8 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

0
948

8 ΜΑΡΤΗ 2017 ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
-Η 8 Μάρτη, ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως  ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, τιμώντας την εξέγερση των εργατριών στις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης, το 1857.

-Ήταν, η εποχή, που η βιομηχανική επανάσταση, περνούσε από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στις ΗΠΑ, που διατηρούσε ακόμη τον θεσμό της δουλείας.

-Η βιομηχανική επανάσταση, συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη,  δημιούργησε θέσεις απασχόλησης και έδωσε την δυνατότητα και στις γυναίκες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

-Η ένταξη τους όμως, έγινε με όρους ανισότητας, σε σχέση με τους άντρες, οι οποίοι επίσης δεν είχαν και ιδιαίτερα δικαιώματα. «Λευκούς δούλους», ονόμαζαν τους εργάτες, στις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ.

-Πέρασαν 160 χρόνια, από εκείνες τις ημέρες. Πολλά προβλήματα λύθηκαν και πολλά δικαιώματα κατακτήθηκαν, στον αναπτυγμένο κόσμο.

-Τις τελευταίες δεκαετίες,  στα  χρόνια της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, δημιουργήθηκαν, νέες ευκαιρίες, αλλά και νέα προβλήματα και ανισότητες.

-Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οικονομική ανάπτυξη βελτίωσε, την θέση μιας μερίδας γυναικών, αλλά κράτησε καθηλωμένη, την πλειοψηφία.

-Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο, στα πιο αυταρχικά και ιδίως στα θεοκρατικά καθεστώτα.

-Στις ανεπτυγμένες χώρες, ένα μέρος της κοινωνίας, απέκτησε περισσότερο πλούτο και εξουσία, ενώ η πλειοψηφία αγωνίζεται να κρατήσει, μέρος των κεκτημένων, των προηγούμενων χρόνων.

ΦΩΤΟ ΡΟΜΠΟΤ

-Οι γυναίκες και οι νέοι, είναι οι κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο.

-Στην εποχή μας, είναι κατοχυρωμένη η θεσμική και κοινωνική ισότητα, όμως οι πραγματικές ανισότητες, μεγαλώνουν και πάλι.

-Ο αγώνας και οι προσπάθειες, πρέπει να είναι πιο έντονες.

-Όπως και πιο υψηλός, πρέπει να είναι ο σεβασμός, η αναγνώριση στην πράξη της ισότητας και η αλληλεγγύη, στον αγώνα των γυναικών, κάθε προοδευτικού πολίτη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ