Συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά τροφίμων

0
898

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Γ. Αλογοσκούφη
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. Χ. Φώλια
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. Α. Κοντό

Θέμα: Συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά τροφίμων.

Κύριοι Υπουργοί,

Συνεχείς είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής στην αγορά τροφίμων, καθώς οι τιμές είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές τους παραγωγού και των χονδρέμπορων.
Η ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών που έχουν τα αγροτικά προϊόντα, συνεχώς μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε σύγχυση.
Κατ’ επέκταση, συχνά είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς οι έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων που εκτίθενται δεν είναι αυστηροί. Το τονίζουν όλες οι οργανώσεις καταναλωτών και όλοι οι φορείς των εργαζομένων.
Το επισημαίνουν και οι εκπρόσωποι των εμπόρων της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη διακίνηση οπωρολαχανικών, τα «καπέλα» στην αγορά.
Επιπλέον, για την προστασία των καταναλωτών ζητούν μια σειρά μέτρων όπως την εφαρμογή του νόμου 2400/2007, την εισαγωγή ταμειακών μηχανών σε όλο το δίκτυο διακίνησης προϊόντων, τους αυστηρούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και τη γενικότερη αναβάθμιση της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης και την προβολή της στις γειτονικές χώρες, με σκοπό να καταστεί κεντρική αγορά οπωρολαχανικών στα Βαλκάνια.
Δεδομένων των παραπάνω.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε και πότε, προκειμένου να καταστούν οι έλεγχοι συστηματικοί για να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε και πότε, σχετικά με την αναβάθμιση της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης;

Αθήνα, 15-02-08 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here