Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο περιοδικό “Τεχνογράφημα”

0
850

-Έχετε δηλώσει ότι το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης «μόνο με θαύμα θα μπορούσε να παραδοθεί το 2012». Θεωρείτε ότι το 2014 είναι ρεαλιστικό ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, μετά ιδίως τα «παρατράγουδα» που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες  με την ανάδοχο κοινοπραξία;

 

Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου. Δυστυχώς, δεν έγιναν προσπάθειες για να δοθούν λύσεις από την πλευρά των υπευθύνων της απελθούσης κυβέρνησης. Επιλογή της κυβέρνησής μας, όπως έχουν τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, είναι να επιταχύνουμε την κατασκευή της πρώτης γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης, για να κερδίσουμε μέρος του χαμένου χρόνου που ξεπερνά τα δυο έτη. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στις επεκτάσεις προς την Καλαμαριά και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί με τρεις επιλογές:

Πρώτον, με τη μεταφορά της εποπτείας κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, με την άμεση παρουσία του ΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη για να δίνονται λύσεις στα θέματα των αρχαιολογικών ευρημάτων, κάτι που ήδη κάναμε πριν λίγες μέρες με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Τρίτον με την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Πραγματοποιώντας τα παραπάνω, η  ολοκλήρωση της πρώτης γραμμής είναι εφικτή να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014.

 

-Ποιες κινήσεις έχουν γίνει για την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου του μετρό, που παραμένει μείζον θέμα; Από ποιες πηγές θα αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι; Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις δυσκολίες που έχει συναντήσει το έργο, πιστεύετε ότι το κόστος του θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι την ολοκλήρωσή του;

 

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω των προγραμμάτων:      

α) Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο έχει εκχωρήσει τη διαχείριση του έργου στο Επιχειρησιακό Προγράμμα  Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας 955Μ€ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και

β) Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος με προϋπολογισμό 400Μ€ από το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).

γ) Δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), που καλύπτουν την εθνική συμμετοχή.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της αναποτελεσματικής διαχείρισηςμέχρι πρόσφατα και των συνεπαγόμενων καθυστερήσεων, δυστυχώς εκτιμάται ότι θα έχουμε μια αύξηση κόστους η οποία θα επιδιώξουμε να είναι η ελάχιστη δυνατή.

 

-Στόχος του υπουργείου είναι το άνοιγμα του δρόμου στα Τέμπη μέχρι το Πάσχα. Τι έφταιξε τελικά για το συμβάν στα Τέμπη και γιατί δεν ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης στα σημεία του άξονα, συνολικού μήκους 3,5 χλμ, όπου κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό;

 

Όπως θα γνωρίζετε οι εργασίες αποκατάστασης των Τεμπών ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου και στόχος μας είναι μέχρι το Πάσχα να παραδώσουμε το δρόμο στους πολίτες. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η αποκατάσταση  του τμήματος αυτού προκειμένου να είναι ασφαλής η κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος θα παραδοθεί σε κυκλοφορία όταν έχουμε την διαβεβαίωση ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γι’ αυτό άλλωστε σχεδιάζουμε την  τοποθέτηση και μόνιμη λειτουργία στην περιοχή  ενός συστήματος παρατήρησης, ελέγχου και καταγραφής των φαινόμενων που εκδηλώνονται στα εδάφη, γιατί το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και κατά περιόδους οξύνεται, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν. Οι εργασίες αποκατάστασης δεν ξεκίνησαν άμεσα γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό «ξεμπάζωμα» του δρόμου. Οι παράμετροι και η πολυπλοκότητα του προβλήματος όφειλαν να μελετηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Επιπλέον με βάση τη σύμβαση, η συντήρηση, η λειτουργία, η εκμετάλλευση και η ασφάλεια του οδικού τμήματος και στην περιοχή των Τεμπών ανήκει κατ’ αρμοδιότητα αποκλειστικά στον παραχωρησιούχου, στην εταιρεία δηλαδή που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου.

            Όσον αφορά τα συμβατικά νομικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν για τις ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, υπάρχει πράγματι διάσταση απόψεων. Η Εγνατία Α.Ε. που είναι ο διαχειριστής του έργου για λογαριασμό του Δημοσίου, δε συμφωνεί με τον παραχωρησιούχο στην ερμηνεία των γεγονότων με βάση το περιεχόμενο της Σύμβασης Παραχώρησης. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, όπως προβλέπει η σύμβαση, στο πλαίσιο μιας διαιτησίας.

 

-Σε σχέση με το θέμα των διοδίων έχετε δηλώσει ότι «υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν είναι ανεκτές από εμάς και το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα των διοδίων, την οποία και θα ανακοινώσει». Πότε θα γίνει αυτό; Μπορείτε να μας δώσετε μια πρόγευση των αλλαγών που επεξεργάζεσθε;

 

Τα διόδια είναι πυκνά και πανάκριβα, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε ουσιαστικά κρυφούς φόρους μέσα στα διόδια, για τριάντα χρόνια. Αυτή ήταν μια λανθασμένη, απολύτως νεοφιλελεύθερη επιλογή. Γι’ αυτό θα επαναδιαπραγματευτούμε τις συμβάσεις αυτές. Συνολικά τα διόδια θα μειωθούν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Η μείωση αυτή σκοπεύουμε να μην είναι κάτω από το 25% της τελικής τιμής. Παράλληλα προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή αξιόπιστων παράπλευρων τοπικών δικτύων, για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε περιοχή, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολίτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους πληρώνοντας διόδια για τοπικές μετακινήσεις.

 

-Έχετε δηλώσει ότι «η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης».  Ποια είναι τα έργα προτεραιότητας σε αυτό το πεδίο; Πώς θα χρηματοδοτηθούν;

 

Τα τελευταία έξι χρόνια, ολοκληρώθηκαν μόνο εργασίες συντήρησης των υφισταμένων υδατορεμάτων στα γεωγραφικά όρια των 25 δήμων της μείζονος Θεσσαλονίκης. Η συντήρηση 45 υδατορεμάτων της περιοχής χρήζει άμεσης παρέμβασης. Σε ότι αφορά την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί την εν λόγω πενταετία, η ταχύτητα υλοποίησης αυτών συναγωνίζεται τις αποδόσεις χελώνας. Εν ολίγοις, η Θεσσαλονίκη και το  ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα,  παραμένει ανοχύρωτη.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τους πόρους για τη μελέτη και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. Αυτή τη στιγμή εκπονείται μια μελέτη για πέντε ρέματα του Δήμου. Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι μεγάλης έκτασης. Παρακάτω παραθέτω τα εκτελούμενα έργα και τις μελέτες:

 

 

 

Εκτελούμενα έργα:

1. Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης ανοικτό τμήμα εντός των ορίων των Δήμων Πολίχνης και Συκεών.

2.Διευθέτηση Ρέματος Περαίας.

3. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Ελαιορέματος.

5. Καθαρισμός ρεμάτων και κατασκευή μικρών τεχνικών έργων περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΕ Θεσ/νίκης.

6. Διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη από σημείο κατάντη της οδού Γρ. Λαμπράκη μέχρι την περιφερειακή τάφρο. (έργο προς δημοπράτηση)

 

Μελέτες:

1. Μελέτη διευθέτησης ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού. (εκτελούμενη μελέτη)

2.Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς Θεσ/νίκης. (μελέτη προς δημοπράτηση)

3. Διευθέτηση ρεμάτων κοινότητας Πεύκων. (μελέτη προς δημοπράτηση)

 

-Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μοντέλο των ΣΔΙΤ;

 

H δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε σε συγκεκριμένους τομείς να ενισχύεται και με τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης της ανάπτυξης, αρκεί να προωθούνται με τρόπο που να διασφαλίζεται, ότι η προστιθέμενη αξία είναι για το κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε την αναθεώρηση των ΣΔΙΤ, ώστε από εργαλείο ακριβού δανεισμού για συμβατικά έργα, που θα έπρεπε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να αξιοποιηθούν ως εργαλείο προώθησης παραγωγικών αναδιαρθρώσεων σε έργα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου.

Ωστόσο, οι ΣΔΙΤ δεν πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι μείωσης των δημοσίων επενδύσεων με τη συστηματική μετακίνηση έργων δημόσιας υποδομής στις ΣΔΙΤ.

 

-Ο νόμος για τις μελέτες δημόσιων έργων κομίζει σημαντικές αλλαγές, αλλά έχει και αδυναμίες: πώς τον προσεγγίζει η νέα κυβέρνηση;

 

Στην ανάθεση συμβάσεων μελετών και παροχής υπηρεσιών, με την τετραετή εφαρμογή του Ν3316/2005, εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και διατυπώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες. Έτσι, προωθείται η αναμόρφωση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους και ζητείται η άποψη των φορέων:

·         Τη βελτίωση της ποιότητας των μελετών και των παρεχόμενων υπηρεσιών

·         Τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις αναθέσεις, και

·         Τη μείωση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας ανάθεσης και εκπόνησης μελετών.

Όσον αφορά στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, η αντικειμενική αξιολόγηση και συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και των μεγεθών, αποκαλύπτει ότι ο τομέας αυτός διέρχεται βαθιά και συνεχώς εντεινόμενη κρίση. Με το Ν3263/28-09-2004 για το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων, δρομολογήθηκαν δυσμενείς εξελίξεις, όπως μεγάλες εκπτώσεις και πρόσθετες στρεβλώσεις και προβληματικές διαχειριστικές πρακτικές.

Η διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης υιοθετεί τους ακόλουθους βασικούς άξονες:

·         Διασφάλιση της ποιότητας των  παραγόμενων έργων

·         Σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου χωρίς υπερβάσεις και αποκλίσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργων

·         Διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο πλήρους εικόνας για την πορεία του έργου

·         Προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης και

·         Βέλτιστο συνδυασμό των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έργου και της ποιότητας ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του χρήστη.

 

 

-Από τη θέση που κατείχατε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είχατε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της ΕΥΑΘ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή σας στην εκχώρηση ποσοστού της εταιρίας σε ιδιώτες. Πώς προσεγγίζει σήμερα η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη εταιρία;

 

Η απελθούσα κυβέρνηση επί  5,5 χρόνια  σχεδόν μηδένισε  τις επενδύσεις στην ΕΥΑΘ, παρ’ ότι αύξησε πολλές φορές τα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί και να μην επεκταθεί το δίκτυό της. Αντί να δημιουργήσει υποδομές για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και να περιορίσει  την  κατασπατάλησής τους,  αλλάζοντας   το  αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αποφάσισε να πουλήσει τις   δημόσιες  επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ),  για να καλύψει την μαύρη τρύπα της  οικονομικής πολιτικής της.

            Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε προεκλογικά να ακυρώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και το έκανε. Δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της, να εντάξει νέες περιοχές και να ενισχύσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Αυτές μας οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν.

 

-Ως βουλευτής είχατε επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά σας για τα χρόνια που χάθηκαν ως προς τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας και τη συνολική στασιμότητα στο ζήτημα. Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το θέμα σήμερα;

 

Χάθηκαν τα 35 εκ. € από το Γ’ ΚΠΣ και δαπανήθηκαν 1,5 εκ. € για τα έξοδα ενός Δ.Σ που διόρισε η απελθούσα κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστική προσφορά, αφού ακόμα δεν χωροθετήθηκε η περιοχή της Ζ.Κ. και ούτε προσδιορίστηκαν τα επενδυτικά κίνητρα. Δεν δεσμεύτηκε ούτε ένα ευρώ στο Δ ΚΠΣ για την Ζ.Κ. όπως δήλωναν ότι θα κάνουν τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά, η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  η Ζ.Κ. δεν θα είναι δημόσια υποδομή. Πιστεύω πως εάν δεν επενδύσει το δημόσιο δεν θα είναι ελκυστική σε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.

            Δεσμευόμαστε για την ανάπτυξη της Ζ.Κ. με ισχυρά κίνητρα ώστε:

1. Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσω της διάχυσης και αξιοποίηση της τοπικά παραγόμενης γνώσης.

2. Να δημιουργηθούν μηχανισμοί εξόρμησης της τοπικής οικονομίας της γνώσης, προς τις γειτονικές χώρες και -γιατί όχι- και διεθνώς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here