“Τώρα οι μεγάλες τομες στο ΠΑΣΟΚ και την χωρα” ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ “ΚΑΡΦΙ”

0
1480

1.    Κινήσεις, επιστολές, πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς, αλλά αντί οι διεργασίες να ενώνουν το ΠΑΣΟΚ τελικώς το διχάζουν;
Είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνά το Κίνημά μας. Έχουν όμως και μια θετική πλευρά. Καταδεικνύουν την ύπαρξη δημιουργικών δυνάμεων που αναζητούν πολιτική διέξοδο. Εκτιμώ πως άλλες κινήσεις, έχουν στόχο να διατηρούν κεκτημένα προσωπικά ή εσωκομματικών ομάδων και άλλες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης και στην ανασυγκρότηση του κομματικού μας φορέα.
2.    Όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα ενός αναγεννητικού Συνεδρίου, αλλά διαφωνούν  στο πως , γιατί και με ποιους; Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος;

Συμφωνούν μόνο στην αναγκαιότητα του Συνεδρίου, διαφωνούν όμως σχεδόν σε όλα τα άλλα.  Το Συνέδριο θα είναι του ΠΑΣΟΚ, με το όνομα και τα σύμβολά του ή κάποιου άλλου κόμματος με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να είναι ουσιαστικά η βάση του;
Για να γίνει ένα ουσιαστικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται να υπάρξει από την σημερινή ηγεσία και τις προηγούμενες, αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών  τόλμη, ωριμότητα και δημιουργική γενναιότητα. Χωρίς αυτά τα στοιχεία τίποτε ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει.
Από το 1990 είχα προτείνει να υιοθετήσουμε μια ένα οργανωτική και πολιτική φιλοσοφία, ανάλογη των Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Κομμάτων. Να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό του κόμματος από το κράτος και την κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση αυτή, ούτε στο Συνέδριο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996. Θα είχαμε αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Το πολιτικό σύστημα θα είχε απαλλαγεί από πολλές παθογένειες, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης.  Τώρα προτείνω το ΠΑΣΟΚ μέσα από το δικό του Συνέδριο να κάνει αυτήν την τομή. Να προχωρήσουμε και στην κατάργηση της θέσης του Προέδρου – Αρχηγού του Κόμματος, όπως ισχύει στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο Γραμματέας, μαζί με μια συνθετική συλλογική ηγεσία, να αναλάβουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος. Να υποστηρίξουμε τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από μια ανοιχτή, αξιόπιστη διαδικασία.
Προτείνω ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις Εθνικές Εκλογές.
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα έχει ασυμβίβαστο στην διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης. Αυτές οι ριζοσπαστικές επιλογές θα λειτουργήσουν λυτρωτικά για το ΠΑΣΟΚ και ενωτικά για τους πολίτες. Έτσι θα είμαστε ακόμη ποιο χρήσιμοι για την χώρα και τους πολίτες.

3.     Αυτοργάνωση και Συνέδριο βάσης με ατζέντα που θα συζητήσει ακόμη και το θέμα της ηγεσίας ή ένα απλό Συνέδριο πολιτικό –  προγραμματικό;
Η χώρα απέφυγε την απόλυτη οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, είναι όμως σε οριακή κατάσταση. Τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί.
Συνεπώς κάθε κόμμα, πρέπει με ανάλογη υπευθυνότητα  να τοποθετηθεί στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο. Για εμάς ένα απλό Συνέδριο δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορική διαδρομή του κινήματός μας, ούτε φυσικά στην κρισιμότητα των στιγμών. Κάποιος βέβαια θα πει πως δεν είναι αναγκαία  η ύπαρξη πλέον του ΠΑΣΟΚ.  Εγώ θα απαντήσω, πως η κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα,  οδήγησαν την πλειοψηφία των πολιτών στην απελπισία, στην αγανάκτηση και στην ανασφάλεια.
Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν και ανάλογες πολιτικές και κομματικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως αντιλαμβάνονται πως οι απόλυτη πόλωση και ο διχασμός, πολιτικός και κοινωνικός, μόνο νέα αδιέξοδα, ακόμη χειρότερα, μπορούν να δημιουργήσουν. Υπάρχουν, ευτυχώς αρκετοί ακόμη, που μπορούν να σκεφθούν ορθολογικά και είναι αυτοί που ουσιαστικά διατηρούν την ομαλότητα.   Είναι αυτοί που δεν δέχονται ισοπεδωτικές και δεισιδαιμονικές ερμηνείες  στα γεγονότα. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, αλλά και πως οι λύσεις δεν είναι εύκολες και δεν θα έρθουν γρήγορα, όπως υπόσχονται άλλοι.
Αυτοί οι πολίτες απορρίπτουν ακραίες λογικές και συμπεριφορές, αναζητούν πολιτική και κομματική έκφραση. Αυτούς τους πολίτες πρέπει να εκφράσει το νέο ΠΑΣΟΚ.

4.    Βενιζέλος vs Παπανδρέου και τούμπαλιν, όλα δείχνουν να κινούνται στο παρελθόν,  χωρίς κανείς να μιλά για το μέλλον;
Πιστεύω πως μία τέτοια προσωπική αντιπαράθεση, από όποιους συντηρείται,  μόνο κακό κάνει.
5.    Κόμμα με αυτόνομη πρόταση εξουσίας, ακόμη και εάν καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης ή παρακολούθημα της δεξιάς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ότι έχει καταντήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Κόμμα αυτόνομο από συντεχνίες και οικονομικά συμφέροντα, ιδεοληψίες και δογματισμούς, όπως πρέπει να είναι κάθε δημοκρατικό κόμμα.
Κόμμα χρήσιμο στη χώρα και τους πολίτες, είτε στην Κυβερνητική πλειοψηφία, είτε στην αντιπολίτευση, ανάλογα με τα δεδομένα και τις ανάγκες κάθε εποχής.
Κόμμα με σταθερές, δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, με δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και σύγχρονη δημιουργική προγραμματική πρόταση, με σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο και έντονο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.

6.    Τι θα προτείνατε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην, να πράξουν ώστε να υπάρξει αντιστροφή  της καθοδικής πορείας;
Να καταθέσουν θετικά ενωτικά και δημιουργικά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη νέα προσπάθεια.
7.    Προσφάτως, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση, παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς τι προτιμάτε Σαμαρά ή Τσίπρα;
Η πολιτική μιας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι προοδευτική, όταν βοηθά τη χώρα και τους πολίτες να αξιοποιούν, στη δεδομένη συγκυρία και στον καλύτερο βαθμό, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουν, για να ενισχύουν  την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, την ειρήνη, την σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.