ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΝΙΚΗ”

0
270

1. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η αξιοπιστία του Γιώργου Παπανδρέου και το ώριμο και ανανεωμένο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι οι εγγυήσεις του.

2. Κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος αυτοδυναμίας και με ποιους θα συγκυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε;

Το ΠΑΣΟΚ το έχει πει σε όλους τους τόνους πως και αυτοδύναμο στην επόμενη Βουλή, θα επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, όπως και κυβερνητικές συνεργασίες.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου.

3. Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα χαϊδεύει αυτιά, αλλά όταν γίνει κυβέρνηση θα λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα;

Μια αξιόπιστη κυβέρνηση, με υπεύθυνο και αποτελεσματικό πρόγραμμα, μπορεί να κερδίσει τη συναίνεση όλων των κοινωνικών ομάδων για να προχωρήσει στις μεγάλες, αναγκαίες αλλαγές, προς όφελος συνολικά της κοινωνίας και κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

4. Με ποιες προτάσεις λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί η διεθνής και εγχώρια οικονομική κρίση;

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα βραχυχρόνιο σχέδιο με στοχευμένες πολιτικές, για να σταματήσει ο οικονομικός και κοινωνικός κατήφορος. Προτείνει ταυτόχρονα ένα μεσοχρόνιο τριετές σχέδιο με το οποίο θα πετύχουμε την οικονομική και κοινωνική ανάταση της χώρας. Στο βραχυχρόνιο σχέδιο χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις σε τέσσερις τομείς. Τομείς που είναι άμεσης απόδοσης στο πεδίο της ανάπτυξης, αλλά και της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Οι τομείς αυτοί είναι, ο Τουρισμός, τα μεσαία και μικρά δημόσια έργα της περιφέρειας, η οικοδομή και τα επαγγέλματα γύρω από αυτήν και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων, των λαϊκών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Με αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε να έχουμε δραστικά και άμεσα αποτελέσματα.

Στο μεσοχρόνιο σχέδιο, περιλαμβάνουμε πολιτικές όπως:

· Ριζική αλλαγή του Διοικητικού και Αναπτυξιακού Μοντέλου της χώρας με επιτελικό το κεντρικό κράτος και οργάνωση περιφερειακά της χώρας, σε λίγες ισχυρές αυτοδιοικούμενες και αυτοδύναμες οικονομικά περιφέρειες.

· Γενναία αύξηση του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

· Επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απόλυτη προτεραιότητα στην περιφέρεια.

· Ένας νέος Αναπτυξιακός Νόμος με στοχευμένα γεωγραφικά και κλαδικά κίνητρα που θα έχει πίσω του ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

· Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, όπως και της Πρόνοιας.

5. Τελικά το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του κυβερνητικού του παρελθόντος;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και στην προώθηση των Εθνικών θεμάτων. Άφησαν βεβαίως και ελλείμματα στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, στην διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Η Ν.Δ αντί να λύσει τα προβλήματα, τα μεγένθυνε και πρόσθεσε και νέα.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, έχει μια νέα προγραμματική πρόταση με όραμα και ρεαλισμό. Η νέα κυβερνητική του πρότασή πατά στα κεκτημένα της χώρας και έχει θέσεις που μπορούν βραχυπρόθεσμα να σταματήσουν τον κατήφορο και μεσοπρόθεσμα να δώσουν μεγάλη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

6. Κατά πόσο η απομάκρυνση προσώπων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα θα λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ.

Η απομάκρυνση ηθελημένη ή όχι κάποιων προσώπων αποτελεί προεκλογική κίνηση, η οποία δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πάταξη της διαφθοράς και τη διαφάνεια. Η ατολμία στην αντιμετώπιση φαινομένων της διαφθοράς από την ηγεσία της Ν.Δ. μπορεί να είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληθούν τα στελέχη της να συζητήσουμε μετά τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.

7. Ποια πρόβλεψη κάνετε για τον Κώστα Καραμανλή και τη Ν.Δ. την επομένη ημέρα των εκλογών;

Η Ν.Δ. μετά τις εκλογές και την διαφαινόμενη ήττα της αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα κύμα εσωτερικής αμφισβήτησης και κριτικής από τα στελέχη της, αλλά πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της οι οποίοι είδαν όλα αυτά τα χρόνια τις δεσμεύσεις της καθημερινά να αναιρούνται. Μέσα στα πλαίσια αυτά το ζήτημα της ηγεσίας της Ν.Δ. θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της περιόδου αυτής.

8. Τι απαντάτε στη Ν.Δ. η οποία υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ακυρώνει διεθνείς συμφωνίες και υπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα;

Η Ν.Δ. πρέπει να αντιληφθεί, ότι χρέος μιας κυβέρνησης, που θέλει να υπηρετεί το λαό είναι να αναδιαπραγματευθεί οποιαδήποτε σύμβαση, όπως και αυτή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, εάν πιστεύει ότι υπάρχουν σημεία, τα οποία πρέπει να επαναδιατυπωθούν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για ακύρωση της συμφωνίας, μιας συμφωνίας που αυτό ξεκίνησε, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων σημείων της.

9. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην άποψη να στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια;

Ο κ. Παπούλιας είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που τιμά το θεσμό και το ρόλο του. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα πει ότι θα τον στηρίξει και δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την απόφασή του.

10. Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο Κώστας Σημίτης στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στην συνέχεια με τον Κώστα Σημίτη, έκανε μεγάλα βήματα μπροστά και έδωσε σημαντικά επιτεύγματα στη χώρα.

Ο Κώστας Σημίτης έχει ρόλο, τόσο στη χώρα, όσο και στην Ε.Ε.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ