Συνέντευξη Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο Ραδιόφωνο του Flash και στον Δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο

0
960

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη.  Καλό σας μεσημέρι κ Μαγκριώτη.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά και καλή δύναμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια το θέμα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα νομίζω ότι  καλύπτει τα υπόλοιπα, είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εσείς περιμένετε να προκύψει κάτι, ας πούμε που θα είναι είδηση η οποία θα μπορέσει να έχει και κοινωνική απήχηση ή είναι μια εσωτερική υπόθεση του ΠΑΣΟΚ; 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν τις τελευταίες ημέρες η εικόνα ήταν εικόνα αναταραχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τότε θα μπορεί να είναι είδηση ότι θα είναι μια ώριμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως ήταν και του Εθνικού Συμβούλιου. Εγώ αυτό πιστεύω ότι το αίσθημα ευθύνης όλων των Βουλευτών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι πολύ υψηλό. Έχουμε βάλει όλοι πάνω από όλα την δουλειά μας για την χώρα, για τον πολίτη και τις θυσίες τους που πρέπει να δικαιωθούν. Η δικαίωση αυτών των θυσιών είναι και ο λόγος ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πεποίθησή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και περιμένω μια γόνιμη και δημιουργική συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΑΙ. Περιμένετε κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου ή όχι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι είτε υπάρξει είτε όχι κάποια πρωτοβουλία,  το πνεύμα της  εισήγησης τόσο του Προέδρου, όσο και όλων των στελεχών όσο και όλων  όσων μιλήσουν, εγώ προσωπικά θα ζητήσω να μιλήσω να πω την γνώμη μου, όπως έκανα και στο Εθνικό Συμβούλιο, θα είναι στη κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής εντολής του κ. Παπαδήμου, της  υλοποίησης της απόφασης της  26ης  Οκτωβρίου στην οποία αποτυπώνεται η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού. Με την υλοποίηση θα σταθεροποιηθεί η οικονομία, θα αρχίσει βήμα- βήμα η ανάταση για  να δούνε λίγο φως  οι άνεργοι, οι νέοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι.. Πρέπει επιτέλους να γίνει αυτό το βήμα, και πιστεύω ότι  αυτό  είναι  που  μας δεσμεύει όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε δηλαδή ότι στη συνεδρίαση αυτής  της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει ενότητα, σύμπνοια, ομοφωνία γύρω από αυτόν τον στόχο ,δηλαδή ότι το υπόβαθρο της  κυβέρνησης Παπαδήμου;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι το υπόβαθρο όλων είναι κοινό, ο καθένας έχει την δική του λογική αλλά το υπόβαθρο είναι κοινό και πάνω σε αυτό ο καθένας θα έχει την πρότασή του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει η μοναδική μας ασχολία να είναι η επιτυχία των κυβερνητικών στόχων. Γιατί από την επιτυχία των κυβερνητικών στόχων πρωτίστως θα δικαιωθεί ο Έλληνας πολίτης  για τι θυσίες που έχει κάνει, η χώρα θα έχει επόμενη μέρα και το ΠΑΣΟΚ θα έχει επόμενη μέρα. Αυτά τα δύο πράγματα είναι πλέον ταυτισμένα, είτε το κατανοούμε είτε όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή περιμένετε ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον αυτά που είδαμε στην διαδικασία για το Πολυνομοσχέδιο και θεωρείτε ότι δεν υπήρχε πολιτική ουσία πίσω από  αυτές τις διαφοροποιήσεις;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, από διαφορετική οπτική και προσέγγιση, ο κάθε βουλευτής από τους 30-35 περίπου, αρνήθηκε την ψήφο του σε ένα, δύο ή τρία άρθρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γύρω στους 50 ήταν και όχι 35..

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ….ο καθένας κάτι ήθελε να δείξει με την στάση και την επιλογή του και με αυτή την έννοια δεν μπορώ να το θεωρήσω ότι ήταν  μια συνολική  στάση άρνησης. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε και από σήμερα θεσμικά και οργανωμένα θα μπούμε σε έναν ένα κύκλο πιο δημιουργικό, έναν κύκλο με μεγαλύτερη ενότητα και με μεγαλύτερη πίστη στους κοινούς στόχους. Πιστεύω αυτό ότι έχει γίνει κατανοητό από την μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών. Δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες, δεν μπορεί να σκέφτεται κάποιος, αν θα εκλεγεί ή δεν θα εκλεγεί βουλευτής. Εάν δεν έχουμε στο επίκεντρο της σκέψης μας τη δικαίωση των θυσιών των πολιτών, δεν υπάρχει μέλλον για κανέναν πολιτικά, όποιος και να είναι αυτός, όπως και αν σκέφτεται….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα στο επίπεδο της κοινωνίας….

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν σκεφτούμε έτσι όλοι θα μας φύγει και το άγχος της επόμενης ημέρας, το πολιτικό και το προσωπικό, θα γίνουμε πιο χρήσιμοι, πιο δημιουργικοί. Εάν έχεις άγχος και σκέφτεσαι κάθε φορά, να κάνω αυτό ή να πω εκείνο, να ψηφίσω αυτό ή να μην ψηφίσω εκείνο, με κριτήριο εάν αυτό  θα βοηθήσει εμένα ή  το κόμμα για την επόμενη μέρα, εάν σκέφτεσαι έτσι, τότε πράγματι δεν είσαι δημιουργικός, είσαι καθηλωμένος, δεν είσαι χρήσιμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ..Ναι αλλά το θέμα είναι, για να έχει κοινωνική απήχηση και να μπορέσει να σας φύγει και το άγχος αυτό που λέτε, το οποίο προφανώς υπάρχει και σε όλους τους βουλευτές , θα πρέπει όχι μόνο μεταξύ σας να αλληλοϋποστηριχτείτε ψυχολογικά, αλλά θα πρέπει και  ο κόσμος  να θεωρήσει ότι κάτι αλλάζει και επομένως μπορεί πάλι να ξανασκεφτεί το ΠΑΣΟΚ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το άγχος θα πρέπει να είναι δημιουργικό και πολύ σωστά λέτε. Αν όμως ο κόσμος βλέπει ότι μέσα στο βάθος αυτής της κρίσης εμείς αντί να κοιτούμε πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, πως θα δώσουμε ελπίδα στον πολίτη, κοιτάμε ο καθένας το κομματικό του ή το προσωπικό του όφελος, τότε η απογοήτευση του κόσμου γίνεται οργή. Τότε δεν θέλει καν να σε βλέπει, να σε ακούει και δικαιολογημένα. Αυτή είναι η αίσθηση η δική μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κομματικό όφελος το ΠΑΣΟΚ δεν το κοίταξε ως τώρα. Αν το κοίταγε, ….

 ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: …..το κομματικό συλλογικά δεν το κοίταξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..δεν  θα είχε φτάσει πέμπτο κόμμα. Δεν έχετε στο μυαλό όμως πως αν συνεχίσετε έτσι θα εδραιωθείτε ως πέμπτο κόμμα στη Βουλή;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πειράζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ε πως δεν πειράζει;!

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι κατά ανάγκη κακό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως είναι κακό, με την έννοια ότι δεν διαλέγουμε τον λαό, ο λαός διαλέγει.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, ο λαός επιλέγει. Έτσι εάν εμείς κάνουμε το καθήκον μας και αύριο ο πολίτης παρ’ όλα αυτά πει ότι πλήρωσα δυσανάλογα για το αποτέλεσμα που φέρατε, τότε δεν θα μας ψηφίσει.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα λέω ότι το αντίθετο είναι το ορθό στις Δημοκρατίες. Τα κόμματα να υλοποιούν την εντολή του λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξαναλέω, συμφωνώ. Στις δημοκρατίες, τα κόμματα υλοποιούν την εντολή του λαού.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είπα εγώ ότι θα κάνει λάθος ο λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα δεν κάνει λάθος είναι εξ ορισμού.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είπα ότι  κάνει λάθος, ότι κι αν ψηφίσει, δικαίωμα του είναι. Εάν εμείς πράξουμε το καθήκον μας, σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, δηλαδή η υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να φύγει ένα βάρος 100 –  150 δισ από την πλάτη του λαού, γιατί αν είναι να τα πληρώσει αυτά, δεν θα βρίσκει μισθό τους επόμενους μήνες και χρόνια. Δεν θα βρίσκει την σύνταξη, δεν θα υπάρχει κράτος. Αν λοιπόν όλα αυτά τα βάρη φύγουν από επάνω μας για να μπορέσει επιτέλους να σταθεροποιηθεί η οικονομία, θα υπάρξουν πόροι για την ανάπτυξη, για την απασχόληση, για το κοινωνικό κράτος. Εμείς ας πράξουμε αυτό το καθήκον και ας μην εκλεγούμε αύριο. Πιστεύω ότι η συνέχεια θα μας δικαιώσει, ανεξάρτητα αν έχει και προσωπική επικύρωση ή οτιδήποτε άλλο. Η χώρα να πάει μπροστά και ας την αναλάβουν άλλα κόμματα, άλλα πρόσωπα, να την πάνε πιο καλά, πιο πέρα.  Αυτή είναι η δική μου η εκτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας φαίνεται λίγο μοιρολατρικό αυτό τώρα, ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σωτηρία, ότι βρέξει ας κατεβάσει.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου δεν μου φαίνεται, ίσα είναι πολύ προσγειωμένο και ρεαλιστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσγειωμένο είναι σίγουρα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν πιστεύουμε ότι η απόφαση της 26η Οκτωβρίου δεν είναι σωστή, τότε γιατί κάναμε αυτή την Κυβέρνηση; Γιατί την στηρίζουμε τρία κόμματα; Nα σας πω και κάτι ακόμη,  ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση τώρα που γίνεται για το PSI, για τα μέτρα, για το νέο δάνειο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνει την ατζέντα η ελληνική πλευρά. Σε αυτή την διαπραγμάτευση, μαζί με την διαγραφή του χρέους, πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην συζήτηση  με τους εταίρους μας, πολύ ψηλά και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Εμείς ως ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. έχουμε κάνει μια πρόταση για τα δημόσια έργα και κυρίως για τους αυτοκινητόδρομους, με εγγύηση του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει τα έργα με χαμηλό επιτόκιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η κρατική τράπεζα της ΕΕ. Όπως θυμάσαι στη σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι του 2011, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, με ομόλογα ανάπτυξης. Αν δεν υπάρξουν αυτά παράλληλα με στοχευμένες  επιλογές, έστω και αν δεν ανακοινωθεί σήμερα, εάν δεν συμπεριληφθεί και το κούρεμα των ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες, η δημόσια πλευρά τότε είναι βέβαιο ότι πάλι θα έχουμε προβλήματα.                   Δηλαδή χρειάζεται, κούρεμα ιδιωτικό, κούρεμα ομολόγων της ΕΚΤ, αναπτυξιακό πακέτο και κοινωνική συνοχή. Έτσι μόνο μπορεί να μπει η Ελλάδα στην τροχιά ανάτασης, να αρχίσει να τροφοδοτείται η ανάπτυξη, να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, να ενισχύονται τα κρατικά ταμεία, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Να ανακουφιστεί και η ευρωζώνη και η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κ. Μαγκριώτη, αν δεν γίνει αυτό και δεν περιληφθεί τέτοιος αναπτυξιακός πυλώνας, μέσα στην συμφωνία. Ποια ειναι η μοίρα της Ελλάδας, η πορεία;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκτιμώ, ότι η πίκρα, η οδύνη, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και για πολύ χρόνο, όχι ότι θα καταστραφεί ο τόπος, θα βγει από την κρίση, αλλά το κοινωνικό κόστος, θα είναι δυσανάλογο των προβλημάτων που έχει η χώρα μας και θα είναι άδικο για την Ελλάδα και τους Έλληνες μια τέτοια στάση από τους Ευρωπαίους και ειδικά από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως η πολιτική ευθύνη για αυτή την πορεία θα ανήκει στους Ευρωπαίους. Όχι στους Έλληνες.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πολιτική ευθύνη ειναι και σε μας και στους Ευρωπαίους. Εμείς να πράξουμε αυτά που πρέπει, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε παραγωγικό το κράτος, κράτος διαφάνειας που χτυπά το λαθρεμπόριο, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή. Βέβαια αυτά δεν αποδίδουν σε μια μέρα, αλλά αν είχαν ξεκινήσει πιο μπροστά, θα είχαν αποδώσει αρκατά, ενώ τώρα που ξεκίνησαν το τελευταίο καλοκαίρι, θα αποδώσουν από το επόμενο καλοκαίρι. Ο πολίτης δεν είδε την θετική πλευρά όλων αυτών των πολιτικών μέχρι τώρα. Πολύ περισσότερο είδε ότι ήταν δικές του οι θυσίες. Μιλάμε για τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον συμβασιούχο, τον μικρομεσαίο, πάντα σε αυτόν αναφέρομαι. Γιατί και οι άλλοι που φοροδιαφεύγουν και είναι εκατοντάδες χιλιάδες, όπως ξέρουμε όλοι στην χώρα μας, πολίτες είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά συζητιούνται, αλλά το θέμα είναι, ότι το μόνο που δεν συζητιέται είναι να φορτώσουμε πολιτικές ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί, στους δανειστές, στους ξένους.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε την στιγμή που είμαστε σε ένα κοινό καράβι και το ευρώ καθορίζει την κοινή μας μοίρα, είμαστε δεσμευμένοι με αυτό. Έχουν και οι εταίροι μας ευθύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΡΑΦΟΣ: Δεν κατεβαίνουν στις εκλογές ξέρετε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή συνθήκη έχει μέσα το στοιχείο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, όταν έχουμε κοινή αγορά και όταν απο τις εξαγωγές στην Ελλάδα κερδίζουν περισσότερο απ’ ότι η Ελλάδα εξάγει σε αυτούς, τότε έχουν ευθύνη. Έχουμε και εμείς ευθύνη να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία μας. Από την στιγμή όμως που υπάρχει το κοινό νόμισμα, αυτό καθορίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και αυτό είναι υπέρ των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και αυτό πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα.  Υπάρχει βεβαίως ανταποδοτικότητα με τα ΚΠΣ, με τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, αλλά εδώ που είμαστε τώρα, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και γενναιότητα αυτή η βοήθεια. Η βοήθεια προς την Ελλάδα τώρα θα επιστρέψει και σε αυτούς, αλλιώς το καράβι συνολικά της Ευρώπης, δεν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πεδίο για να τεθούν αυτά τα θέματα και να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα δεν ήτανε η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας που είχε ακριβώς αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ετέθησαν τα θέματα, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είναι σημαντικές αυτές.  Πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις για την απασχόληση, την χρηματοδότηση κτλ. Επειδή όμως η υλοποίηση τους είναι μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα, δεν μας καλύπτουν. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη μεσοπρόθεσμων πολιτικών, εμείς έχουμε ανάγκη πολιτικών του χθες, του τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γιατί δεν ετέθηκε εκεί αυτό το θέμα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω, ότι ετέθη από την Ελληνική πλευρά, απλώς δεν επέτυχε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν ετέθη, γιατί αν είχε τεθεί θα το έλεγε ο κ. Παπαδήμος. Θα έλεγε ότι έθεσε αυτό το θέμα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι με αυτό το πακέτο πήγε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς. Αυτή ειναι η άποψη μου, ότι χθες, σήμερα, αύριο, αυτό το πακέτο το τρίπτυχο δηλαδή πρέπει να γίνει πράξη. Κούρεμα ομολόγων, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, πρέπει άμεσα να τεθεί σε υλοποίηση, με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και με τις δυνάμεις της ΕΕ. Διαφορετικά τα προβλήματα θα είναι πιο μεγάλα. Δεν θα είναι αυτό καλό για τους Έλληνες, αλλά δεν θα είναι καλό και για την Ευρώπη.  Πρέπει επιτέλους να δείξει αποφασιστικότητα μεγαλύτερη η Ευρώπη, αλλά και εμείς. Η αυριανή συνάντηση των αρχηγών, πρέπει να έχει στο επίκεντρο το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλό σας μεσημέρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here