ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ IAPOPSI.GR ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

0
416

«Αν η πολιτική μας απογοήτευσε τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως ασκήθηκε στην χώρα μας, μέσα από νέες πολιτικές θα βρούμε λύση» μας λέει ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης αναγνωρίζοντας πιθανά λάθη. Δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Ελληνικός λαός θα ψηφίσει περισσότερο με ωριμότητα και λογική και λιγότερο με θυμό που μεταφράζεται σε αρνητική ψήφο. Αναφερόμενος στη ΝΔ εμφανίζεται βέβαιος πως «η ΝΔ επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού η ηγεσία της έχει την αυτοδυναμία, αν είναι πρώτο κόμμα θα εκβιάσει με νέες εκλογές και αυτό δεν θα είναι καλό για την χώρα».

Κύριε υπουργέ, δεν είναι λίγο οξύμωρο να διεκδικεί την επανεκλογή του το κόμμα που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή κατάσταση;

Την περίοδο της μεταπολίτευσης αναπτύχθηκαν καινούργιες και γιγαντώθηκαν παλιότερες παθογένειες και προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση των τελευταίων χρόνων. Τα 38 αυτά χρόνια αποτελούν ταυτόχρονα τα καλύτερα χρόνια για την χώρα από ιδρύσεως Ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα γνώρισε την πιο σταθερή δημοκρατία, την μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία, τη σταθερότητα, τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ . Αυτά ήταν επιτεύγματα του ελληνικού λαού, όλων των κομμάτων, κυρίως αυτών που ήταν στην κυβέρνηση. Αντίστοιχη είναι και η συμμετοχή στις ευθύνες που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Αν όμως η πολιτική μας απογοήτευσε τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως ασκήθηκε στην χώρα μας, μέσα από νέες πολιτικές θα βρούμε λύση. Η σοσιαλδημοκρατία υπερβαίνοντας τα προβλήματά της, αναγεννημένη, μπορεί να έχει καθοριστικό υπεύθυνο και δημιουργικό ρόλο. 

Πιο είναι το ζητούμενο αυτών των εκλογών;  

Στην επόμενη Βουλή αναμένεται να μπουν πολλά κόμματα. Αυτό δεν είναι κακό ούτε πρέπει να φοβίζει. Το ζητούμενο των εκλογών είναι να υπάρξει σταθερότητα και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει μια Κυβέρνηση αποφασιστική η οποία θα εφαρμόσει το Πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Αυτό μπορεί να υπηρετηθεί με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει ευρύτερη συνεργασία και να φτιάξει τις ευρύτερες συμμαχίες που έχει ανάγκη η χώρα.

Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι ο Ελληνικός λαός θα ψηφίσει περισσότερο με ωριμότητα και λογική και λιγότερο με θυμό που μεταφράζεται σε αρνητική ψήφο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για νέα προσφυγή στις κάλπες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Μπορεί η χώρα να αντέξει τέτοια ταλαιπωρία; 

Η ΝΔ επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού η ηγεσία της έχει την αυτοδυναμία, αν είναι πρώτο κόμμα θα εκβιάσει με νέες εκλογές και αυτό δεν θα είναι καλό για την χώρα. Θέλω να ελπίζω, ότι η ΝΔ θα φανεί πιο υπεύθυνη, αντάξια της στάσης που κράτησε το Νοέμβρη και μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου Εμείς πιστεύουμε με την επάρκεια που έχουμε, με την αυτοκριτική, με το βάθος της εμπειρίας και της γνώσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία στον σχηματισμό της Κυβέρνησης και του Κυβερνητικού προγράμματος, η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο αποφασιστική και αποτελεσματική. Πολύ πιο γρήγορα θα φέρει την ανάκαμψη και θα επανακτήσουν τα εισοδήματά τους,  αυτοί που τα έχασαν αδίκως το τελευταίο διάστημα εισοδήματα θα αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. 

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να γίνει εξεταστική για το Μνημόνιο; Εκτιμάτε ότι υπήρχε άλλος δρόμος; 

Η ΝΔ δήλωσε ότι θα κάνει εξεταστική για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες. Δεν μίλησε για ποινικές ευθύνες, ήταν πολύ προσεκτική. Επιτροπή έγινε και κατέληξε σε ένα πόρισμα. 

Τι απαντάτε στους ανέργους και στους επιχειρηματίες που οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία; Σε τι δεσμεύεστε για το αύριο; 

Απαντάμε με την ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το περιεχόμενο της πρότασης θα ξεχωρίσει τις πολιτικές δυνάμεις σε εκείνες που έχουν εφαρμόσιμο πρόγραμμα και μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε εκείνες που απλώς συνθηματολογούν.

Η ανατροπή  του ελληνικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου δυστυχώς έγινε σ’ ένα βαθμό αυτόματα με την αδυναμία πρόσβασης σε εύκολο δανεισμό, τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων. Αυτό είχε ως συνέπεια τη στροφή Ελλήνων επιχειρηματιών σε εξαγωγές και προσαρμογή σε ένα  διεθνές περιβάλλον, με χαμηλότερα κέρδη αλλά με ρεαλιστική προοπτική, καθώς και την ανάλογη προσαρμογή των καταναλωτών σε πιο χρηστικές αγορές.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το επιτελικό, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία κράτος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εποπτεία του δημοσίου για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να νοικοκυριά και ο πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ