωνήσει μαζί μου, βιάζεται από το κομματικό του καθήκον. Τονίζω, την  στάση ευθύνης του κ. Σαμαρά, θα πρέπει όμως  να έχει προέκταση στον χρόνο. Συνεπώς  ο χρόνος των εκλογών δεν έχει να κάνει, με τους πόσους βουλευτές έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, όπως δεν είχε χθες βράδυ. Ο χρόνος των εκλογών έχει να κάνει με το κατά πόσο η χώρα θα έχει πατήσει στα πόδια της. Πρέπει να  το εκτιμήσουμε από κοινού με  τη ΝΔ.  Δεν θα το εκτιμήσουμε μόνοι μας, εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Από κοινού, όπως πήραμε χθες την ευθύνη μαζί με τους δύο συναδέλφους του ΛΑΟΣ να δώσουμε ανάσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Την συμφωνία για τον Απρίλιο την αποδέχεστε;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: …είναι η καταρχήν  συμφωνία, όπως και για τον Φλεβάρη 19 ήταν η καταρχήν συμφωνία. Τα δύο κόμματα με τον ελληνικό λαό, με όλους αυτούς  που εχθές ένιωσαν την ελπίδα να κρατιέται ζωντανή, αυτοί όλοι μαζί πρέπει να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.

(….)

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρώτη εκτίμηση[1] ήταν αξιολόγηση Κυβερνητικών κύκλων του Βερολίνου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: από το κρατικό κανάλι… το οποίο δημιουργεί κλίμα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: είναι δημοσιογραφική πηγή, έχει σημασία αυτό…

(…)

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο που θέλω να πω για το  ρεπορτάζ από το Βερολίνο, το συντηρητικό Βερολίνο,  είναι πως εάν συνεχίσει αυτό το βιολί να ειναι βέβαιοι πως θα καταστραφούν και αυτοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Δεν θα δημιουργήσουν ένα αντιγερμανικό κίνημα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι το θέμα το αντιγερμανικό κίνημα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί και στην Γερμανία που είναι σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι και νιώθουν την ντροπή για αυτά που έχει φτιάξει η Γερμανία στο παρελθόν.  Σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης για τον ΟΛΘ. Η Χάτσιτσον   κ. Γεωργιάδη πήρε το διαγωνισμό με 250 εκ. Ευρώ όχι 400 και έδωσε παραπάνω απ’ ότι έδωσε η COSCO για το λιμάνι  στον Πειραιά.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: Εσείς δεν υπογράψατε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπέγραψαν.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ:  Δεν Υπέγραψαν.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: κ. Γεωργίαδη η Χάτσιτσον   υπέγραψε…. η ΝΔ υπέγραψε.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι υπέγρεψε επί Βουλγαράκη και η τελική υπογραφή ήταν επί Παπαληγούρα. Γιατί σταμάτησε; Γιατί φώναζε ο κ. Καστανίδης και το ΠΑΣΟΚ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η ΝΔ φώναζε να μην έρθει το Μνημόνιο Ι, και ήρθε. Η  Χάτσιτσον   την κοπάνησε….

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: επί ΝΔ..

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα είπες την αλήθεια. Προηγουμένως έλεγες το ΠΑΣΟΚ την έδιωξε. Οι  ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, ότι δηλαδή  πουλάμε, άρα είμαστε φθηνοί και ευκαιριακοί,  ελάτε να   πάρετε για να μας σώσετε. Πρέπει να έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, να βοηθήσουν στην μείωση του δημοσίου χρέους για  να μην το κουβαλάει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος  και ο άνεργος στην πλάτη του. Αυτό το μνημόνιο που ψηφίσαμε χθες διαγράφει πάνω από 100 δις δημόσιο χρέος και προοπτικά 150, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα διαγραφεί το καλοκαίρι και άλλο δημόσιο χρέος, από αυτό που διακρατεί  η ΕΚΤ και πρέπει να γίνει. Το  δεύτερο, όποιες ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, πρέπει να έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό  χαρακτήρα. Δεν θα γίνουν για να ξεπουλήσουμε.

(…)

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέρα με την μέρα θα κρινόμαστε όλοι. Να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Αυτό θέλει ο πολίτης, γιατί υποφέρει πολύ και ξέρω ότι θα υποφέρει και ειδικά ο νέος ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος. Το  δεύτερο που θέλω να πω  είναι, ότι με τους συναδέλφους που χθες φύγανε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε στην κοινή προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): Θα τους ξαναπάρετε πίσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ): Ή θα πάει ο Μαγκριώτης μαζί τους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ): εκτός κι αν εννοείτε έξω από την Βουλή…

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει σημασία αν όλοι εμείς θα είμαστε μέσα ή έξω από την Βουλή. Είναι στελέχη που έχουνε προσφέρει, είναι αγωνιστές και να είστε βέβαιοι ότι στους κοινούς αγώνες θα είμαστε μαζί…

 

 

 [1]    Ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, αναφερόμενος σε γερμανικά δημοσιεύματα είπε ότι στην Γερμανία υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκλογές θα αναδείξουν ακραία κόμματα στην Ελλάδα και ότι διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here