Υπολειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

0
869

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. Δ. Αβραμόπουλο

Θέμα: Υπολειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι στο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία τους παραμένουν και οξύνοντα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Όπως επισημαίνουν μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, παρά την υπόσχεσή σας για αποκατάσταση των προβλημάτων μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία από τις προβλεπόμενες ενέργειες, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από στοιχεία της ΕΕΕΘ προκύπτει, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2000 κλίνες σε όλη τη χώρα, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 500. Επιπλέον οι λίγες μονάδες που λειτουργούν έχουν μεγάλες ελλείψεις και κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Ειδικότερα στη Βόρειο Ελλάδα, από τις 125 θεσμοθετημένες κλίνες, λειτουργούν μόνο οι 96. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να επικρατούν απελπιστικές συνθήκες και να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι ασθενείς.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η ευρύτερη λειτουργία των ΜΕΘ, δεν είναι κατοχυρωμένη με νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Επειδή η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι τραγική και τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επειδή είναι αδήριτη η ανάγκη προσλήψεων προσωπικού.
Επειδή τα προβλήματα των ΜΕΘ σε όλη την χώρα οξύνονται καθημερινά και η κυβέρνηση μέχρι τώρα περιορίζεται μόνο σε υποσχέσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεσες προσλήψεις, για την επαρκή στελέχωση των ΜΕΘ.
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε, για την ενίσχυση της λειτουργίας των ΜΕΘ, ώστε να λειτουργούν επαρκώς και οργανωμένα;
3. Τι προτίθεστε να κάνετε και πότε, σχετικά με την νομική κατοχύρωση των ΜΕΘ;

Αθήνα, 03-03-08 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here